Wat kost een commercial (tv reclame)?

Wat kost een commercial (tv reclame)? Dagelijks proberen adverteerders ons over te halen om hun producten aan te schaffen. Op de commerciële zenders, maar ook bij de publieke omroep worden er dagelijks blokken van commercials uitgezonden. Met een commercial (spotje) proberen de adverteerders om zoveel mogelijk mensen binnen hun doelgroep te bereiken. Een commercial voor speelgoed zal ook voornamelijk worden uitgezonden op tijdstippen dat kinderen kijken en vooral op zenders met kinderprogramma’s. De spotjes in de blokken tussen de programma’s gericht op volwassenen zullen meer gericht zijn op producten voor deze volwassenen. Een commercial uit laten zenden in de rust van een belangrijke voetbalwedstrijd zal duurder zijn dan een commercial in de blokken van programma’s die minder kijkers trekken. Aan de hand van de kijkcijfers uit het verleden kunnen ze ongeveer voorspellen hoeveel kijkers de tv programma’s trekken. De tarieven zijn daar sterk van afhankelijk.

Zendtijd voor commercials kopen

De verkoopmaatschappijen van de zenders, zorgen voor de verkoop van de beschikbare uitzendtijd aan de adverteerders. Zij hebben de tarieven vastgesteld voor de komende periode, zodat de adverteerders aan de hand van een lijst kunnen bepalen welke tijdstippen zij willen aankopen.

Adverteerders

De adverteerders werken vaak samen met mediabureau’s en reclamebureau’s. Samen maken zij een strijdplan om zo effectief mogelijk te adverteren tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Zij bepalen samen waar ze gaan adverteren en hoe vaak.

Hoe lang duurt een commercial?

De meeste commercials duren tussen de 20 en 35 seconden. De hoogte van de prijs die de adverteerder moet betalen is ook mede afhankelijk van de lengte van de commercial. De kortste reclamefilmpjes duren 5 seconden en de langste reclame duren langer dan 1 minuut. Ook plaatsen adverteerders vaak twee commercials in één reclameblok. Eerst een langere en de tweede spot komt nog even weer terug op de eerdere commercial en is over het algemeen korter.

Wat kost het maken van een commercial?

De prijs voor het maken van een commercial is vooraf moeilijk te achterhalen. De producenten geven op hun websites geen standaardprijzen aan omdat er geen standaardprijzen zijn. De prijzen lopen zo sterk uiteen dat hun klanten met een foutief beeld een opdracht zouden kunnen geven of juist niet geven. Een commercial kan low budget worden opgenomen voor een paar honderd euro, maar een professionele commercial bevat acteurs, figuranten en camera en andere apparatuur van een paar honderdduizend euro. Op het internet zijn er bedrijven te vinden die voor €999,- een korte commercial kunnen maken. Voor het betere maatwerk zit u al gauw op €2.500,-.

Wat kost het uit laten zenden van een commercial?

Het uit laten zenden van een commercial van 30 seconden kost gemiddeld €3.000,- uitgaande van een tijdstip dat weinig kijkers de commercial te zien krijgen. Een spotje laten vertonen op een moment dat er veel kijkers het spotje te zien krijgen kunnen de kosten oplopen tot ongeveer €40.000 tot €50.000,-. Hierbij kunt u denken aan een spotje in de rust van een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal gedurende het Europees- of Wereldkampioenschap. Een commercial uit laten zenden op rtl4 tussen één van de populairste programma’s in de avond kan ook al een kostenplaatje bevatten van ruim €30.000,-.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Miss Montreal versus Slankie: muziek in de SterreclameMuziek in sterreclame is van onschatbare waarde, al heeft de bekijker van het reclamespotje daar meestal totaal geen wee…
Economie: Koopkracht consument beinvloedenDe consument wordt voortduren beïnvloed in zijn koopgedrag. Dit gebeurt vooral door de altijd aanwezige reclame. Je ziet…

Miranda Hart: Britse koningin van de komedieMiranda Hart: Britse koningin van de komedieComédienne Miranda Hart verovert Engeland met de naar haar vernoemde comedy serie ‘Miranda’ waarin ze een onhandige, vri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zacabeb, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 07-09-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.