InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Aanmodderfakker – Gouden Kalf 2014

Aanmodderfakker – Gouden Kalf 2014

Aanmodderfakker – Gouden Kalf 2014 De Nederlandse film Aanmodderfakker heeft drie Gouden Kalveren gewonnen. Het was de grote winnaar van het Gala van de Nederlandse film dat op 3 oktober 2014 als slotstuk van het Nederlands Film Festival in Utrecht plaatsvond. Het Gouden Kalf wordt uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film, de Nederlandse variant op de Acadamy Awards, de Oscars.

TivoliVredenburg

Aanmodderfakker

De film werd uitgeroepen tot beste Nederlandse film van het jaar 2014. Hoofdrolspeler Gijs Naber kreeg een kalf voor de beste hoofdrol en Anne Barnhoorn kreeg een Gouden Kalf voor het beste scenario. Daarmee stond de score voor Aanmodderfakker op drie. De film werd omschreven als 'anders en fris en pittig'. De film is uitgebracht door productiebedrijf Pupkin Film. Het is een tragikomedie die geregisseerd is door Michiel ten Horn. Het verhaal gaat over mannen die te lang jongens blijven en meisjes die te snel volwassen willen worden.

Komedie

Aanmodderfakker is een tragikomisch coming-of-ageverhaal. De hoofdrol wordt gespeeld door Gijs Naber die de lamzak Thijs speelt, die een ranzig appartement met een vriend deelt. Thijs is 32 jaar oud en nog altijd studerende. Hij sloft relaxed door zijn leven, zuipt, versiert en werkt een beetje bij in een mediagigant. Hij is gedurende de hele dag nooit zonder een sigaret en drinkt zich elke dag sloom en dronken met bier en valt dan achter zijn computer in slaap. Zijn verkering is uit en hij krijgt nog altijd eten en af en toe wat geld van zijn moeder. Dat vindt hij eigenlijk niks, maar hij laat het ook gebeuren en profiteert van de verzorging. Die slampamper Thijs wordt wakkergeschud door Lisa. Na zijn ontmoeting met de zestienjarige Lisa blijkt deze ambitieuze jonge vrouw een grote invloed op het passieve leven van Thijs te hebben.

Aanmodderfakker is de tweede film die scenarioschrijver Anne Barnhoorn en regisseur Michiel ten Horn samen maakten. Ze debuteerden in 2012 met De ontmaagding van Eva van End.
Aanmodderfakker ging op 30 september 2014 in première.


Winnaars Gouden Kalveren 2014

Het Gouden Kalf is de grote prijs van de Nederlandse Film. Het Gala van de Nederlandse Film is in 2014 het sluitstuk van het 34e Nederlands Film Festival. Tijdens het Gala worden de prijswinnaars bekend gemaakt in TivoliVredenburg in Utrecht.

Jury

De ingediende films worden beoordeeld door een jury. In 2014 staat de jury van de Gouden Kalf Competitie 2014 onder leiding van Yoeri Albrecht. Er worden Gouden Kalveren toegekend in 19 categorieën. Publiek kan meestemmen voor de publieksprijs, het Gouden Kalf voor Beste Publieksfilm. Bij de opening van de NNF werd al bekendgemaakt dat het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs voor producent Burny Bos was. De Cultuurprijs is een bijzonder kalf; het is voor personen of instanties die veel voor de Nederlandse filmcultuur betekenen. Het NFF duurt tien dagen.

