Spectaculair decor: Soldaat van Oranje
Waarom is de musical Soldaat van Oranje zo'n succes? Een hangaar op voormalig vliegveld Valkenburg (ZH) is in gebruik als theater. Het publiek zit op een grote draaischijf en draait met 1.100 man van set naar set. Het is een mix van theater, musical en documentaire geworden met spectaculair gebruik van het decor. Noem het gerust: totaaltheater.
Vliegveld als decor
De rit naar het vliegveld wordt al bijzonder, zodra je de kassa voor het parkeren passeert. Je wordt met je auto de start- en landingsbaan opgestuurd. De blauwe lichtjes op het asfalt zijn authentiek en je krijgt de neiging om je auto de lucht in te sturen.
Parkeren doe je na een ritje over de start- en landingsbaan, in de buurt van een hangar. Je wordt daarbij geassisteerd door parkeerwachters met lichtpaaltjes, maar andere dan op een echt vliegveld. Daar staat ook een oude
Dakota. Dit vliegtuig is origineel en zou als decorstuk gebruikt worden tijdens de voorstelling, maar sneuvelde onderweg op de rijksweg onder een viaduct. Later is een ander antiek vliegtuig heelhuids naar Valkenburg vervoerd.
Theaterhangaar
De aankomsthal is een tijdelijk gebouw. Daarin is de feestelijke foyer en het theaterrestaurant gevestigd. Het restaurant zit op de eerste etage en kijkt uit over het vliegveld. Hoewel er 1.100 mensen verwacht worden, kan de bediening dit allemaal prima aan. Je hoeft nergens lang te wachten.
Tribune op draaischijf
Met zijn allen loop je via betonnen gangen naar de hangaar. De sfeer is als in een bunker. Je passeert al links en rechts decors, voordat je in de zaal komt. De zaal is hoog en groot. Met 1.100 mensen neem je plaats op de speciaal gebouwde draaischijf, met een doorsnede van 33 meter. Daarop zijn luxe stoelen gemonteerd en met zijn allen draai je langzaam van set naar set. Het gaat niet hard, maar je voelt de beweging wel. Doordat het toneel en de sets rondom de draaischijf gebouwd zijn, is het mogelijk geworden om met motorfietsen in het rond te rijden. Ook lopen de acteurs door Leidse straten, die op het achterdoek worden geprojecteerd als foto.
Golfslagbad
Doordat de hangaar zo groot is, heeft men zelfs een golfslagbad kunnen bouwen. Dat wordt gebruikt als decor voor het strand van Scheveningen. De acteurs gaan echt te water met een bootje en ook de golfslag is echt.
Filmbeelden
Vlak voor de pauze lijkt het alsof je met zijn allen naar Engeland vaart op een groot schip. Het toneel is de voorplecht en er wordt een film vertoond. Doordat de camera deint, voel je als bezoekers ook de deining. Zelfs in de pauze voelen je benen nog aan als zeebenen. Aan het slot van de voorstelling lijkt het alsof we boven Duitsland vliegen. Het toneel is de cockpit van een bommenwerper. De filmbeelden vertonen bombardementen en luchtafweergeschut. Het voelt alsof je meevliegt.
Dakota
Aan het slot volgt de Bevrijding. De zaal wordt kouder omdat de schuifdeuren van de hangar open gaan. Koningin Wilhelmina arriveert per vliegtuig, een oude Dakota, die met ronkende motoren aan komt taxiën. Zij daalt de vliegtuigtrap af en ontmoet haar Engelandvaarders: Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn kornuiten.
De acteurs spelen goed en zingen redelijk. Maar verbluffend is dit geweldige decor. De voorstelling is in ieder geval tot en met oktober 2012 te zien, maar misschien wordt het wel wéér verlengd.