Waddeneilanden in films en op televisie
De Waddeneilanden worden vaak gebruikt als filmlocaties voor films en tv-series. De Nederlandse en ook de Waddeneilanden van Duitsland en Denemarken zijn daarvoor dankbare locaties. Bekende, succesvolle en minder bekende producties gebruikten een van de Waddeneilanden als filmset. De eilanden zijn prachtige decors voor de opnames, maar zijn meer dan dat. Ze spelen doorgaans een essentiële rol in de scenario's van zowel thrillers en romanstische familiefilms als serie's, realityshows en documentaires.
Bron: Redbad de film Waddeneilanden als filmlocatie
De Waddeneilanden in films en op televisie
De Waddeneilanden zijn populair in de filmwereld. Het eilanddecor levert altijd mooie plaatjes en doet het goed tijdens de opnames. Bovendien zijn de eilanden goed bereikbaarheid. Actrice en regisseuse
Monique van de Ven is een eilandliefhebster en een constante factor in Nederlandse eilandfilms en -series. Zij speelde en regisseerde op Texel, speelde op Terschelling, was even op Ameland voor een rolprent en maakte op Vlieland de TV-serie Dokter Deen.
Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Sylt
Eilanden worden niet voor niets gekozen als decor of als plaats van handeling. De natuur is er prachtig, er is strand en zee waar je eindeloze vergezichten kunt filmen en er zijn leuke dorpen. Bij de ene film komt het eiland niet verder dan dat decor, het mooie plaatje bij een verhaal en bij een andere film is het eiland wezenlijk onderdeel van het verhaal. 'Zomerhitte' en 'Dokter Deen', 'Sil de Strandjutter' en 'Penny's Shadow'; zij hadden op geen ander eiland gefilmd kunnen worden dan op het eiland waar ze zijn gefilmd. Voor een documentaire als 'Gesneuveld' of een aflevering van 'Moordvrouw' geldt dat niet; die hadden ook op een ander eiland of op een heideveld op het vasteland geschoten kunnen worden.
Zomerhitte
Texel
'Zomerhitte' is een film uit 2008 naar het boekenweekgeschenk geschreven door Jan Wolkers. Het spannende en romantische verhaal speelt op
Texel en daarom is de film ook grotendeels opgenomen op Texel, het eiland waar Wolkers tot aan zijn dood woonde. Het verhaal gaat over liefde, broeierigheid en mysterie, tegen de achtergrond van duinen en helmgras, vakantie en een zomerbaantje op een Waddeneiland.
- De regisseur is Monique van de Ven.
- De hoofdrolspelers zijn Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra.
Dokter Deen
Vlieland
'Dokter Deen' is een tiendelige televisieserie die zich afspeelt op
Vlieland. De serie werd voor het eerst in 2012 door omroep MAX uitgezonden en was tevens op de Belgische televisie te zien. In de jaren daarna werden diverse vervolgseries gemaakt en uitgezonden. 'Dokter Deen' is geïnspireerd op de dagboeken van de echte dokter Deen, die John heet en een man is. In de serie is Deen een vrouw die gespeeld wordt door Monique van de Ven. John Deen was jarenlang huisarts op Vlieland, die van zijn belevenissen aantekeningen bijhield die in boekvorm zijn gepubliceerd. In 2018 wordt de vierde serie uitgezonden. Het is tevens de laatste.
- De eindredactie is in handen van Mascha van Erven en Judith Hees.
- De hoofdrolspelers zijn Monique van de Ven en Pleuni Touw.
Moordvrouw
Vlieland
Een aflevering van de serie 'Moordvrouw' speelt op
Vlieland. De politieserie van 2012 speelt in en rond Leeuwarden en werd door RTL4 uitgezonden.
- De aflevering werd geregisseerd door Joram Lürsen.
- De hoofdrolspelers zijn Wendy van Dijk en Reneé Soutendijk.
