Redbad – Film over de koning der Friezen

Redbad – Film over de koning der Friezen Redbad, ook wel Radboud of Radbod genoemd, leefde in de zevende en achtste eeuw en werd koning van de Friezen. Over de geschiedenis rond Redbad is de film Redbad gemaakt, met Roel Reiné als de regisseur. Reiné maakte onder meer de film Michiel de Ruyter en regisseerde vele Amerikaanse films. De film Redbad, met spectaculaire en historische scènes met honderden figuranten, vele paarden en krijgers, beleeft in 2018 zijn release. De film is een historisch epos over de kerstening, sagen en legenden rond de Friese koning.

Historisch epos over de middeleeuwse koning Redbad


Het verhaal van Koning Redbad

De film vertelt het verhaal van Redbad, zoon van de koning der Friezen Aldigisl. Ongeveer 700 jaar na Christus was Noord-Europa verdeeld in het gebied boven de rivieren en dat van onder de rivieren. In het noordelijke gebied woonden de Friezen, Saksen en Denen en onder de rivieren was het gebied van de Franken. De film vertelt over de Friese koningen en de kerstening van hun gebied.

Radboud of Radbod

Redbad is de Friese benaming voor Radboud of Radbod.

Franken en Friezen

De Franken wilden graag doorstoten naar het noorden en de noordelijke volken onderwerpen. Als wapen gebruikten ze onder meer het christendom. Het gebied boven de Rijn is in het begin van de achtste eeuw nog heidens en de Franken noemden de bewoners ‘barbaren’ en in het latijn ‘Frisii’. De Frisii hebben natuurgoden en daar willen ze aan vasthouden. Ook geloven ze sterk in vrijheid en gelijkheid. Heel anders gaat het er bij de Franken aan toe. Deze katholieken geloven in het Geschreven Woord en hechten aan gehoorzaamheid en boete doen. Op de grens van de twee gebieden ligt Dorestad, die in handen is van Aldigisl.

Bron: Sémhur / RACM & TNO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sémhur / RACM & TNO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dorestad

Redbad is de zoon van Aldigisl en hij is een vooruitstrevender dan zijn vader. Redbad staat niet achter oude rituelen zoals het offeren van mensen. Als zijn vriendin het uitverkoren mensenoffer wordt krijgt hij ruzie met zijn vader de koning. Ongeveer dan vallen de Franken Dorestad (waar nu Wijk bij Duurstede ligt) binnen en wordt zijn vader vermoord. Redbad krijgt de schuld van de nederlaag en wordt op een vlot vastgebonden, terwijl zijn oom Eibert de macht grijpt.

Vikingen

Het is Eiberts bedoeling dat Redbad op zee sterft, maar de Fries overleeft en komt bij de Vikingen in Denemarken terecht. Hij wordt opgenomen in de clan en groeit uit tot een sterke man, die de kracht van zijn eigen cultuur leert kennen. Redbad trouwt met Frea, dochter van Vikingkoning Wiglek. Frea blijkt een geheim te hebben waar ook Redbad geen weet van heeft.

Strijd om de macht

Redbad keert met zijn vrouw terug naar Dorestad en verneemt dat zijn zuster is uitgehuwelijkt, met geweld bekeerd en vernederd. Redbad wil haar koste wat kost bevrijden. De Friezen waren in de veronderstelling dat hij dood was en als ze te horen krijgen dat de zoon van Aldigisl nog leeft, willen ze hem als koning. Er komt opstand en strijd om de macht. Ondertussen sluit Redbads oom een verbond met de Franken.

Deel van de cast / Bron: Redbad de filmDeel van de cast / Bron: Redbad de film
Still uit de film - opname in Denemarken / Bron: Redbad de filmStill uit de film - opname in Denemarken / Bron: Redbad de film
Bron: Redbad de filmBron: Redbad de film

Opnames van de film Redbad

De opnames voor de historische scènes zijn op verschillende locaties. De filmploeg gaat ervoor naar
 • Denemarken
 • Noord-Duitsland
 • Moddergat
 • Nationaal Park Alde Feanen
 • Ameland, Oerd, strand en Noordzee
 • preHistorisch Dorp in Eindhoven
 • Apeldoorn
 • België, kasteel Bouillon

Nederlandse, Deense en Belgische acteurs

De acteurs die meespelen in de film zijn, naast een heleboel figuranten, Nederlands, Belgisch en Deens. Gijs Naber (Redbad), Huub Stapel (Koning Aldigisl), Loes Haverkort (Frea), Martijn Fischer Gebbe), Teun Kuilboer (Jurre), Lisa Smit (Fenne), Derek de Lint (Eibert), Britte Lagcher (Sinde), Jack Wouterse (Willibrord), Renée Soutendijk (Idwina), Egbert-Jan Weber (Bonifatius), Daphne Wellens (Trude), Aus Greidanus (Odulf), Mark van Eeuwen (Wulf) en Eva Heijnen, Nienke Brinkhuis, Nynke Heeg, Arnost Kraus en Birgit Schuurman. De Belgen Tibo Vandenborre (Charles Martel), Gene Bervoets, Pieter Embrechts, Flor Decleir en Kobi van Huffel hebben een rol. De Denen in de film zijn Søren Malling (Wiglek), Simon Stenspil, Morten Rose, Adam lld Rowheder en Camilla Gotlieb.

