Musical: Fiddler on the roof

Musical: Fiddler on the roof Fiddler on the roof of Anatevka. Van 19 tot 30 december 2011 in de Stadsschouwburg te Antwerpen en van 4 tot 8 januari 2012 in het Capitool te Gent. Een klassieker in een nieuw jasje. Met de hele familie Cleymans in de cast en als Joodse papa Lucas Van den Eynde. Een niet te missen, hartverwarmende musical. Perfect voor een culturele uitstap tijdens de kerstvakantie.

De musical

De musical, gebaseerd op het boek uit 1894 "Tevye and his Daughters" van de Russisch-joodse schrijver Sholom Aleichem, is een productie van Musichall. Het verhaal speelt zich af in 1905 en handelt over een Joodse familie bestaande uit vader Tevye, moeder Golde en hun drie dochters: Hodel, Tzeitel en Chava. De vader, een arme melkboer, heeft erg traditionele opvattingen en tracht zijn dochters op te voeden volgens de Joodse leer. Zij zijn het daar echter niet mee eens en gaan rebbeleren. Met hun levenskeuzes staan zij lijnrecht tegenover de Joodse tradities. Ook de keuze van hun respectievelijke vrijers staat papa Tevje helemaal niet aan. Tzeitel laat haar arme vrijer staan voor de rijke slager Lazar Wolf, Hodel wordt verliefd op de radicale student Perchik en Chava komt met een niet-Jood aandraven. Moeder Golde moet regelmatig bemiddelen tussen beide partijen. Het eerste stuk van de musical is luchtig, er wordt veel gedanst en gezongen. De kleine en grote problemen van de arme familie worden in de verf gezet. Na de pauze wordt het stuk echter iets zwaarder en komen thema's als vader-dochterrelaties, tradities, armoede en jodenvervolging aan bod. Hoewel het originele verhaal al meer dan een eeuw oud is, is het thema van de generatiekloof nog steeds brandend actueel en dus kan de toeschouwer zich perfect vereenzelvigen met papa Tevje, zijn zorgen en zijn twijfels.

De titels: Fiddler on the roof en Anatevka

Het verhaal is bekend onder twee titels. "Fiddler on the Roof" is wellicht de bekendste titel, maar ook onder de naam "Anatevka" wordt er wel eens naar het verhaal gerefereerd.

De titel "Fiddler on the Roof" is afkomstig van melkboer Tevje. Hij vergelijkt de situatie van de Joden in het Rusland van 1905 met een vioolspeler die op het dak van het huis zit te spelen. Elke dorpeling zingt zijn eigen liedje, wat niet al te gemakkelijk is. Waarom blijven ze op het dak zitten? Hoe proberen ze hun evenwicht te bewaren, letterlijk en figuurlijk dan? Volgens Tevje is dat door aan hun tradities vast te houden. Toch zal op het einde van de musical het broze evenwicht verstoord worden.

De tweede titel "Anatevka" verwijst naar het dorp waarin ze wonen. Ook hier blijven ze omdat ze in het dorp yjuishoren en omdat hier hun roots liggen.

De cast

 • Tevje (vader): Lucas Van den Eynde
 • Golde (moeder): Karin Jacobs
 • Perchik: Jelle Cleymans
 • Tzeitel: Deborah De Ridder
 • Hodel: Anne Van Opstal
 • Chava: Clara Cleymans
Het is de eerste keer dat mama Karin Jacobs samen met haar twee kinderen, Clara en Jelle Cleymans, in een musical speelt. Het bevalt hen alledrie prima.

Regisseur en muziek

De regisseur van de musical is Frank Van Laecke. Hij regisseerde onder andere ook Kuifje en de Zonnetempel, de Studio 100-musical Daens en Dracula, de musical. In 2012 zal Domino ook door hem geregisserd worden. Bekende liedjes uit de musical zijn "Als ik toch eens rijk was" (If I Were A Rich Man) en Sunrise, Sunset. Dirk de Caluwe is de dirigent.

De kritieken

De kritieken op de musical zijn erg lovend en tijdens de première op 18 december 2011 in de Stadsschouwburg in Antwerpen kreeg de cast een staande ovatie en een oorverdovend applaus dat minutenlang duurde.

Praktisch

 • In Antwerpen loopt de musical van 18 december 2011 tot 30 december 2011
 • In Gent kan je "Fiddler on the Roof" gaan bekijken van 4 tot 8 januari 2012
 • Tickets kosten tussen 44 en 84 euro. Tijdens het weekend komt er nog eens 5 euro extra bij.
 • Info en tickets kan je bekomen via www.musichall.be of op het nummer 0900 69 900
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musical: Oliver!Musical: Oliver!Een klassieker van Charles Dickens in een musicaljasje: "Oliver!". Een pracht van een musical gebaseerd op een West End…
Musical: Dans der VampierenMusical: Dans der VampierenDe musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de film "The fearless vampire killers" van Roman Polanski. Eerst werd er e…
Geronimo Stilton: de muisical!recensieGeronimo Stilton: de muisical!Na het enorme succes van de boeken en de afleveringen op televisie kon het vervolg niet uitblijven: Geronimo Stilton hee…

Ernst Jansz zingt Bob Dylan, vertaald Dromen van JohannaErnst Jansz zingt Bob Dylan, vertaald Dromen van JohannaErnst Jansz (vooral bekend als oprichter van Doe Maar) vertaalde in twaalf maanden tijd twaalf teksten van singer-songwr…
recensieRamses: musical blikt terug op veelbewogen levenRauw en brutaal, indringend en emotioneel beladen dat is de musical over de legendarische levenskunstenaar zanger en act…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.