Stranding
Terschelling
In 1957 maakt Louis van Gasteren 'Stranding,' een film over een stranding bij
Terschelling, waarin hij een echt gestrand schip gebruikt als onderdeel van een aantal realistische scenes. De aankomst van de schipbreukelingen in de haven van West-Terschelling is niet gespeeld: dit is de echte aankomst die Van Gasteren in zijn, verder geacteerde, productie heeft ingevoegd.
- De regisseur is Louis van Gasteren.
- De hoofdrolspelers zijn Josephine van Gasteren en Henk Bruins.
Sil de Strandjutter
Terschelling
'Sil de Strandjutter' is een miniserie, naar het boek van Cor Bruijn, die in 1976 op de televisie werd uitgezonden. Het verhaal speelt zich af op
Terschelling en daar werden ook de afleveringen van de serie gefilmd. “De zee geeft en de zee die neemt,” is een citaat uit de beroemde introductie van elke aflevering. Sil is een boer en jutter die op het oostelijke deel van Terschelling woont. Hij redt een klein meisje van een schip dat voor Terschelling in de Noordzeebranding keldert. Haar moeder verdrinkt en Sil neemt het meisje, dat Lobke wordt genoemd, op in zijn gezin. De serie geeft een prachtig beeld van de natuur van Terschelling en van de manier van leven op het eiland.
- De regisseur is Willy van Hemert
- De hoofdrolspelers zijn Jan Decleir en Monique van de Ven
De Passievrucht
Terschelling
'De Passievrucht' is een film uit 2003 die op
Terschelling is gedraaid, naar een boek van Karel Glastra van Loon.
- De regisseur is Maarten Treurniet.
- De hoofdrolspelers zijn Carice van Houten en Halina Reijn.
Sunny Side up
Terschelling
'Sunny Side Up' is een film uit 2015 van Lourens Blok, die op Terschelling is opgenomen. Het is een thriller, die rond het traditionele Sunderum speelt, begin december. Een jong Amsterdams stel met een relatieprobleem brengt een paar dagen op Terschelling door en beleeft een horrorweekend. Ze komen ondermeer in een feest terecht waar ze niets van begrijpen. Na het zien van de film waren veel eilanders boos, omdat het Sunderum negatief werd belicht. Ook werd lang niet alles opgenomen op het eiland, terwijl wel wordt gesuggereerd dat het op Terschelling is.
- Regisseur is Lourens Blok.
- Hoofdrolspelers zijn Egbert Jan Weeber en Hannah Hoekstra.
Boerderij De Toekomst
Terschelling
Op 8 maart 2016 werd de documentaire 'Boerderij De Toekomst' uitgezonden op NPO2 op televisie. In de documentaire worden drie Terschellinger boeren geportretteerd. Gerben Bakker, Neeke van Zwol en Egbert Zorgdrager vertellen over hun werk en leven. Deze drie boeren zetten zich bovengemiddeld in voor betere leefomstandigheden van weidevogels op het Waddeneiland.
Bron: Film Bron: Film Bron: Film
Dakota
Ameland
'Dakota' is een film waar het (mistige) vliegveld van
Ameland een rol speelt. Piloot Dick de Boer vliegt met smokkelwaar in zijn Dakota van Curaçao naar Ameland. De film is uit 1974. Monique van de Ven zou de vrouwelijke hoofdrol vertolken, maar zij werd verliefd op cameraman Jan de Bont. De Bont hield niet van het film-geflikflooi tussen Van de Ven en Brusse en daarop verliet het stel de set, tot woede van de regisseur.
- De regisseur is Wim Verstappen.
- De hoofdrolspelers zijn Kees Brusse en Willeke van Ammelrooy.
De Ratelrat
Ameland
In 1987 werd een Grijpstra en de Gier op
Ameland opgenomen: 'De Ratelrat.' De twee rechercheurs rijden ondermeer in hun politieauto over de Bosweg en houden halt bij een huis aan de Jan Jacobsweg in Hollum.
