Miranda Hart: Britse koningin van de komedie

Miranda Hart: Britse koningin van de komedie Comédienne Miranda Hart verovert Engeland met de naar haar vernoemde comedy serie ‘Miranda’ waarin ze een onhandige, vrijgezelle dertiger speelde die wanhopig probeert om haar plekje in de wereld te vinden. Inmiddels verovert ze ook Hollywood met een rol als side-kick van Melissa McCarthy in de film Spy, het Londense West End met haar rol in de nieuwe theaterproductie van Annie en zijn haar boeken in menig boekhandel te vinden, van Comédienne, radiopresentatrice, actrice tot schrijfster, Miranda Hart beheerst het allemaal.

De comedyserie Miranda

In de gelijknamige komedie speelt Miranda een niet te missen (ze is ruim 1.85) onhandige vrijgezelle dertiger die als een olifant door de porseleinkast dendert. Of in dit geval een feestartikelenwinkel die ze samen met haar beste vriendin runt. De winkel bevindt zich tegenover het café waarin een oh zo knappe barman Miranda's hoofd op hol brengt. Het café waar ook haar moeder hele dagen doorbrengt met het bedenken van plannetjes om haar dochter maar aan alles wat los en vast zit te kunnen koppelen. Miranda doet wanhopig haar best om erbij te horen. Haar deftig accent, 1 meter 85 en klungeligheid staan hieraan behoorlijk in de weg.

Miranda Hart's Joke Shop

De TV serie is gebaseerd op het BBC Radio2 radioprogramma ‘Miranda Hart’s Joke shop’. Het verscheen voor het eerst in 2009. De derde serie werd laten zien in 2013. Het was een van de hoogst scorende comedy shows van dat jaar, met een publiek van meer van 9 miljoen mensen. De serie heeft volop prijzen in de wacht gesleept, waaronder Best New Comedy bij de Comedy Awards; Ook Miranda Hart werd gelauwerd. Zij ontving in 2011 bij diezelfde Britse Comedy Awards de prijs The Queen of Comedy People's Choice Award.

Cast 'Miranda'

Miranda
Miranda Hart speelt Miranda zelf. Ze schreef ook de serie, die deels is gebaseerd op haar eigen leven.

Stevie
De rol van jeugdvriendin Stevie wordt gespeeld door Sarah Hadland. Zij is momenteel ook te zien in de bioscoopfilm 'Leap year'.
Stevie en Miranda runnen samen de feestartikelenwinkel, zij het dat Stevie het runnen van de zaak behoorlijk letterlijk neemt en het merendeel van de tijd nodig heeft om Miranda's kinderlijke uitbarstingen in de winkel te onderdrukken.

Penny
Patricia Hodge speelt de moeder van Miranda, Penny. Penny zou niets liever willen dat haar dochter een echte baan krijgt, of nog liever een echtgenoot. Een echtgenote behoort ook tot de mogelijkheden. Patricia Hodge won in 2000 de Laurence Olivier Theatre Award voor haar theaterwerk.

Gary
Zo lang ze zich kan herinneren, is Miranda hopeloos verliefd geweest op Gary. Gary is de barman en lijkt zich voor Miranda te charmeren, helaas presteert ze het om zichzelf op precies die momenten volledig voor schut te zetten. Tom Ellis had eerder onder andere rollen in 'Eastenders',' Monday Monday' en 'Harley Street'.

Clive
De manager van Wilson's Restaurant is Clive. De rol van Clive wordt gespeeld door toneel- en televisieacteur James Holmes.

Tilly
Als laatste is er Tilly. Tilly is een vroegere vriendin van Miranda. Het woord 'vriendin' moet niet te letterlijk worden genomen nu ze op ieder mogelijk moment Miranda er op wijst hoe geweldig haar leven is en hoe sneu het leven van Miranda is. Sally Philips speelt deze rol. Sally Phillips is wellicht beter bekend als Shazzer in Bridget Jones' diary.

Bron: Rodwey 2004, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Rodwey 2004, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Miranda Hart

Miranda Katherine Hart Dyke werd op 14 december 1972 geboren in Torquai, Engeland. Haar vader is Kapitein David Hart-Dyke. Ze groeide op in Petersfield, Hampshire en kreeg onderwijs op een kostschool, waar ze haar fijnste tijd had. Ze besloot politicologie te gaan studeren in Bristol, maar wist toen al dat ze het allerliefst comédienne wilde zijn.

