Musical Soldaat van Oranje

Musical Soldaat van Oranje Wie kent niet de speelfilm van Paul Verhoeven, waar hij en Rutger Hauer de overstap richting Hollywood mee maakte. De prachtige muziek van Rogier van Otterloo en het aangrijpende verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema. In 2010 is er een musical van gemaakt en wordt opgevoerd in een hangar van vliegveld Valkenburg te Katwijk.

Het verhaal

Iedereen kent het verhaal wel, is het niet de film dan uit de geschiedenis boeken. Held Erik Hazelhoff Roelfzema waagt zijn leven ettelijke malen door tijdens de tweede wereldoorlog een luchtbrug op te zetten om de communicatie tussen het verzet in Nederland en het verzet in Engeland op te zetten en in stand te houden. Hij is een net afgestudeerde student uit Leiden als op dat moment Hitler Nederland binnenvalt. Hij en enkele vrienden besluiten iets te doen voor het land, lijdzaam toezien kunnen de mannen niet.

Het Nederlandse leger, wat ten tijde van de tweede wereldoorlog niet kon opboksen tegen de Duitsers en binnen enkele dagen verpletterd werd, had geen schijn van kans en niet de manier voor de studenten om iets te doen. Maar de waaghalzen hadden wel andere plannen en dat wat vanuit Engeland iets doen om het verzet in Nederland meer kans van slagen te geven. De communicatie tussen Nederland en Engeland moest dus opgezet worden en zo legde ze hun plannen voor aan de koningin.

In het grootste geheim worden de mannen ingezet en komen met een bootje aan land om zo de eerste materialen bij de verzetstrijders te krijgen. Dit gaat lang goed, maar dan gaat een van de vrienden richting de Duitsers en wordt de groep opgerold en velen vinden de dood door de kogels van de Duitse soldaten.

Erik Hazelhoff Roelfzema is een van de mannen die het overleefd en wordt militair bekroond door de toenmalige koningin Wilhelmina. Ze vraagt hem als ze weer in Nederland is haar persoonlijk adjudant te worden.

De musical

Achter de schermen, de basis in regie en script

De musical is uiteraard gebaseerd op het boek van Erik Hazelhoff Roelfzema en bewerkt door acteur, schrijver en regisseur Edwin de Vries. Edwin de Vries is ook bekend als echtgenoot van Monique vd Ven acteur in De Vlaamse Pot en als scriptschrijver van Schaduw van de Overwinning en The Discovery of Heaven.

De regie is in handen van Theu Boermans, deze regisseur, acteur en auteur draait al jaren mee in het film- en theaterwereldje. Hij is ook artistiek directeur van De theatercompagne en vanaf 2011 directeur van het Nationale Toneel. Als acteur is hij te zien geweest in Zus & Zo, ‘t Vrije Schaap en Spetters.

Achter de schermen, de muziek

Bij een musical is de muziek ook erg belangrijk en deze werd geschreven door Tom Harriman. Een man die zijn thuisbasis in de VS heeft en met bekende als Phil Collins, Natalie Cole en Barry White gewerkt heeft. Met filmmuziek is hij ook bekend, want wie kent niet The West Wing en Diagnosis Murder. De teksten werden door Pamela Phillips Oland gemaakt en zij schreef o.a. voor Frank Sinatra, Aretha Franklin en Whitney Houston. Alles werd vertaald door Frans van Deursen, die ook bekend is als acteur.

De acteurs

De acteurs zijn niet de bekende musicalsterren zoals Van den Ende deze regelmatig presenteert, maar wel mensen die hun sporen bedient hebben. De cast vult elkaar goed aan onder aanvoering van hoofdrolspeler Matteo van der Grijn. Wellicht ook bekend van filmrollen in Zomerhitte, De Gelukkige Huisvrouw en De Troon. Naast hem is de rol van Koningin Wilhelmina o.a. voor Catherine ten Bruggencate. Ze heeft eerder een koningin gespeeld en wel Juliana in de serie over Lockhead.

Een andere hoofdrol is voor Loes Haverkort. Ze speelt de vriendin die slecht aan haar eind komt, als ze door een ex bij de Duitsers wordt aangegeven. Loes staat goed in haar rol, is overtuigend en breekbaar. Ze is mogelijk ook bekend van Julia’s Tango en Bernhard, Schavuit van Oranje.

Het totaalplaatje

De totale cast vult elkaar goed aan en zet een volwassen productie op toneel. Samen met de speciale effecten van een toneel wat ronddraait en echte rekwisieten als een vliegtuig, motoren en auto’s ziet het geheel er erg volwassen uit. Een productie die het ook bij de geschiedenisliefhebbers goed zal doen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spectaculair decor: Soldaat van OranjeSpectaculair decor: Soldaat van OranjeWaarom is de musical Soldaat van Oranje zo'n succes? Een hangaar op voormalig vliegveld Valkenburg (ZH) is in gebruik al…
Helden uit WO II: Soldaat van OranjeHelden uit WO II: Soldaat van OranjeIedereen kent de musical Soldaat van Oranje, veel mensen weten dat er ook een film is met Rutger Hauer in een prachtige…
Soldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmrecensieSoldaat van Oranje meer dan zomaar een Nederlandse filmBijna ieder jaar rond bevrijdingsdag komt de speelfilm Soldaat van Oranje wel voorbij op een Nederlandse televisie zende…

Theaterrecensie musical 'We will rock you'recensieTheaterrecensie musical 'We will rock you'Van den Ende staat, of je houdt van zjin musicals of niet, garant voor kwaliteit in datgene wat hij laat zien. We will r…
Geronimo Stilton: de muisical!recensieGeronimo Stilton: de muisical!Na het enorme succes van de boeken en de afleveringen op televisie kon het vervolg niet uitblijven: Geronimo Stilton hee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.