recensie

Recensie musical Sunset Boulevard

Recensie musical Sunset Boulevard Dat theaterproducent Joop vd Ende garant staat voor grootschalige en professioneel opgezette musicals is een gegeven en dus kan je met een gerust hart gaan kijken naar zo’n musical, zeker als de muziek van Andrew Lloyd Webber is. Maar hoe de musical daadwerkelijk in de praktijk is, zie je pas als je het in de zaal mee maakt.

Het verhaal

Het verhaal draait om een in verval geraakte stomme film actrice Norma Desmond en de schrijver Joe Gillis. Joe komt niet aan werk en raakt onbedoeld in contact met de op leeftijd zijnde actrice Norma Desmond. Een dame die teruggetrokken in een theatrale woning aan Sunset Boulevard leeft met haar butler Max. Zij wil met een script haar terugkeer in het nieuwe filmtijdperk realiseren en Joe heeft geld nodig.

Hij gaat haar slechte filmscript herschrijven en krijgt daarvoor betaald. Daarnaast wordt ze op de veel jongere Joe verliefd en speelt hij de gigolo. Zijn hang naar de realiteit, zijn vrienden in de studio en het willen hebben van jongere mensen om hem heen, maakt dat hij regelmatig de studio’s op zoekt. Dit tot ongenoegen van Norma.

Als de jonge aankomend schrijfster Betty Schaeffer Joe’s hulp inroept voor haar eerst script wordt hij langzaam verliefd op haar. Dit valt samen met het afleveren van het script van Norma bij de Paramount studio’s waar ze eerder lachwekkend wordt ervaren, dan dat ze nog op haar zitten te wachten.

Dan blijkt dat butler Max – een voormalig regisseur die Norma groot gemaakt heeft – de legende hoog houdt, haar fanmail stuurt en zijn eerste liefde Norma blijft koesteren. Ondanks de vele mannen die hem opgevolgd zijn.

Als Joe er voor zichzelf uit is en met Betty verder wil geeft hij dit aan bij Norma, die helemaal in paniek is. Vervolgens wil ze haar polsen doorsnijden en als Joe dit hoort gaat hij opnieuw naar haar toe, is eerlijk over de fanmail (die geen echte fanmail is), dat Paramount niet op haar zit te wachten en dat ze als 50 jarige vrouw zich ook als 50 jarige vrouw moet gedragen en geen 20 jaar meer is.
Deze afwijzing accepteert ze niet en ze schiet hem dood.

Als ze door de politie wordt opgepakt, regelt Max dat ze een theatrale aftocht – in de schijnwerpers – kan maken. Even is Norma weer terug in het stoplicht.

Recensie

Hoofdrolspelers

Het verhaal zit zondermeer goed in elkaar en hoofdrolspelers Simone Kleinsma en Pia Douwes (afwisselend de rol van Norma Desmond) staan garant voor goed acteerwerk en zang. Persoonlijk heeft Pia iets meer het theatrale van Norma Desmond.
Antonie Kamerling speelt Joe en zijn acteerwerk is zondermeer goed, maar zijn stem is minder van kwaliteit, maar gezien zijn rol waar hij ook de verteller is, is dit niet storend voor het verloop van de musical. Maike Boerdam speelt Betty Schaeffer en is een verademing op het toneel. Ze speelt haar rol ‘fris’ als de rol van Betty Schaeffer gespeeld moet worden. Max wordt gespeeld door Peter de Smet en hoewel hij een rol heeft waarmee hij op de achtergrond steeds aanwezig is, schiet hij duidelijk te kort als hij met zijn zang even naar de voorgrond wordt gehaald.

Achter de schermen

De muziek is bekend en Andrew Lloyd Webber staat voor een bepaald type muziek, het is mooi of afschuwelijk. Veel meer smaken kent zijn muziek niet en weet je dus op voorhand.

Al met al heeft regisseur Paul Eenens een goede musical neergezet, met mooie decors die perfect in elkaar overlopen en een theatrale belichting. Neemt niet weg dat de stemmen in kwaliteit en volume sterk uiteenlopend zijn. Zo sterk dat het opvalt en de aandacht trekt en dat is volgens mij nou net niet de bedoeling.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simone Kleinsma: actrice, zangeres & musicalsterSimone Kleinsma: actrice, zangeres & musicalsterSimone Kleinsma (Amsterdam, 8 mei 1958) is een van de grootste namen in de Nederlandse musicalwereld. Het aantal theater…
Recensie CD en theatershow "Songs from the heart"recensieRecensie CD en theatershow "Songs from the heart"Simone Kleinsma is al weer wat jaren onderweg in de theaterwereld en heeft mooie dingen laten zien op toneel. Voor theat…
Filmrecensie: EvitarecensieFilmrecensie: EvitaSpeelfilm/musical Evita is de versie met Madonna. Bekender en beter is de musicalversie in het theater. Er wordt dan ook…
All Stars 2; Old StarsAll Stars 2; Old StarsNa de succesvolle film All Stars van 1997, volgden drie jaargangen van de tv-serie. Daarna bleef een vervolg vele jaren…

Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…
Tips en valkuilen bij musicalproductie door amateurgroepTips en valkuilen bij musicalproductie door amateurgroepOns land kent vele verenigingen op gebied musical, theater e.d. Meestal van origine koorgezelschappen die de zang hebben…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.