Carrière als comédienne

In 1994 trad ze voor het eerst op het Edinburgh Festival met een naar eigen zeggen vreselijke show genaamd 'Hurrell en Hart'. Dit deed ze uiteindelijk ieder jaar voor de komende 11 jaar. Hoewel op weg, bereikte ze haar droom niet over een nacht ijs. Tot 2005 heeft ze altijd uitzendwerk ernaast gedaan, zo werkte ze onder andere als office manager en secretaresse. Totdat ze haar show had geperfectioneerd en werd ontdekt. Haar baan als secretaresse kon ze definitief opzeggen. Zowel op televisie, film, theater en radio is ze te zien en te horen. Ook schrijft ze haar eigen werk en sketches. Sinds november 2009 heeft ze haar eigen comedyshow.

Ontdekt door de BBC

In 2002 trad ze voor het eerst solo op in Edinburgh. In 2004 stond ze tegenover de directie van de BBC om hen te overtuigen van haar idee voor een comedy serie. Jennifer Saunders, hierbij aanwezig, kwam gedurende haar hele pitch niet meer bij van het lachen. Ze kreeg op BBC Radio 2 haar eigen semi-autobiografische komedie ‘Miranda Hart’s Joke Shop’. Ook trad ze op in de series van French en Saunders, waaronder de serie ‘Hyperdrive’.

Miranda Hart’s Curriculum Vitae

Comedie

Miranda Hart begon haar comedy carrière bij het Edinburgh festival:
 • 1999-2000: The Orange Girls Gilded Balloon. Samen met Charity Trimm.
 • 2002: Miranda Hart-Throbs!
 • 2003: It’s All About Me!
 • 2004: Finger Food Assembly Rooms. Met Helen Lederer.
 • 2005: Miranda Hart's House Party. Met Neil Edmond.

Televisie, films, theater en Hollywood

Haar televisiewerk omvat onder andere optredens in:
 • Monday Monday
 • Not Going Out
 • Angelos
 • Hyperdrive
 • The Abbey
 • Rush Hour
 • Absolutely Fabulous
 • The Vicar of Dibley
 • Everglades
 • Smack the Pony

In april 2010 kwam de komediefilm van David Baddiel The Infidel uit. Miranda Hart speelt hierin de rol van Mrs Keyes. Later, in 2012, verscheen Miranda Hart in de serie Call the Midwife waar zij de rol vertolkte van Camilla "Chummy" Fortescue-Cholmondeley-Browne. In 2014 ging ze op tournee langs de verschillende theaters in Groot-Britannië en Ierland met haar stand-up comedy show getiteld My, What I Call. Ook verovert ze nu Hollywood. Te beginnen met haar filmdebuut van 2015 in de film Spy van Paul Feig. Ook is inmiddels het theater haar niet vreemd met haar optreden als Miss Hanigan in de West End productie van 2017 van Annie, in het Piccadilly theatre in London.

Miranda Hart's boeken

Naast haar optredens als comédienne, haar werk als actrice en radiopresentator schrijft ze ook.
Zo schreef ze tot dusver de volgende titels:
 • Is it Just Me? (2012) - een semi-autobiografie
 • The Best of Miranda (2014) - een compilatie van de scripts van de comedy serie Miranda
 • Peggy and Me (2016)
 • Miranda Hart's Daily Dose of Such Fun! (2017)- voor het Britse Goede doel Comic Relief
 • The Girl with the Lost Smile (2017)
© 2010 - 2022 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ratio spreads met optiesRatio spreads met optiesDe ratio spread is een verhouding tussen het aantal opties long en het aantal opties short in een spread (link) die ande…
Ellis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Isl…
Spreads in optiesSpreads in optiesEen spread is het tegelijkertijd kopen van een optie en verkopen van een andere optie op dezelfde aandeel, met verschill…

Personages Phineas en FerbPersonages Phineas en FerbWie kent ze niet? De twee ontzettend leuke, slimme en bijdehante jongetjes die hun zusje Candace helemaal gek maken met…
Wat kost een commercial (tv reclame)?Wat kost een commercial (tv reclame)?Dagelijks proberen adverteerders ons over te halen om hun producten aan te schaffen. Op de commerciële zenders, maar ook…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 22-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.