Laat kinderen hun eigen toneelstuk schrijven

Laat kinderen hun eigen toneelstuk schrijven Kinderen die graag acteren willen misschien wel zelf een toneelstuk schrijven, waarom niet? Ze vinden geen leuk stuk om te spelen en al improviserend is het eigenlijk veel spannender om je eigen stuk te maken. Zo gek is dat niet. En zo moeilijk is het ook al niet. Het voordeel is dat je alle vrijheid hebt in de keuze van je onderwerp, dat je zelf kunt beslissen of je je aan de werkelijkheid wilt houden of dat je juist een fantastische draai aan het verhaal wilt geven. Bovendien kun je zoveel personages bedenken als er kinderen meespelen en zowel kleine of grotere rollen creëren. Alles kan!

Zelf een toneelstuk schrijven

Wil je met een stel kinderen een toneelspel instuderen, dan hoef je niet meteen met iets heel ingewikkelds te beginnen. Je zult wel merken dat je niet zo een, twee, drie een geschikt script vindt, ook niet voor kinderen. En laat je je door een kinderboek of sprookje inspireren, dan ben je al gauw weken zoet met het bewerken voor toneel. Waarom zou je dan niet zelf iets op papier zetten? En, nog beter: laat het de kinderen doen!

Improviseren

Bedenk samen met de kinderen (of laat het hen zelf bedenken en stuur alleen een beetje aan) een paar personages en laat ze iets grappigs of spannends meemaken. Houd het kort en bedenk een goede afloop. Probeer eerst samen wat dingen uit voordat je ze opschrijft. Verzin verschillende rollen. Neem een paar rekwisieten en improviseer. Zeg maar wat en doe maar wat. Dat levert altijd wel iets op.

De basis: Wie, wat, waar?

Deze sketches brengen je misschien op een idee voor een toneelstukje. Dat kun je uitwerken in de vorm van een script. Belangrijk is dat duidelijk is:
  1. Waar speelt het zich af?
  2. Wie spelen erin mee?
  3. Wat moeten de spelers doen en zeggen?

Maak het verhaal niet te ingewikkeld en geef de spelers geen grote lappen tekst.

Een (te) gekke sketch

Plaats: Bij de dierenarts
Spelers:Mevrouw Dehondt, dierenarts in witte jas
Meneer Catseng verkleed
Zijn lievelingshuisdier
Dierenarts (opgewekt): Goedemorgen meneer Cats!
Meneer Cats (humeurig): Mijn liefste Mathilde heeft een maagzweer, heeft u daar wat tegen?
LievelingshuisdierGrrrr!
Dierenarts (heel bang):Ik ga even iets halen rent gillend weg

Voorbeelden om kinderen op weg te helpen

  1. Verzin rare huisdieren met vreemde klachten waarmee je bij de dierenarts langsgaat.
  2. Verzin gekke klachten / enge ziektes waarmee je bij de huisarts langs kunt gaan en verkleed je en/of schmink je.
  3. Een heks komt bij de Blokker en zoekt een bezemsteel
  4. Een schooljuf weet opeens zelf niet meer de antwoorden op de vragen/sommen
  5. Een acteur verkleedt zich (b.v. als schaap) en doet net alsof dat heel normaal is. De andere acteur probeert er voorzichtig, tactvol achter te komen waarom hij/zij er zo uitziet. Probeer het ‘schaap’ niet te beledigen of te kwetsen anders loopt het weg!

Script

Als het script klaar is kunnen de repetities beginnen. Belangrijk is dat de spelers zich inleven in de figuur die ze gaan spelen. De regisseur helpt hen daarbij. De technici (in zwarte kleren; zodat ze zelf de aandacht niet trekken en van het spel afleiden) zorgen voor het decor, decorwisselingen, en het licht.

Opletten

De acteurs moeten precies weten wanneer ze wat moeten zeggen of doen. Let dus goed op de andere spelers. Na welk gebaar, geluid of zin ben jij aan de beurt? Dat noem je cues, het is een Engels woord dat zoveel betekent als 'hints'. Je kun ze eventueel van te voren af spreken: als ik dit doe/zeg is het jou beurt om dat te doen/zeggen.

Bij de eerste repetities mogen de acteurs nog hun tekst van papier lezen, maar uiteindelijk moeten ze die uit het hoofd leren! Oefen ook de cues.

Auditie

Soms moet je eerst auditie doen voor een rol, dus een stuk tekst voordragen of een scene spelen om te laten zien dat jij geknipt bent voor die rol, en niemand anders! Als je op het toneel iets zegt, ga dan zoveel mogelijk met je gezicht naar het publiek staan zodat ze zien wie aan het woord is en ze je zo goed mogelijk kunnen verstaan (articuleer vooral duidelijk). Laat de betekenis van je woorden tot je doordringen en zeg ze met het gevoel dat erbij hoort.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kennismaking met theatermaken voor kinderenKennismaking met theatermaken voor kinderenTheater is een speelse manier om de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Behalve creativiteit worden ook initiatief…
Een toneelstuk maken: het scriptEen toneelstuk maken: het scriptDe meeste toneelstukken worden gespeeld aan de hand van een toneeltekst of script. Je kunt heel eenvoudig een bestaande…
Een toneelstuk maken: repetitiesEen toneelstuk maken: repetitiesOm een toneelstuk met succes te kunnen opvoeren moet er natuurlijk goed geoefend worden. In het theater noemen we dit re…
Gratis HTML script of toch betalenGratis HTML script of toch betalenAls je een website wil maken kun je HTML script kopen, zelf maken of gratis downloaden. Lees hier alles over de voor en…

Toneelspelen met kinderen: gebruik je lichaam en fantasieToneelspelen met kinderen: gebruik je lichaam en fantasieJe speelt toneel met kinderen en wilt je spelers wat losser maken. Je had gedacht dat kinderen nog veel fantasie en verb…
Musicals in Nederlandmijn kijk opMusicals in NederlandDe musicals in Nederland vieren hoogtij, Joop vd Ende en Albert Verlinden brengen de ene na de andere musical in het the…
Bronnen en referenties
  • Applaus; M. Manning en B. Gramström
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 09-06-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.