Wat kost een commercial (tv reclame)?

Wat kost een commercial (tv reclame)? Dagelijks proberen adverteerders ons over te halen om hun producten aan te schaffen. Op de commerciële zenders, maar ook bij de publieke omroep worden er dagelijks blokken van commercials uitgezonden. Met een commercial (spotje) proberen de adverteerders om zoveel mogelijk mensen binnen hun doelgroep te bereiken. Een commercial voor speelgoed zal ook voornamelijk worden uitgezonden op tijdstippen dat kinderen kijken en vooral op zenders met kinderprogramma’s. De spotjes in de blokken tussen de programma’s gericht op volwassenen zullen meer gericht zijn op producten voor deze volwassenen. Een commercial uit laten zenden in de rust van een belangrijke voetbalwedstrijd zal duurder zijn dan een commercial in de blokken van programma’s die minder kijkers trekken. Aan de hand van de kijkcijfers uit het verleden kunnen ze ongeveer voorspellen hoeveel kijkers de tv programma’s trekken. De tarieven zijn daar sterk van afhankelijk.

Zendtijd voor commercials kopen

De verkoopmaatschappijen van de zenders, zorgen voor de verkoop van de beschikbare uitzendtijd aan de adverteerders. Zij hebben de tarieven vastgesteld voor de komende periode, zodat de adverteerders aan de hand van een lijst kunnen bepalen welke tijdstippen zij willen aankopen.

Adverteerders

De adverteerders werken vaak samen met mediabureau’s en reclamebureau’s. Samen maken zij een strijdplan om zo effectief mogelijk te adverteren tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Zij bepalen samen waar ze gaan adverteren en hoe vaak.

Hoe lang duurt een commercial?

De meeste commercials duren tussen de 20 en 35 seconden. De hoogte van de prijs die de adverteerder moet betalen is ook mede afhankelijk van de lengte van de commercial. De kortste reclamefilmpjes duren 5 seconden en de langste reclame duren langer dan 1 minuut. Ook plaatsen adverteerders vaak twee commercials in één reclameblok. Eerst een langere en de tweede spot komt nog even weer terug op de eerdere commercial en is over het algemeen korter.

Wat kost het maken van een commercial?

De prijs voor het maken van een commercial is vooraf moeilijk te achterhalen. De producenten geven op hun websites geen standaardprijzen aan omdat er geen standaardprijzen zijn. De prijzen lopen zo sterk uiteen dat hun klanten met een foutief beeld een opdracht zouden kunnen geven of juist niet geven. Een commercial kan low budget worden opgenomen voor een paar honderd euro, maar een professionele commercial bevat acteurs, figuranten en camera en andere apparatuur van een paar honderdduizend euro. Op het internet zijn er bedrijven te vinden die voor €999,- een korte commercial kunnen maken. Voor het betere maatwerk zit u al gauw op €2.500,-.

Wat kost het uit laten zenden van een commercial?

Het uit laten zenden van een commercial van 30 seconden kost gemiddeld €3.000,- uitgaande van een tijdstip dat weinig kijkers de commercial te zien krijgen. Een spotje laten vertonen op een moment dat er veel kijkers het spotje te zien krijgen kunnen de kosten oplopen tot ongeveer €40.000 tot €50.000,-. Hierbij kunt u denken aan een spotje in de rust van een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal gedurende het Europees- of Wereldkampioenschap. Een commercial uit laten zenden op rtl4 tussen één van de populairste programma’s in de avond kan ook al een kostenplaatje bevatten van ruim €30.000,-.
© 2010 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Miss Montreal versus Slankie: muziek in de SterreclameMuziek in sterreclame is van onschatbare waarde, al heeft de bekijker van het reclamespotje daar meestal totaal geen wee…
Economie: Koopkracht consument beinvloedenDe consument wordt voortduren beïnvloed in zijn koopgedrag. Dit gebeurt vooral door de altijd aanwezige reclame. Je ziet…

Miranda Hart: Britse koningin van de komedieMiranda Hart: Britse koningin van de komedieComédienne Miranda Hart verovert Engeland met de naar haar vernoemde comedy serie ‘Miranda’ waarin ze een onhandige, vri…
Televisie: De soapEen soap is een televisieserie waarin dag in, dag uit de belevenissen van fictieve personen worden gevolgd. Een soap loo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zacabeb, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Wat kost een commercial (tv reclame)?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

William Daniels, 25-12-2015 22:50 #13
De kijker betaalt de rekening voor die commercials bij aankoop van die producten. Dat gratis, vergeet dat ook al maar. We verzuipen in de reclame op TV en op het internet… Op TV zie ik herhalingen vergezeld van oneindige reclameblokken. Dit is de goedkoopste en meest winstgevende manier van TV maken.
Wat zijn wij toch naïef. Alles draait om verrijking. Moet alles echt miljoenen opbrengen zonder investeren? Al eens nuchter doordacht waar we mee bezig zijn?

