Musical: Dans der Vampieren

Musical: Dans der Vampieren De musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de film "The fearless vampire killers" van Roman Polanski. Eerst werd er een Duitse versie uitgebracht, daarna kwam de musical in een Nederlandstalige versie naar Vlaanderen. In de hoofdrollen vinden we de doorwinterde Hans Peter Janssens terug, naast twee nieuwkomers: Anne Van Opstal en Niels Jacobs. De muziek kan u kopen op de CD Dans der Vampieren, uitgebracht door de Stadsschouwburg van Antwerpen.

Het verhaal

Professor Abronsius, een grappige professor en zijn hulpje, Alfred, zijn uit op de ondergang van het vampierenrijk en gaan daarom het bestaan van vampieren onderzoeken. Hiervoor gaan ze naar Oost-Europa. In een herberg ontmoeten ze de mooie Sarah en Alfred wordt op slag verliefd op haar. Maar Sarah is verliefd op graaf Von Krolock, die eigenlijk een vampier is! Professor Abronsius en Alfred zullen er alles aan doen om Sarah te beschermen tegen de fatale nekbeet van de bloeddorstige graaf. Wie zal het winnen, de ernstige lieve Alfred of de mysterieuze graaf en vampier Von Krolock?

De musical

De musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de langspeelfilm "The fearless vampire killers" uit 1967 van Roman Polanski, met hemzelf in de hoofdrol. Ondanks het feit dat de film felle kritiek over zich heen kreeg, werd het een wereldwijde hit. Voor de eerste maal werd er de draak gestoken met het fenomeen van de vampieren. In 1997 dook voor de eerste keer een theateradaptatie op van de film. De originele naam van de musical is "Tanz der Vampire" en de musical maakte furore in Duitsland. Speciaal voor de musical introduceerde Roman Polanski het personage van professor Abronsius. Deze grappige professor moet een humoristische toets aan het geheel geven. De musical liep tot 10 oktober 2010 in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Op 18 september 2010 zond VT4 een reportage over de making-off uit. Verschillende uittreksel hiervan zijn terug te vinden op internet.

De cast

Inde Vlaamse versie speelt Sébastien De Smet de Einstein-achtige professor Abronsius. Hans Peter Janssens incarneert graaf Von Krolock. Niels Jacobs mag in de huid van Alfred kruipen. De jonge Anne Van Opstal mag Sarah spelen. Chagal wordt vertolkt door Frank Hoele, Rebecca door Lulu Aertgeerts, Magda door Goele Deraedt, Herbert (de verwijfde zoon van graaf Von Krolock) door Michael Zanders en Koukol door James Cooke. Dit alles in een regie van Cornelius Baltus. Artistiek directeur is Geert Allaert.

De muziek

Total eclipse of the heart, in 1983 gecomponeerd door Jim Steinman is de hoofdsong van de musical. Ook de overige muziek van de musical werd door Jim Steinman gecomponeerd, in samenwerking met Michael Kunze voor de teksten. De Nederlandse vertaling, van de hand van Allard Blom, past perfect op de melodieën. De Nederlandstalige CD, live opgenomen in Antwerpen in september 2010, is verkrijgbaar bij de Stadsschouwburg in Antwerpen en kan ook per mail besteld worden. Kostprijs zo'n 22 euro. Op Facebook werden groepen opgericht die ijveren voor het uitgeven van een DVD van de musical, maar tot op heden is die er nog steeds niet. Een overzicht van de liedjes:
 • Ouverture (Ouvertüre) gezongen door Niels Jacobs
 • Knoflook (Knoblauch) - ensemble
 • Een mooie dochter is een zegen (Eine schöne Tochter ist ein Segen) - Frank Hoelen
 • Een meisje dat zo stralend lacht (nie geseh'n), door Niels Jacobs, Anne Van Opstal, Frank Hoelen en Lulu Aertgeerts
 • Wees voorbereid (Gott ist tot) door Hans Peter Janssens
 • Alles (Alles ist Hell / Wahrheit) door Goele De Raedt, Lulu Aertgeerts, Frank Hoelen, Sébastien De Smet
 • Buiten heerst vrijheid (Draussen ist Freiheit) door Anne Van Opstal en Niels Jacobs
 • Dood zijn is ironisch (Tot zu sein ist Komisch) door Goele De Raedt
 • Finale 1 (Vor dem Schloss - Finale Erster Akt) door het ensemble, Hans Peter Janssens en Niels Jacobs
 • Totale duisternis (Totale Finsternis) door Anne Van Opstal en Hans Peter Janssens
 • Voor Sarah (Für Sarah) door Niels Jacobs
 • Als liefde je hart heeft (Wenn Liebe in dir ist) door Niels Jacobs en Michael Zanders
 • Eeuwigheid (Ewigkeit) door het ensemble
 • Ontembare begeerte (die unstillbare Gier) door Hans Peter Janssens
 • Danszaal (Tanzsaal) door Hans Peter Janssens en het ensemble
 • Finale Dans der Vampieren (Finae zweiter Akt - Der Tanz der Vampire) door het ensemble

Kritieken

De kritiek op de Nederlandstalige musical waren over het algemeen heel lovend. Vooral Professor Abronsius' prestatie werd door velen gesmaakt. Ook de nieuwkomers Anne Van Opstal en Niels Jacobs werden bejubeld en geloofd. Sommigen spraken van een rockopera. De mysterieuze en bij wijlen angstaanjagende belichting en de kostuums kregen eveneens van menigeen een pluim. Ondanks het feit dat de acteurs vampiertanden moesten dragen, was de kwaliteit van de zang uitstekend.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musical: Fiddler on the roofMusical: Fiddler on the roofFiddler on the roof of Anatevka. Van 19 tot 30 december 2011 in de Stadsschouwburg te Antwerpen en van 4 tot 8 januari 2…
BK veldrijden - erelijst 1945-2020BK veldrijden - erelijst 1945-2020In januari 2020 werd het Belgisch Kampioenschap veldrijden gehouden in Antwerpen. Op de erelijst van het BK cyclocross s…
Musical: Oliver!Musical: Oliver!Een klassieker van Charles Dickens in een musicaljasje: "Oliver!". Een pracht van een musical gebaseerd op een West End…

Theaterrecensie Sara Kroos met BoheemsTheaterrecensie Sara Kroos met BoheemsHet theaterstuk Boheems van Sara Kroos gaat over passie, romantiek en vrijheid en je krijgt in de anderhalf uur durende…
Spectaculair decor: Soldaat van OranjeSpectaculair decor: Soldaat van OranjeWaarom is de musical Soldaat van Oranje zo'n succes? Een hangaar op voormalig vliegveld Valkenburg (ZH) is in gebruik al…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • GVA 10 september 2010
 • De CD
 • De voorstelling
 • Verschillende artikels en kritieken op internet
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.