Theaterrecensie Sara Kroos met Boheems

Theaterrecensie Sara Kroos met Boheems Het theaterstuk Boheems van Sara Kroos gaat over passie, romantiek en vrijheid en je krijgt in de anderhalf uur durende theatershow in beeld hoe dat er volgens Sara uit moet zien … en ze visualiseert hoe het vooral ook niet uit moet zien.

Sara privé

Sara Kroos werd op 5 april 1981 geboren in Wijngaarden (Zuid-Holland). Sara heeft geen broers of zussen en groeide deels op in de polder en verhuisde later na Nijmegen om vervolgens met haar ouders weer terug te keren naar de polder (Groot Ammers).
Haar middelbare schooltijd bracht ze door in de zwaar christelijke gemeenschap, niet altijd even eenvoudig.
Naast theater is ze als komische noot vaak op televisie en schrijft ze columns. Sara woont als volwassen vrouw inmiddels samen met haar “mevrouw” en dochter.

Boheems, de theatershow

Opening en thema

Even na het aangekondigde tijdstip start Sara Kroos rustig met haar vierkoppige mannelijke band aan een lief liedje. Althans zo lijkt het, want al snel ontaard het in een druk up-tempo nummer waar ze zelf stevig op mee danst.

Sara zoekt weer de passie, de romantiek en een stuk vrijheid en beschrijft in haar sketches erg beeldend hoe uitgeblust haar leven is, terwijl ze nog geen dertig jaar oud is. Haar kind die haar “belast” met de dingen die eigenlik gewoon horen bij een zevenjarige en haar vriendin die volledig uitgeblust op de bank zit en een moment voor zichzelf wil. Maar ook een willekeurige vrouw niet meer begeert wordt en langzaam in een soort weerwolf verandert tot een man haar weer echt aandacht geeft.

ADHD

Maar alles wat ze beschrijft in haar sketches en liedjes laat ze erg visueel zien. In een hoog tempo - wat doet vermoeden dat ze ADHD heeft - komen alle voorbeelden van uitgebluste stellen, harige mensen en chagrijnen voorbij. Waarbij haar vriendin het vooral om de oren krijgt met lelijke kleding die aseksueel is en een honing die niet te stillen lijkt.

Opmerkelijk is wel dat ook in rustiger momenten Sara haar ADHD verweven heeft in haar theatershow. Overigens maakt het de show niet minder aantrekkelijk.

Thema

Het thema rond passie en eigenlijk ook wel in combinatie met het ouder worden, gaat gepaard met veel verbaal en non verbaal geweld. Als je een hekel hebt aan de vleeswaren die door een theatershow denderen (en het visualiseren ervan), dan moet je niet naar Sara gaan. Sara heeft iets met seks en het uitspreken daarvan. Het past prima in haar show, maar je moet dit wel leuk vinden. De show is doorspekt met dit soort uitspraken.

Stem

Meestal hebben cabaretiers een “aardige” stem maar geen vocale hoogstandjes. Het is opvallend hoe goed Sara bij stem is en haar nummers klinken mede door haar stem, zowel ingetogen liedjes als wanneer het volume vol open gaat, erg goed. Waarbij de balans zelfs iets meer naar kleine liedjes ligt. De verhouding had iets meer gelijk met de hoeveelheid teksten van haar conference mogen zijn.

Samenvattend

Samenvattend is de show Boheems een wervelend geheel met mooie liedjes, een gekke, ontroerende en vooral erg drukke Sara die erg goed visualiseert hoe zij de dingen ziet en hoe ze ze zou willen zien.
De herkenbaarheid van sommie stukken over indutte mensen waar de passie ver te zoeken is, is erg herkenbaar en dat maakt het extra leuk voor de aanwezigen.

Een show die zeker het bekijken waard is en de liedjes zijn op CD verschenen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’recensieRecensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’Hoewel Sara Kroos nog een jonge dertiger is op het moment van haar show ‘Voor de leeuwen’, is het eigenlijk ook al een b…
Eendenkroos – snelgroeiend en eiwitrijk waterplantjeEendenkroos – snelgroeiend en eiwitrijk waterplantjeEendenkroos, lemna minor, is het kleinste bloeiende plantje op aarde, het groeit en vermeerdert snel en zit boordevol ei…
Eendenkroos in het zoetwateraquariumVoor sommigen een doorn in het oog, voor andere een welkome aanvulling op het plantenbestand; eendenkroos. De meningen o…

Theaterkanjer: La Cage aux follesrecensieTheaterkanjer: La Cage aux follesLa Cage aux Folles, een productie van Joop van den Ende, draait in de Nederlanse theaters op het aloude verhaal van de t…
Musical: Oliver!Musical: Oliver!Een klassieker van Charles Dickens in een musicaljasje: "Oliver!". Een pracht van een musical gebaseerd op een West End…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.