Gouden Kalveren 2014

Beste Korte Documentaire Tijs Tinbergen & Jan Musch voor MEESTV, Hoe een koolmees mij gelukkig maakt
Beste Lange Documentaire Niels van Koevorden & Sabine Lubbe Bakker voor Ne me quitte pas
Beste Korte Film Rob Lόcker voor Kort! – Das Wad
Beste Actrice Televisiedrama One night stand IX – voor Emilia
Beste Acteur Televisiedrama Maarten Heijmans voor zijn rol in Ramses
Beste TelevisiedramaDana Nechushtan voor Hollands Hoop
Beste Geluid Wart Wamsteker voor De Poel
Beste Muziek Christiaan Verbeek voor Helium
Beste Production Design Alfred Schaaf voor Hemel op Aarde
Beste Camera Tibor Dingelstad voor Helium
Beste Montage Boudewijn Koole voor Happily ever after
Beste Vrouwelijke Bijrol Hemel op Aarde
Beste Mannelijke Bijrol Ton Kas voor zijn rol in Jongens
Beste Actrice Abbey Hoes voor haar rol in Nena
Beste Acteur Gijs Naber voor zijn rol in Aanmodderfokker
Beste Scenario Anne Barnhoorn voor Aanmodderfokker
Beste Regie Saskia Diesing voor Nena
Beste Film Aanmodderfokker – Iris Otten, Sander van Meurs, Pieter Kuijpers voor Pupkin Film
Speciale Juryprijs Dennis Bots, Maas Bronkhuyzen, Pippa Allen en Joes Brauers voor Oorlogsgeheimen
Cultuurprijs Burny Bos
UPC Gouden Kalf voor de Beste PublieksfilmMark Verkerk en Ruben Smit voor De Nieuwe Wildernis
Prijs van de Nederlandse Filmkritiek Mischa Kamp voor Jongens

Publieksfilm

De prijs voor Beste Publieksfilm kon worden uitgereikt aan Mark Verkerk en Ruben Smit voor De Nieuwe Wildernis. Om voor deze filmprijs in aanmerking te komen moet je een Gouden Film zijn geweest en dat is een film die meer dan 100.000 betalende bioscoopbezoekers heeft getrokken in de periode 1 september 2013 tot 1 september 2014. Er waren negentien films die daarvoor in aanmerking kwamen. Uiteindelijk zijn 30.000 unieke stemmen uitgebracht door filmliefhebbers en kwam de natuurfilm van Ruben Smit als winnaar uit de bus.

Filmkritiek

De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek is een persprijs. Hij wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. In de persjury zitten Robbert Blokland, Arjan Welles, Romy van Krieken, Sara Madou en Luuk Imhann.

Lees verder

© 2014 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…
Religieuze geschiedenis Joden 13: het Gouden KalfHoewel slechts een klein deel van het Joodse Volk het Gouden Kalf aanbad strafte God heel het Joodse Volk. Waarom? Omdat…
Torastudie 126: Vertaling Tora in het Grieks - Exodus 32:1Torastudie 126: Vertaling Tora in het Grieks - Exodus 32:1De 17de Tammoez staat in de Joodse geschiedenis bekend als rampen datum. Op deze dag brak Mozes de Stenen Tafelen omdat…
Nederlands Film Festival 2013Nederlands Film Festival 2013Jaarlijks vindt in het najaar tien dagen aan een stuk het Nederlands Film Festival plaats. Met het doel om de Nederlands…
Torastudie 170: Zonde en heiligheid – Leviticus 16:16Torastudie 170: Zonde en heiligheid – Leviticus 16:16De Lubavitcher Rebbe bespreekt een discussie in de Talmoed waarbij de vraag gesteld wordt wie op aarde een 'woning' voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nederlands Filmfestival
  • Leeuwarden Courant 4 oktober 2014
  • http://www.pupkin.com geraadpleegd op 7 oktober 2014
  • http://www.filmfestival.nl/publiek/nieuws/winnaars-gouden-kalveren-2014-de-grote-prijzen-van-de-nederlandse-film/ geraadpleegd op 7 oktober 2014
  • http://www.npo.nl/artikelen/telefilm-aanmodderfakker-op-npo-3 geraadpleegd op 29 mei 2015
  • http://www.nu.nl/film/3920753/filmrecensie-aanmodderfakker---michiel-horn.html geraadpleegd op 29 mei 2015

Reageer op het artikel "Aanmodderfakker – Gouden Kalf 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Film
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!