Musical: Oliver!

Musical: Oliver! Een klassieker van Charles Dickens in een musicaljasje: "Oliver!". Een pracht van een musical gebaseerd op een West End productie uit de jaren zestig. Vooral Peter Van den Begin in de rol van Fagin steelt de show. Iedereen is laaiend enthousiast over zijn prestatie. Ook de jongens hebben het heel goed gedaan. Het personage Oliver Twist inspireerde velen, want er werden ook heel wat films over Oliver Twist gedraaid.

Oliver, de musical

Het verhaal

Deze musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Dickens. Oliver Twist is een negenjarig jongetje dat opgroeit in een oud, somber weeshuis in het negentiende eeuws Londen. De tirannieke Mister Bumble zwaait hier de plak. Op een dag komt Oliver op het onzalige idee om meer pap te vragen aan Mister Bumble. Woedend beslist Mister Bumble om Oliver te verkopen aan de begrafenisondernemer, M. Sowerberry. Oliver moet er aan de slag. Een lugubere wereld voor een kleine jongen: doodskisten, lijken en veel verdriet. En dan maakt Oliver ruzie met M. Sowerberry en besluit hij te ontsnappen. Oliver doolt een tijdje door de Londense straten, tot hij "The Artful Dodger" ontmoet. Deze weet Oliver te overtuigen om mee te gaan naar het "hol van Fagin". Het hol van Fagin bevindt zich in de riolen en Fagin is een boef die kinderen opleidt tot zakenrollers en hen onderdak geeft in ruil voor het gepikte geld. Of Oliver aan deze hebzuchtige man kan ontkomen en hoe zijn leven verder verloopt, krijg je te zien in de musical.

De musical

De oorspronkelijke musical was Brits en ging voor het eerst in première in het Albery Theatre op West End in 1960. Hij werd niet minder dan 2618 maal opgevoerd en kende een groot succes. In 1963 ging de musical in première op Broadway. In 1968 werd er van de musical een film gemaakt. Hierover meer hieronder bij "Oliver, de film". De Nederlandstalige musical liep tot 18/12/2010 in het Capitool te Gent en van 25/12/2010 tot 23/1/2011 in de Stadsschouwburg te Antwerpen. Men spreekt van een uitgepurde, brave versie. Immers, een aantal verhaallijnen ven het originele verhaal komen in deze musical niet aan bod. Men mag echter niet vergeten dat het hier om een familieversie gaat, dus moest het iets braver zijn. Of het spektakel eigenlijk geschikt is voor heel jonge kinderen is nog de vraag, want het duurt zo'n twee uur en half. Wel erg moeilijk voor kleine ukkies om zo lang stil te zitten! Op het toneel staan indrukwekkende decors, die het 19de eeuws Londen perfect tot leven wekken. Door het enorme succes van de musical werden er in Antwerpen en Gent extra voorstellingen ingelast. Tijdens de Krokus-en Paasvakantie neemt de zoon van Gunther Neefs, dus de kleinzoon van Louis Neefs, de rol van Oliver voor zijn rekening. Eerder al was er een Nederlandstalige versie van de Britse musical in Nederland te bewonderen.

De cast

 • De bewerking van de Britse musical gebeurde door Cameron Mackintosh.
 • De productie ligt bij Musical Van Vlaanderen, Eén en Ketnet.
 • De regie is van Franck Van Laecke.
 • Choreograaf is Martin Michel.
 • Fagin wordt in België gespeeld door Peter Van den Begin, de lange van het duo Stanny Crets / Peter Van den Begin. In de musical maakt hij trouwens een allusie op het programma Debbie en Nancy dat hij samen met Stany Crets had gemaakt. De rol van Fagin stond al op het verlanglijstje van Peter Van den Begin van toen hij studeerde bij Studio Herman Teirlinck. In Londen werd deze rol vertolkt door Rowan Atkinson, beter bekend als Mr. Bean. Kenners beweren nochtans dat de prestatie van Peter Van den Begin stukken beter is dan die van Rowan Atkinson.
 • De rol van Bill Sikes, de straatgangster, wordt ook meesterlijk vertolkt door Peter van de Velde, beter bekend als Piet Piraat.
 • Piet Vansichen neemt de rol van Mr. Bumble voor zijn rekening.
 • An Lauwereins is weduwe Corney.
 • Door Van Boeckel en Wanda Joosten zijn de begrafenisondernemers Sowerberry.
 • De rol van Nancy, de barmeid, was voor Hilde Norga. Tijdens de repetities bezeerde deze haar heup, zodanig dat haar stand-in Liv Van Aelst voor haar moest inspringen. Gelukkig was Hilde Norga terug in orde voor het "echte" werk!
 • De rol van Oliver werd verdeeld onder Guust, Timon en Sepp. Tijdens de verlengingen in de Krokus- en Paasvakantie 2011 neemt de zoon van Gunther Neefs, de kleinzoon van Louis Neefs dus, de rol voor zijn rekening.
 • The Artful Dodger was voor de jongens Sander, Olivier en Arno.

