IDFA: International Documentary Film Festival Amsterdam
IDFA is het International Documentary Film Festival Amsterdam dat jaarlijks in november plaatsvindt in Amsterdam. Twaalf dagen lang is het genieten van de beste en nieuwste documentaires uit de hele wereld. Het IDFA ontvangt jaarlijks 3000 professionals uit de filmwereld en het festival biedt daardoor een ontmoetingsplaats voor iedereen die in de filmbranche werkt of wil gaan werken. Tijdens het festival zijn ongeveer honderd premières te genieten. Op het programma staan meer dan 300 documentaires.
International Documentary Film Festival Amsterdam
Het International Documentary Film Festival Amsterdam is opgericht in 1988. IDFA wil de documentairecultuur stimuleren. Het festival is uitgegroeid tot het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Tijdens de festivaldagen is Amsterdam de ontmoetingsplek voor regisseurs, producenten, kopers, financiers en publiek. Elk jaar bestaat het het filmprogramma uit meer dan 250 creatieve documentaires. Het festival jent een internationaal filmprogramma, met een grote verscheidenheid aan genres, een politiek geëngageerd programma en vele Europese en wereldpremières. Het IDFA vindt in november plaats.
Wereldpremières
IDFA kiest altijd een openingsfilm die extra aandacht krijgt. Het festival is zo ingericht dat een groot deel van de films op het festival zijn wereldpremière beleeft. De films worden op diverse locaties vertoond. Het documentairefestival is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste in zijn soort ter wereld. Inmiddels duurt het festival 12 dagen. In de beginjaren waren dit er vier. Toen stonden er 60 documentaires op het programma, inmiddels ruim 300. In 1988 bezochten 40 internationale gasten de vertoningen terwijl er bij de 25ste editie 2500 liefhebbers en geïnteresseerden naar Amsterdam afreisden voor het IDFA. De kaartverkoop nam ook enorm toe. In de beginjaren was IDFA tevreden met 2000 verkochte kaartjes. Bij de 24e editie zijn dat er meer dan 100 keer zoveel. IDFA bestendigt in de jaren daarna die vooraanstaande plaats in de filmwereld.
De cijfers op een rijtje:
- 3000 internationale gasten
- meer dan 300 films
- 12 dagen
- 285.000 verkochte kaartjes
Rembrandtplein
IDFA vindt plaats op en rondom het Rembrandtplein in Amsterdam.
De festivaltheaters zijn:
- Pathé Tuschinski – Reguliersbreestraat 26
- Pathé de Munt – Vijzelstraat 15
- EYE – IJpromenade 1
- Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond – Nes 45
- Melkweg – Lijnbaansgracht 234a
- De Kleine Komedie – Amstel 56-58
- Koninklijk Theater Carré – Amstel 115-125
- Het Ketelhuis – Pazzanistraat 4
- De Balie – Kleine-Gartmanplantsoen 10
- Podium Mozaïek – Bos en Lommerweg 191
- Tolhuistuin – IJpromenade 2
- Bijlmer Parktheater – Anton de Komplein 240
- DeLaMar Theater – Marnixstraat 402
Doelstellingen
Het IDFA heeft een aantal doelstellingen geformuleerd:
- internationaal marktleiderschap versterken
- bouwen aan een online platform en community
- meer activiteiten ontplooien door het jaar heen
- het educatieve aanbod verder ontwikkelen
- draagvlak onder het bedrijfsleven versterken
Specials
De IDFA Specials zijn bijzondere filmevenementen en series die zijn samengesteld door IDFA of de partnerorganisaties van het festival.
IDFA APP
IDFA stelt een gratis app beschikbaar, waar alle festivalinformatie te lezen valt. In de app staat het filmprogramma met alle filmbeschrijvingen, inclusief de vertoningsdatum en locatie. Bovendien geeft de app het laatste nieuws en geeft het aan voor welke voorstelling nog tickets beschikbaar zijn. De app is nu gratis op te halen in de App Store en de Android Market. Hij is te vinden onder de naam IDFA.
Jubileumeditie
Onderscheiding
IDFA directeur en oprichter Ally Derks ontving tijdens de opening van IDFA 2012 een onderscheiding. Ze kreeg de Frans Banninck Cocq Penning uit handen van de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels, voor haar verdiensten voor de stad Amsterdam. De festivaldirecteur sprak in haar openingswoord haar zorg uit over de bezuinigingen op cultuur. Ze blikt ook terug op 25 jaar IDFA.
Mediafonds
Tomas Kaan ontving is de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire 2012 voor zijn filmplan
Wij zijn 18. Hij ontving een prijs van € 125.000 om het plan te realiseren. Voorzitter van het Mediafonds Jacob Kohnstamm maakte de winnaar voorafgaand aan de vertoning van de openingsfilm bekend.
Bron: Screenshot Wrong Time Wrong Place
De openingsfilm tijdens de jubileumeditie in 2012 is de 80 minuten durende documentaire van
John Appel uit Amsterdam
Wrong Time Wrong Place. Appel onderzoekt in de documentaire de rol van het toeval. Het schietdrama in Noorwegen, waar Anders Breivik in 2011 huishield op
het eiland Utøya en tientallen jonge mensen doodschoot, veranderde de levens van nabestaanden en overlevenden voorgoed. Appel laat de overlevenden hun persoonlijke ervaringen vertellen en de rol van het toeval. Waarom waren zij op het verkeerde moment op de verkeerde plek en hoe kwamen ze daar? De documentaire laat tevens lange shots en sfeerbeelden Utøya zien, dat na de gebeurtenis een spookeiland is geworden. Nabestaanden en slachtoffers die het drama overleefden doen emotioneel hun verhaal.
Lees verder