Paarden en krijgers

In de film komen verschillende paarden- en vechtscènes voor. In totaal zijn er 125 paarden en 350 krijgers in de film te zien. Een groot deel van de krijgers krijgt maandenlang training in gevechtstechnieken. De grote gevechtsscènes zijn opgenomen in Alde Feanen. Redbad op het vlot wordt op Ameland gedraaid.

Stuntvechters en kostuums

De productie reist met 45 vrachtwagens, twee opleggers, 104 crewleden, 1800 kostuums, tientallen stuntvechters en 18 vaste paarden naar de diverse locaties. Daar sluiten honderden figuranten zich bij de cast aan en komen er vele lokale paarden bij voor de massascènes. De opnamen startten op 12 september 2017 in Denemarken. De release van de film is in 2018, de première is op 28 juni.

Filmposter / Bron: Redbad de filmFilmposter / Bron: Redbad de film

Producent Klaas de Jong

Klaas de Jong is de producent van de film. Hij staat borg voor verschillende Nederlandse producties, zoals Toscaanse Bruiloft, Verliefd op Ibiza, Penny’s Shadow, De hel van ‘63, Bennie Stout en De Scheepsjongens van Bontekoe. Als producent werkt hij achter de schermen en ontwikkelt hij een project uit van idee tot film. Ook houdt hij zich met de verkoop van het eindproduct bezig. Hij is betrokken bij het script, het vinden van de acteurs en figuranten, de financiering, budgetbewaking en marketing van de film.

Regisseur Roel Reiné

Roel Reiné is de regisseur van de rolprent. Hij verhuisde in 2005 naar Amerika, Los Angeles en werkt daar aan verschillende producties met internationaal bekende acteurs. Hij regisseerde onder meer Seal Team Eight (met Tom Sizemore), Dead in Tombstone (met Mickey Rourke), Scorpion King: Battle for Redemption (met Ron Perlman en Billy Zane) en de twee Death Race-sequels (met Sean Bean en Ving Rhames). De Nederlandse film Michiel de Ruyter is onder zijn regie tot stand gekomen.

Première Redbad

Openluchtvoorstelling

De eerste openbare voorstelling van Redbad was een openlucht voorstellingen in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De film was te zien op het Zaailand, het grote plein voor het Fries Museum.

Bioscooppremière

De bioscooppremière was op 28 juni 2018. Een maand en een paar warme zomerweken later, komt de film in de krant als 'grootste filmflop uit de Nederlandse filmgeschiedenis'. In een maand tijd had de film amper 40.000 bezoekers getrokken. De film ging in 134 zalen in première en een maand later draait nog nog maar in 43 bioscopen. De omzet aan filmkaartjes was eind juli 2018 een dikke 330.000 euro. Daar staan kosten van 8 miljoen voor het maken van de rolprent tegenover. Het is in 2018 de op een na duurste Nederlandse film. De duurste is Zwartboek, die voor 15 miljoen euro gemaakt werd.

Redbad Filmlocaties

Legenda
A. Alde Feanen
B. Dorestad
C. Ameland
D. Moddergat
E. Noord Duitsland
F. Denemarken
G. preHistorisch Dorp in Eindhoven
H. Kasteel Bouillon

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redbad (Radboud), koning der Friezen - biografieRedbad (Radboud), koning der Friezen - biografieRedbad is één van de beroemdste Friese koningen. Er zijn eigenlijk weinig historische feiten over hem bekend, maar er be…
Bubo (Poppo), de laatste Friese koning?Bubo (Poppo), de laatste Friese koning?In de zevende eeuw was er een Friese legeraanvoerder die waarschijnlijk Bubo heette. In sommige bronnen noemt men hem ec…
De Fries-Frankische oorlogenDe Fries-Frankische oorlogenTijdens de vroege middeleeuwen – die begonnen aan het begin van de vijfde eeuw en eindigden aan het einde van de tiende…
De Friese koning Aldgisl - biografieDe Friese koning Aldgisl - biografieAldgisl was een Friese koning in de vroege middeleeuwen. Zijn geboortejaar is onbekend. Waarschijnlijk overleed hij rond…

Dunkirk: een oorlogsfilm van Christopher NolanDunkirk: een oorlogsfilm van Christopher NolanRegisseur Christopher Nolan deed in de afgelopen jaren nogal wat stof opwaaien met zijn blockbusters Inception, Interste…
Franse film: 'Demain tout commence' met Omar SyFranse film: 'Demain tout commence' met Omar Sy'Demain tout commence' is voor Omar Sy de opvolger van Samba en Intouchables. Met zijn formidabele acteertalent en zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Redbad de film
 • http://www.redbaddefilm.nl Geraadpleegd op 19 oktober 2017
 • https://www.persbureau-ameland.nl/ameland-en-de-noordzee-decor-van-film-redbad Geraadpleegd op 19 oktober 2017
 • http://www.prehistorischdorp.nl/nl/nieuws/prehistorisch-dorp-vogelvlucht Geraadpleegd op 19 oktober 2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Radboud_(koning) Geraadpleegd op 19 oktober 2017
 • http://www.geschiedenisbeleven.nl/de-vergeten-koningen-van-friesland/ Geraadpleegd op 19 oktober 2017
 • Leeuwarder Courant - Redbad grootste flop ooit in Nederland - 24 juli 2018
 • Afbeelding bron 1: Sémhur / RACM & TNO, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Redbad de film
 • Afbeelding bron 3: Redbad de film
 • Afbeelding bron 4: Redbad de film
 • Afbeelding bron 5: Redbad de film
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.