David Weir, 07-09-2015 20:49 #12
Commercial bij rtl uit laten zetten?! Ik ben ook tegen commercials, maar of dat nou een oplossing is…

Tristan van Doorn, 09-07-2015 12:10 #11
@Dirk van der Steenhoven
Het is wel degelijk mogelijk om voor 1.000 tot 2.500 een goeduitziende commercial te maken, apparatuur is tegenwoordig niet meer zo duur en veel bedrijven, zoals wij, hebben de meeste apparatuur in huis wat weer huurkosten scheelt. Daarnaast worden veel commercials tegenwoordig ook geproduceerd voor internet, wat weer scheelt in de broadcast kosten. Uiteraard is het mogelijk om een commercial voor tienduizenden, zo niet tonnen te maken, je kan het immers zo gek maken als je wilt. Dit garandeert echter niet per se kwaliteit, kijk maar naar enkele wasmiddel reclame, en is ook niet voor ieder bedrijf te betalen. De grote truc achter een goede commercial is en blijft creativiteit en als je met het juiste bedrijf in zee gaat kunnen zij je vast en zeker helpen aan een goede commercial voor jouw budget. :)

Jan, 07-09-2014 19:18 #10
@Steeghs,
Televisie kijken is gratis, dus met de irritante reclame blokken betaal je terug. Jouw vraag kun je neerleggen bij UPC, NETFLIX, HBO, CANAL+ enz. Dan betaal je iets meer voor de uitzending maar helemaal reclame vrij. Hopelijk helpt je dit om je tv plezier op te krikken.

Dirk van der Steenhoven, 09-06-2014 10:54 #9
Een goede (professionele) uitziende en van goede kwaliteit commercial maken kost wel wat meer dan 1000-2.500 euro. tenzij je het met je telefoon doet ;-)
een regisseur, acteurs ( en dan niet je broer/ neef / buurvrouw), licht geluid etc moet betaald worden, en als het niet buiten kan dan is studiohuur nodig.
Factor 10 hoger budget zit je al gauw op, en bij gerenommeerde reclameburo's die tv commercials voor A merken ontwikkelen en laten produceren dat kan er nog wel eens eens 10 x begrotelijker worden.

P. de Zeeuw, 11-11-2013 10:56 #8
Weet iemand wat ongeveer een algemeen bedrag is wat acteurs krijgen bij opname van een reclamecampagne voor een groot bedrijf? Bij een reclame die dagelijks wordt uitgezonden voor een periode van ongeveer 3 maanden?

Piet Engelen, 13-01-2013 23:56 #7
Reclame die ik iedere dag op de TV krijg daar weet ik wel raad mee. Bij een voetbalwedstrijd zet ik in de pauze de TV uit. Na 17 minuten zet ik hem weer aan.
Dan bij de andere programma's dan zet ik het geluid af, of ik ga koffie maken of haal me een frisse neus. Ook heb ik dan de gelegenheid een woord te wisselen met mijn vrouw.
Dan nog iets, ik heb geen behoefte om bij die reclame te kopen. Ook kijk ik liever naar de buitenlandse zenders want deze hebben na acht uur geen reclame meer. Ook wil ik u laten weten dat de reclame door de consument wordt betaald. Bij geen reclame wordt het artikel goedkoper. DUS WEG MET DIE DURE RECLAME.

Groeten, P. J. Engelen.

Steeghs, 28-10-2012 21:24 #6
Ik wil dit even kwijt ik ben heel heel erg tegen de reclame op tv en veel mensen denken het zelfde, dus weg ermee, en laat ons rustig een film volgen, zoek maar een andere oplossing, we krijgen reclame genoeg in de brievenbus en in de kranten hoor.
Vroeger was dit lang zo erg niet en kon je rustig iets volgen, je raakt de tekst kwijt zo, zeer vervelend, jullie weten dit ook doe er iets aan en verzin iets anders, geef dit maar door aan de desbetreffende.a.u.b. ik weet niet waar ik me aan kan richten, misschien hebt u een eventueel adres voor mij, ik wil er wel voor vechten hoor.
m.vr.gr. een frustrerende kijker

Diana, 02-10-2012 11:45 #5
Beste allen,

Er wordt gesproken over éénmalig 1 commercial uitzenden in de tekst hierboven op een landelijke zender. Deze tarieven variëren per omroep. Daarom is het voor veel bedrijven voordeliger om regionaal in te kopen.
Voor de € 3.000, = ben je dan een x aantal keer op televisie en voor die € 40.000, = een jaar lang. Hoe vaker je commercial bekeken is hoe beter. De kracht van reclame blijft de herhaling.

Juul (infoteur), 11-09-2012 18:24 #4
€30.000 per keer dat de commercial wordt uitgezonden.

Bunrong, 11-09-2012 09:48 #3
Kost die 30.000 per 30sec of per dag dat het word uitgezonden?

Rosa, 03-07-2012 11:56 #2
Ik ben het eens met Jantje2, wat kost het om het langer te laten uitzenden?

Jantje2, 15-03-2011 12:17 #1
Vergeef mijn domheid, maar in het artikel wordt gezegd dat een commercial gemiddeld €3.000 kost. Maar is dit de prijs voor een eenmalige uitzending van het reclamespotje, de uitzending van een week lang of een maand lang?

Infoteur: Juul
Laatste update: 07-09-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 13
Schrijf mee!