- De regisseur is Wim Verstappen.
- De Hoofdrolspelers zin Rijk de Gooijer en Peter Faber.
Stroop
Ameland
In 1997 wordt in het pannenkoekhuis Onder de Vuurtoren op
Ameland de film 'Stroop' opgenomen. Onder de Vuurtoren, toen in handen van Cor Overwijk, is prominent in beeld. De korte film is van een filmacademiestudent, die later naam maakt met
Alles is Liefde en
Alles is Familie.
- De regisseur is Joram Lürsen.
- De hoofdrolspelers zijn Bob Timmers en Giam Kwee.
Gesneuveld
Ameland
‘Gesneuveld’ is een documentaire uit 2012 van regisseur Robert Oey, die deels is opgenomen op Ameland. De film begint op het Waddeneiland, met een scene waarin een jutter het dochtertje van een gesneuvelde soldaat ontmoet. Oey maakte de documentaire over de gesneuvelde militairen in Afghanistan en het leven van de achterblijvers. Een klein deel van de documentaire is opgenomen op het strand van Ameland, waar de kijker kennismaakt met het gezin dat zonder vader verder moet.
Opname op het strand voor Penny's Shadow /
Bron: Persbureau AmelandGesneuveld
Redbad /
Bron: Redbad de film
Penny’s Shadow
Ameland
De
familiefilm 'Penny’s Shadow' die in 2010 op
Ameland werd opgenomen, vertelt niet alleen het verhaal over een getraumatiseerd paard en romances tijdens een vakantie op het eiland, maar laat ook mooie plaatjes van Ameland zien. De duinen, zee, paarden, de reddingboot, het wad, zwemmen, surfen, feest en vuurtoren: alles zit er nadrukkelijk in. Het begint allemaal met een ongeluk tijdens de lancering van de paardenreddingboot. Die reddingboot, de echte
paardenreddingboot van Ameland, zorgt voor spectaculaire beelden en verder worden er prachtige beelden van het eiland vertoond, van de natuur, van de dorpen en van watersporten en de zee.
- De regisseur is Steven de Jong.
- De hoofdrolspelers zijn Liza Sips en Levi van Kempen.
Redbad
Ameland
In 2017 worden er opnames gemaakt op Oost-Ameland voor de film
Redbad, over de koning van de Friezen. De film gaat in juni 2018 in première.
- De regisseur is Roel Reiné
- Hoofdrolspelers zijn Gijs Naber, Huub Stapel en Loes Haverkort.
Het Geheim van Vredenhof
Schiermonnikoog
Een zeer low-budget film die op
Schiermonnikoog werd opgenomen is 'Het Geheim van Vredenhof.'
In 1983 werd er een jeugdserie over gemaakt die op televisie werd uitgezonden door de TROS.
- De regisseur is Wibo van der Linden.
- De hoofdrolspelers zijn Heleen Faber en Jelle de Jong.
Het eilandgevoel van Schiermonnikoog
Schiermonnikoog
'Het eilandgevoel van Schiermonnikoog' is een televisieserie over bijzondere ontmoetingen op Schiermonnikoog. In 2012 zendt de RKK het uit, als vervolg op een eerder seizoen. Op het eiland gebeurt iets bijzonders met mensen of mensen gaan om een bijzondere gebeurtenis op zoek naar de rust van Schiermonnikoog. Dat probeert de serie te vangen in beelden. Het gaat om de mensen én om het eiland waar ze zijn.
The Ghost Writer
Sylt
Sylt is een dankbaar decor voor de filmers. Het Duitse Waddeneiland komt in meer dan honderd films voor en gerenommeerde filmmakers reisden naar Sylt om te draaien. Roman Polanski was een van hen en in 2010 kwam zijn film The Ghost Writer uit die op Sylt is gedraaid.
- De regisseur is Roman Polanski
- De hoofdrolspelers zijn Ewan McGregor en Pierce Brosnan.
Lees verder