Tekenfilms van vroeger: ken jij ze nog?
Wat was dat toch een mooie tijd. Vroeger was alles beter en mooier, ja zelfs de tekenfilms gaven je een warm gevoel. Tegenwoordig moet de jeugd het doen met flitsende 3d beelden. Gezellige tekenfilms verdwijnen van de buis en hebben in de loop der tijden plaats gemaakt voor gewelddadige computeranimaties. Tekenfilms van vroeger zijn verbannen maar leven voort in onze herinneringen. Over welke tekenfilms hebben we het eigenlijk? Hier vind je een lijst.
Boes
‘’Wie laat zich niet koeioneren’’. De oude vertrouwde os met zijn klompen dansend over het strand is een begrip geworden in tekenfilmland. Het is origineel een tekenfilm uit Japan maar de kinderserie is de danken aan de stripverhalen van W.Raymakers en T. Wilms.
Dommel
‘’Kijk daar heb je Semafoor, met z’n vriendje Dommel’’. Tevens een tekenfilm met Japanse roots alsmede Belgische en Nederlandse. Het was in de vorige eeuw, jaren negentig, te zien op de buis. De BRT, VARA en Kindernet hadden de rechten voor het uitzenden.
Vrouwtje Theelepel
‘’Een lepel is een ding, daar kun je pap mee roeren’’. Tja, dat is zeker waar. Vrouwtje theelepel is van oorsprong eigenlijk een Japanse mevrouw, spoon obasan. Het werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw uitgezonden door de NCRV. Vrouwtje Theelepel heeft ook een Noorse kant. De serie is namelijk gebaseerd op het verhaal, teskjekjerringa, van een Noorse auteur.
De familie Sanders is anders
‘’…en stomme Wieneke!’’. De titel klinkt heel erg Nederlands en je zou verwachten dat het ook een Nederlandse tekenfilm is, maar, het is slechts een vertaling van een Hongaarse tekenfilmserie. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is deze Hongaarse serie naar het Nederlands vertaald en kwam toen ook op de buis.
Seabert
‘’…kijk maar eens hoe slim, een zeehondje kan zijn’’. Seabert, de slimme zeehond. Hebben we nu eindelijk een Nederlandse tekenfilm te pakken? Nee. Ook Seabert is niet Nederlands. Officieel heet Seabert namelijk Bibifoc en is van Franse afkomst. In 1984 is de serie wereldwijd uitgezonden en was in Nederland onder andere te zien op Kindernet.
Ovide en zijn vriendjes
‘’kijk uit malloot, een kokosnoot’’! Ovide is een blauwe vogellbekdier wonend op een tropisch eiland samen met zijn vriendjes. Ovide is van Belgische-Canadese makelaardij en was eind jaren tachtig en de jaren negentig van de vorige eeuw in Nederland te zien op Kindernet en de VARA.
Bouli de sneeuwpop
‘’Een grijze hoed en rode sjaal, dit is bouli hij heeft het helemaal’’! De afleveringen waren slechts van korte duur maar dat kon de pret niet drukken. De Franse-Canadese tekenfilmserie werd in het begin van de jaren negentig gemaakt en was later te zien op de Nederlandse buis.
De snorkels
‘’Toe ga mee naar Snorkelland’’. De snorkels zijn mysterieuze wezentjes die leven op de bodem van de oceaan. Ze ademen door middel van aparte snorkeltjes op hun hoofd. Het is in 1982 getekend door de Belg Nicolas Broca. De VARA en de Vlaamse VRT waren als eerste de uitzenders maar later werd de serie herhaald door onder andere Kindernet en Ketnet.
Sindbad
‘’Sindbad de zeeman uit Bagdad’’! De kleine jongen die allemaal gevaarlijke en mysterieuze reizen meemaakte. Tijdens de zeven zeereizen ontmoet de kleine jongen verschillende personages. Het was een populaire tekenfilm gebaseerd uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht.
Dinobabies
‘’Linda is het meisje en haar mondje staat nooit stil’’. Eén van de meest recente tekenfilms uit deze lijst. Het werd tot 2001 uitgezonden in Nederland. De dinobabies zijn kleine dinosauriërs bestaande uit vijf jongens en een meisje. Ze maken allerlei bijzondere avonturen mee en worden vaak achterna gezeten door de vliegende dinobabie, dac de pterodactylus.