recensie

Geronimo Stilton: de muisical!

Geronimo Stilton: de muisical! Na het enorme succes van de boeken en de afleveringen op televisie kon het vervolg niet uitblijven: Geronimo Stilton heeft nu ook zijn eigen musical! Met de passende naam "De giga grote muisical". In België te bekijken in Muizen bij Mechelen in dierenpark Planckendael en daarna in Antwerpen op de Gedempte Zuiderdokken.

Geronimo Stilton

Wie kent hem niet? De muis in het groene pakje die steeds van het ene avontuur in het andere rolt. De boeken zijn een enorm succes. Ze worden gekenmerkt door de vele kleuren, de verschillende lettertypes die worden gebruikt en de krasplaatjes waar bizarre geuren uitkomen. Naast de meeslepende tekst zijn er ook nog eens leuke tekeningen op elke bladzijde. Kinderen zijn er gek op! Hoewel de boeken mikken op een publiek tussen 6 en 12 jaar, lezen oudere kinderen en zelfs volwassenen ook nog graag de verhalen van de uitgever van de meest gelezen krant van het muizeneiland: de Wakkere Muis. De figuur werd in 2000 bedacht in Italië.

Geronimo Stilton in boekvorm

  • De bekendste boeken van Geronimo Stilton zijn die van de Fantasiareeks. In 2010 verscheen reeds het vijfde deel: Fantasia V. Kenmerkend zijn ook hier de krasplaatjes. Wanneer je met je vinger over de plaatjes wrijft, komen er geuren vrij. De ene keer ruikt het heerlijk, de andere keer stinkt het afschuwelijk! Verschillende lettertypes worden gebruikt in de tekst en hele zinnen krijgen een kleurtje. Het trekt aan en nodigt uit om verder te lezen. In deze reeks beleeft Geronimo avonturen in een denkbeeldig land: Fantasia. De Fantasiaboeken kosten elk 24,95.
  • Naast de Fantasiareeks is er ook een reeks bekende kinderboeken die werden herschreven met Geronimo Stilton in de hoofdrol. Denken we maar aan Robin Hood, Onder moeders vleugels, Koning Arthur, Jungle Boek, etc. De boeken van deze reeks kosten 11,50, maar konden voor 5 bekomen worden tijdens een tijdelijke actie bij een bepaalde krant.
  • En dan zijn er de losse avonturen van Geronimo Stilton, vaak met een thema zoals Kerst, Halloween, Valentijn, enzovoort of rond een bepaald onderwerp zoals voetbal, Egypte, vakantie, het Wilde Westen, etc. Deze boeken kosten 9,95 per boek.
  • Sinds kort heeft ook de zus van Geronimo Stilton, Thea Stilton, haar eigen reeks. Ook zij beleeft talloze avonturen, die natuurlijk steeds goed aflopen. Haar boeken kosten 14,50 .
  • Deze boeken worden in België uitgegeven bij Bakermat.

Geronimo Stilton op televisie

Na het succes van de boeken, verscheen Geronimo Stilton ook op televisie, in korte afleveringen. De muis beleeft telkens een ander avontuur.

En nu dus de musical: de giga grote muisical!

De musical rond het eerste Fantasiaboek is een wereldprimeur en wel om drie redenen. Ten eerste omdat het de eerste theateradaptatie is van een Geronimo Stiltonboek. De Italianen komen kijken wat men hier in België heeft gemaakt van de musical en dan zou de productie wel eens internationaal kunnen gaan. Verder is er ook de plaats waar de musical wordt in opgevoerd: een gigantische circustent. Het podium bevindt zich centraal, zodanig dat de acteurs vanop de buhne van alle kanten kunnen bekeken worden. Ook ongezien voor een musical. De decors zijn van Niek Kortekaas, die ook de decors maakte voor Junglebook en Pippi Langkous. En last but not least zijn er ook de technieken die worden ingezet. Het is niet erg gebruikelijk dat er tijdens een musical met geuren wordt gewerkt tijdens een voorstelling. De acteurs zijn slechts met 9 en moeten verschillende personages spelen tijdens de voorstelling. Niet altijd even makkelijk! Het familiespektakel is een kruising tussen theater, musical en circus. Je herbeleeft er het boek Fantasia, proeft en ruikt het zelfs! Een belevenis doorheen de Zeven Rijken! De regisseur van dit nieuwe prachtstuk is Jasper Verheugd, van de musicals Pinokkio en Doornroosje. De mooie liedjes zijn van Koen Brandt en Paul Wauters.