De muziek

De muziek voor de musical werd geschreven door Lionel Bart. Van Oliver! werd een CD gemaakt, opgenomen in het Capitole te Gent. Op de CD bevinden zich de 19 songs uit de musical, onder andere "Waar zou liefde zijn", gezongen door Timon, "Ga pikken wat je pikken kan" door Peter Van den Begin en de jonge boefjes, "En toch... hij ziet me graag" door Nancy en "Kom er maar bij". Een CD om kippevel bij te krijgen en om al die mooie momenten uit de musical rustig te kunnen herbeleven. Verkrijgbaar in de betere muziekzaak, in het Capitole te Gent en bij de Stadsschouwburg van Antwerpen.

Oliver, het boek

Oliver is oorspronkelijk een boek van Charles Dickens uit 1838. De titel van het boek is tevens het hoofdpersonage. Het oorspronkelijke boek verscheen in afzonderlijke delen, gepubliceerd tussen februari 1837 en april 1839. Het boek was een luid protest tegen kinderarbeid in de Work Houses en tegen de onderwereld waarin straatkinderen tot crimineel werden opgeleid. Het is tamelijk gewelddadig en er worden wel wat mensen in vermoord. Er wordt een heftige strijd geleverd tegen goed en kwaad.

Oliver, de film

In 1968 werd bij Columbia Pictures Industries het klassieke verhaal van Dickens in de versie van de Britse musical verfilmd als "Oliver! Het verhaal van Oliver Twist". Deze film werd bekroond met diverse Oscars, onder andere voor beste film, beste regisseur en beste muziek. In 2000 werd deze film opnieuw uitgebracht door Colombia Tristar Home Video. De muziek en de teksten zijn van Lionel Bart. Ton Moody mag in de rol van Fagin kruipen, Oliver Reeds in die van Bill Sikes. Harry Secombe speelt Mr. Bumble, Shani Wallis speelt Nancy. Jack Wild vertolkt The Artful Dodger en de rol van Oliver is weggelegd voor Mark Lester. De regisseur van deze musical-verfilming is Carol Reed en de producer is John Woolf. In de loop der jaren verschenen er nog heel wat verfilmingen van het verhaal, onder andere één in 2005 door Roman Polanski.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Engelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensEngelse kinderboekenschrijvers; Charles DickensCharles Dickens was ongetwijfeld een van de belangrijkste schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Door zijn boeken als…
Jamie Oliver: Recepten, Filosofie, Kookboeken en RestaurantJamie Oliver's filosofie van puur en lekker koken met biologische producten past uitstekend in deze tijd, waarin mensen…
Kookboek 5 ingrediënten van Jamie OliverKookboek 5 ingrediënten van Jamie OliverIn het kookboek 5 ingrediënten presenteert de bekende Engelse chefkok Jamie Oliver diverse gerechten. Het idee is simpel…
5 Knusse kerstverhalen5 Knusse kerstverhalen5 knusse kerstverhalen van nu en aller tijden. Een kerstverhaal lezen of vertellen tijdens kerstmis is een van de leukst…

Theaterrecensie Sara Kroos met BoheemsTheaterrecensie Sara Kroos met BoheemsHet theaterstuk Boheems van Sara Kroos gaat over passie, romantiek en vrijheid en je krijgt in de anderhalf uur durende…
Musical: Dans der VampierenMusical: Dans der VampierenDe musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de film "The fearless vampire killers" van Roman Polanski. Eerst werd er e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Garryknight, Flickr (CC BY-2.0)
 • Zondag 12/12/2010
 • De film "Oliver! Het verhaal van Oliver Twist"
 • Dag Allemaal - januari 2011
 • www.cuttingedge.be
 • Wikipedia
 • www.stasschouwburgantwerpen.be
 • Radio 2 Antwerpen
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.