Britse Komedie: 'Allo 'Allo

Het is één van de beste Britse komedies ooit! 'Allo 'Allo. De serie die goud waard was en is. Wie kent de serie over René Artois, zijn café, de strubbelingen met het verzet, de toeters en bellen met de Duitsers en 'The fallen Madonna with the big boobies niet? En laten we vooral zijn buitenechtelijke relaties niet vergeten!

De serie in het kort

De serie is geschreven door Jeremy Lloyd en David Croft, en tussen 1982 en 1992 als eerste uitgezonden door de BBC. In totaal telt de serie 92 afleveringen. De afleveringen lopen door, maar losse afleveringen zijn ook prima te volgen. De serie speelt zich af in Frankrijk, tijdens de tweede wereldoorlog. Het speelt zich voornamelijk af in Café René. Het café van René Artois. René heeft een vrouw, Edith, en twee serveersters met wie hij een relatie heeft. Voor wie denkt dat het dan al gecompliceerd genoeg is: het kan altijd erger. Als de tweede wereldoorlog uitbreekt komen ook de Duitsers in zijn café. Over het algemeen gaat dit goed, in die zin dat er met wat drankjes en extra service (de serveersters van René) flink gepaaid wordt. De Duitsers helpen René door hem aan lastige levensmiddelen te helpen en René helpt de Duitsers. Waar de Duitsers waren was natuurlijk ook het verzet. Dat wordt geleidt door Michelle (listen very carefully, I shall say this only once), een pittige tante. Ondertussen ligt de moeder van Edith (Madame Fanny) boven in een slaapkamer bedlegerig te zijn en verliefd te worden. Om de chaos compleet te maken komt er ook nog een Engelse verzetsstrijder in het dorp wonen die zich vermomt als politieman. Dit is Officer Crabtree, die Frans probeert te spreken maar daar niets van bakt.

De rode draden van de serie

Er zijn een aantal rode draden die door de hele serie heen lopen. De eerste is het schilderij van de Fallen Madonna with the big boobies. Dit schilderij wordt dankzij René gevonden en de Duitsers besluiten dat ze het willen bewaren voor na de oorlog om het dan te verkopen. De Gestapo wil het schilderij echter ook hebben om aan Hitler te geven. De eerste kopie wordt gemaakt. En er zullen nog velen volgen.... En uiteindelijk denkt iedereen het echte te hebben wat niet klopt. De twee Britse piloten komen ook in de gehele serie voor. Ze worden verstopt in Café René. Soms in de schuur, soms in de slaapkamer van Madame Fanny, soms in de kelder en soms in het kippenhok. Herhaaldelijk worden er pogingen gedaan om ze te laten ontsnappen, maar die lopen iedere keer op niets uit. Uiteraard is daarbij ook nog een communicatie probleem tussen de Fransen en de piloten dat het er vaak ook niet beter op maakt. Ook alle liefdes perikelen van René lopen door de hele serie heen. Hij gaat standaard vreemd met zijn twee serveerster Yvette en Maria (vanaf seizoen vier kwam Mimi in dienst i.p.v Maria en ging hij dus ook vreemd met Mimi). Hierbij gaat hij niet bepaald voorzichtig te werk en wordt dus regelmatig betrapt door zijn vrouw Edith. Iedere keer weet hij zich hier weer uit te redden door te beginnen met 'you stupid woman!'. Gevolgd door eens slap excuus. De gangkast, de bezemkast en de kelder worden hierdoor ook min of meer legendarisch in de serie.
Ook één van de Duitsers, Luitenant Gruber, is erg dol op René. Herhaaldelijk komen in de serie de toespelingen, het afgrijzen van René en de absurde situaties hierom heen voorbij. Ook de 'little tank' van Gruber heeft een rol in de serie. Gruber heeft René ooit moeten fusilleren. René heeft dit overleefd, maar dat weet Gruber weer niet. Die komt hier ook niet overheen.
De vrouw van René, Edith, gelooft er heilig in dat ze goed kan zingen. Ze verzorgd optredens in het café die niet om aan te horen zijn. Die vrouw zingt echt enorm vals. De serveersters en René bieden gelijk overal kaas van het huis aan, dat kunnen de café gasten in hun oren stoppen.

En nu?

Een groot aantal van de acteurs die meespeelden in de serie zijn inmiddels overleden. Op 28 april 2007 is er een special opgenomen met live publiek erbij. Deze gaat over de memoires van René die hij na de oorlog heeft geschreven, en al zijn collega's, vrienden en vijanden komen ook voorbij. De serie is jaren geleden al in Engeland uitgebracht op DVD. In Nederland komt nu pas langzaamaan deel voor deel uit. Ook de theatertournee in binnen en buitenland doet het erg goed!
© 2009 - 2022 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Britse humor: de TV-serie 'Allo 'Allo! (Britse comedy)Britse humor: de TV-serie 'Allo 'Allo! (Britse comedy)'Allo 'Allo is ook nu nog een van de meest tot de verbeelding sprekende Britse comedieseries. De komische avonturen van…
Britse humor: Yes Minister, Fawlty Towers, Dad's ArmyBritse humor: Yes Minister, Fawlty Towers, Dad's ArmyBritse humor is tijdloos. Nog altijd vormen Britse comedies voor velen het summum van komische series op TV, al was het…
Britse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse humor: Vicar of Dibley, Blackadder, Fools and HorsesBritse comedies vormen nog altijd voor velen het hoogtepunt van komische series, hilarische humor en memorabele verhaall…
Passo dello StelvioDe Passo dello Stelvio, in het Nederlands de Stelviopas genoemd, is een bergpas in de Italiaanse Alpen. Het is gelegen o…

Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceLost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceWat doe je als je als moderne meid uit de 21e eeuw ineens in de negentiende eeuwse roman Pride & Prejudice van Jane Aust…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.