recensie

Theaterrecensie musical 'We will rock you'

Theaterrecensie musical 'We will rock you' Van den Ende staat, of je houdt van zjin musicals of niet, garant voor kwaliteit in datgene wat hij laat zien. We will rock you is gebaseerd op muziek van de legendarische band Queen en zie daar maar een verhaal van te maken, waar ook de doorgewinterde musicalliefhebber graag naar komt kijken.

Het verhaal

Digitale tijdperk

Het verhaal speelt zich halverwege de 21e eeuw, waar het digitale tijdperk een vlucht genomen heeft. Iedereen die er niet aan mee wil doen is een outlaw en wordt door Killer Queen en haar helpers gevangen genomen en gehersenspoeld. Killer Queen wordt gespeeld door musicalster Pia Douwes en vanaf januari 2011 gaat Antje Montero de rol spelen. Galileo, gespeeld door John Vooijs, en Scaramouche, gespeeld door Marjolein Teepen, spelen twee van die mensen die niet opgaan in het GaGa-tijdperk.

De zoektocht van Galileo

Galileo weet niet wat er met hem aan de hand is, maar hij hoort muziek en allerlei teksten in zijn hoofd. De Engelse taal en muziekinstrumenten zijn verboden in het GaGa-tijdperk, maar hij hoort het wel in zijn hoofd en dat maakt hem tot doelwit van Killer Queen. Toch weet hij uit handen van deze vrouw te blijven en gaat op zoek naar wat er in zijn hoofd zit. Hij komt in het Haertbreak Hotel nog een groep outlaws tegen en zij vertellen hem dat zij op zoek zijn naar de leider die hen naar het ultieme (de muziek en teksten van toen) brengt. Ze denken dat Galileo het is en dat zou best kunnen. Maar op dat moment wordt de groep gevonden door Killer Queen.

Het ultieme … de muziek!

Galileo en Scaramouche weten te ontkomen en worden verliefd. Op hun weg komen ze DJ tegen, gespeeld door Rutger Le Poole. DJ is een halve hippy die hen brengt naar het ultieme … de gitaar die de leven van Queen ooit hebben verstopt. Een gitaar die alleen gevonden kan worden door degene die uitverkoren is. En dat blijkt Galileo te zijn. Hoe ze Wembley (stadion in London waar Queen een soort 'thuisbasis' had) bereiken en wat er daarna gebeurt, is een spannende reis naar het ultieme … de muziek.

De recensie

Achter de schermen

Deze musical is in augustus 2010 met try outs begonnen en in september 2010 was de première. Een première waar Brain May, gitarist van Queen bij aanwezig was en nog wat meespeelde. Ben Elton is verantwoordelijk voor het script en de regie.

Brian May is naast de overleden Freddie Mercury de smaakmaker van de muziek. Alle Queen stukken zijn door deze mannen geschreven en hebben allemaal een logische rol in het verhaal. De stukken komen aan bod als zich een situatie aandient waar de prachtige teksten op van toepassing zijn.

Bandleider Mark Wyman die visueel voor de mensen op het podium via een scherm achter in de zaal te volgen is, heeft de muziek prima onder controle. De kans bestaat immers met dergelijke muziek dat het een zwak aftreksel wordt van de originele muziek. Maar niets van dat. De muziek staat als een huis en met de stukken die soms vertaald zijn en soms in het engels zijn, vormt het een solide basis voor deze musical. De muzikale supervisie staat wel onder supervisie van Queenleden Brian May en Roger Taylor.

De artiesten

De een is bekender dan de ander, maar Pia Douwes draait al jaren musicals voor Van den Ende en Antje Montero, als vervangster van Pia, draait ook in de stal van Van den Ende. Haar bereik is weliswaar iets minder als dat van Pia Douwes, maar een prima zangeres.

De hoofdrol wordt vertolkt door John Vooijs die verschillende musicalrollen op zijn naam heeft staan, maar nog geen grote rol. Hij maakt de verwachtingen meer dan waar. Ook zijn vervanger die anders Brit speelt, t.w. Charly Luske. Hij is een aanwezigheid op het toneel, is actief, zingt goed en vult perfect aan. Scaramouche, gespeeld door Marjolein Teepen, is een prima zangeres en speelt een prima rol. Ze overschreeuwt zich soms in haar rol en komt niet altijd goed over. Maar het totaalplaatje maakt toch dat ze een prima rol vervult.

Floortje Smit speelt Ozzy en vertolkt enkele nummers wel heel erg goed. De muziek lijkt haar op het lijf geschreven, haar acteertalenten zijn iets minder, maar het totaalplaatje wat ze neerzet is prima. Op toneel moet je wat overdrijven en die rol pakt ze prima.

Al met al is het een musical die je zeker gezien moet hebben. Verfrissend, niet altijd even voorspelbaar, maar dat maakt het leuk. Ook voor de echte Queen liefhebbers is het leuk deze muziek op een heel andere manier te horen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands succes musicalsOf moet er aan de titel “... en droom Joop van den Ende” toevoegen? Het is nagenoeg alles Van den Ende wat de klok slaat…
Recensie musical Sunset BoulevardrecensieRecensie musical Sunset BoulevardDat theaterproducent Joop vd Ende garant staat voor grootschalige en professioneel opgezette musicals is een gegeven en…
Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…

Spectaculair decor: Soldaat van OranjeSpectaculair decor: Soldaat van OranjeWaarom is de musical Soldaat van Oranje zo'n succes? Een hangaar op voormalig vliegveld Valkenburg (ZH) is in gebruik al…
Musical Soldaat van OranjeMusical Soldaat van OranjeWie kent niet de speelfilm van Paul Verhoeven, waar hij en Rutger Hauer de overstap richting Hollywood mee maakte. De pr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.