Wat, waar en hoe?

De giga grote muisical kan je gaan bekijken van 15 tot 23 oktober 2010 in dierenpark Planckendael te Muizen bij Mechelen. Voor mensen met een abonnement op het dierenpark is het wel even opletten: het dierenpark blijft niet langer open en ook de cafetaria sluit op het gebruikelijke uur. Tussen 17 uur en 19 uur moet u dus iets anders verzinnen om de tijd door te brengen! Na Muizen verhuist de musical naar Antwerpen, meer bepaald naar de Gedempte Zuiderdokken. Daar zal de productie te zien zijn van 29 oktober tot 7 november. Speciale en duurdere tickets (4 euro extra) voor deze periode geven meteen ook toegang tot de Boekenbeurs, die dan loopt in Antwerp Expo. Later trekt de productie ook naar onder andere Bokrijk (met extra bezoek aan de Winter-avonden voor 1 euro extra), Leuven, Domein Puyenbroeck bij Gent, Vilvoorde en Brugge. Wanneer u een ticket bestelt, krijgt u er meteen een CD bij met de Geronimo-Stilton-song, gezongen en in karaokeversie. Info en tickets kan u bekomen op 070/69.68.69 of op www.gigagrotemuisical.be. Prijzen variëren van 19 tot 34 .

Onze bevindingen

Het is speciaal en best wel mooi en bij momenten grappig. Het volgt wel het verhaal van Fantasia I, maar wijkt er soms ook van af. De kleintjes vonden het spannender dan het boek, omdat alles tot leven komt. Wij hebben niets speciaals geroken. Het is een musical voor kleinere kinderen, onze zoon van 14 vond er niet echt iets aan. De meerderheid van de aanwezige kinderen was ook jonger dan tien. De liedjes zijn echte kinderliedjes, dus hier ook weer meer voor jongere kinderen.

Nabeschouwing: muisical toch groot succes!

In 60 voorstellingen slaagde de journalistenmuis er toch in zo'n 53.246 mensen naar zijn spektakel te lokken. Er waren wel wat problemen in het begin. Zo werden een aantal mensen geweigerd omdat er dubbele boekingen waren gemaakt. Op de première werd de zaal ontruimd omdat er iets mis was met de brandveiligheid. Maar al bij al blikt iedereen tevreden terug op het gebeuren.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeken van Geronimo StiltonDe boeken van Geronimo Stilton zijn erg populair. Ze gaan over een muis genaamd Geronimo Stilton. Hij is uitgever bij 'D…
Zwanger en blue stiltonZwanger en blue stiltonDe Engelse blauwschimmelkaas blue stilton is een kaas die vanwege de beschermende oorsprongsbenaming aan een bepaalde be…
Musical: Fiddler on the roofMusical: Fiddler on the roofFiddler on the roof of Anatevka. Van 19 tot 30 december 2011 in de Stadsschouwburg te Antwerpen en van 4 tot 8 januari 2…
Musical: Dans der VampierenMusical: Dans der VampierenDe musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de film "The fearless vampire killers" van Roman Polanski. Eerst werd er e…

Musical Soldaat van OranjeMusical Soldaat van OranjeWie kent niet de speelfilm van Paul Verhoeven, waar hij en Rutger Hauer de overstap richting Hollywood mee maakte. De pr…
Theater- en Dvd-recensie: One night of QueenrecensieTheater- en Dvd-recensie: One night of QueenGary Mullen & The Works zijn verantwoordelijk voor een goed in elkaar gezette show rond de legendarische band Queen. Het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zigazou76, Flickr (CC BY-2.0)
  • GVA 15 oktober 2010
  • Folder Bakermat
  • Boek Fantasia
  • Ons bezoekje
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.