Redbad – Film over de koning der Friezen
Redbad, ook wel Radboud of Radbod genoemd, leefde in de zevende en achtste eeuw en werd koning van de Friezen. Over de geschiedenis rond Redbad is de film Redbad gemaakt, met Roel Reiné als de regisseur. Reiné maakte onder meer de film Michiel de Ruyter en regisseerde vele Amerikaanse films. De film Redbad, met spectaculaire en historische scènes met honderden figuranten, vele paarden en krijgers, beleeft in 2018 zijn release. De film is een historisch epos over de kerstening, sagen en legenden rond de Friese koning.
Historisch epos over de middeleeuwse koning Redbad
Het verhaal van Koning Redbad
De film vertelt het verhaal van Redbad, zoon van de koning der Friezen Aldigisl. Ongeveer 700 jaar na Christus was Noord-Europa verdeeld in het gebied boven de rivieren en dat van onder de rivieren. In het noordelijke gebied woonden de Friezen, Saksen en Denen en onder de rivieren was het gebied van de Franken. De film vertelt over de Friese koningen en de kerstening van hun gebied.
Radboud of Radbod
Redbad is de Friese benaming voor Radboud of Radbod.
Franken en Friezen
De Franken wilden graag doorstoten naar het noorden en de noordelijke volken onderwerpen. Als wapen gebruikten ze onder meer het christendom. Het gebied boven de Rijn is in het begin van de achtste eeuw nog heidens en de Franken noemden de bewoners ‘barbaren’ en in het latijn ‘Frisii’. De Frisii hebben natuurgoden en daar willen ze aan vasthouden. Ook geloven ze sterk in vrijheid en gelijkheid. Heel anders gaat het er bij de Franken aan toe. Deze katholieken geloven in het Geschreven Woord en hechten aan gehoorzaamheid en boete doen. Op de grens van de twee gebieden ligt Dorestad, die in handen is van Aldigisl.
Dorestad
Redbad is de zoon van Aldigisl en hij is een vooruitstrevender dan zijn vader. Redbad staat niet achter oude rituelen zoals het offeren van mensen. Als zijn vriendin het uitverkoren mensenoffer wordt krijgt hij ruzie met zijn vader de koning. Ongeveer dan vallen de Franken Dorestad (waar nu Wijk bij Duurstede ligt) binnen en wordt zijn vader vermoord. Redbad krijgt de schuld van de nederlaag en wordt op een vlot vastgebonden, terwijl zijn oom Eibert de macht grijpt.
Vikingen
Het is Eiberts bedoeling dat Redbad op zee sterft, maar de Fries overleeft en komt bij de Vikingen in Denemarken terecht. Hij wordt opgenomen in de clan en groeit uit tot een sterke man, die de kracht van zijn eigen cultuur leert kennen. Redbad trouwt met Frea, dochter van Vikingkoning Wiglek. Frea blijkt een geheim te hebben waar ook Redbad geen weet van heeft.
Strijd om de macht
Redbad keert met zijn vrouw terug naar Dorestad en verneemt dat zijn zuster is uitgehuwelijkt, met geweld bekeerd en vernederd. Redbad wil haar koste wat kost bevrijden. De Friezen waren in de veronderstelling dat hij dood was en als ze te horen krijgen dat de zoon van Aldigisl nog leeft, willen ze hem als koning. Er komt opstand en strijd om de macht. Ondertussen sluit Redbads oom een verbond met de Franken.
Deel van de cast /
Bron: Redbad de filmStill uit de film - opname in Denemarken /
Bron: Redbad de filmBron: Redbad de film
Opnames van de film Redbad
De opnames voor de historische scènes zijn op verschillende locaties. De filmploeg gaat ervoor naar
- Denemarken
- Noord-Duitsland
- Moddergat
- Nationaal Park Alde Feanen
- Ameland, Oerd, strand en Noordzee
- preHistorisch Dorp in Eindhoven
- Apeldoorn
- België, kasteel Bouillon
Nederlandse, Deense en Belgische acteurs
De acteurs die meespelen in de film zijn, naast een heleboel figuranten, Nederlands, Belgisch en Deens. Gijs Naber (Redbad), Huub Stapel (Koning Aldigisl), Loes Haverkort (Frea), Martijn Fischer Gebbe), Teun Kuilboer (Jurre), Lisa Smit (Fenne), Derek de Lint (Eibert), Britte Lagcher (Sinde), Jack Wouterse (Willibrord), Renée Soutendijk (Idwina), Egbert-Jan Weber (Bonifatius), Daphne Wellens (Trude), Aus Greidanus (Odulf), Mark van Eeuwen (Wulf) en Eva Heijnen, Nienke Brinkhuis, Nynke Heeg, Arnost Kraus en Birgit Schuurman. De Belgen Tibo Vandenborre (Charles Martel), Gene Bervoets, Pieter Embrechts, Flor Decleir en Kobi van Huffel hebben een rol. De Denen in de film zijn Søren Malling (Wiglek), Simon Stenspil, Morten Rose, Adam lld Rowheder en Camilla Gotlieb.
Paarden en krijgers
In de film komen verschillende paarden- en vechtscènes voor. In totaal zijn er 125 paarden en 350 krijgers in de film te zien. Een groot deel van de krijgers krijgt maandenlang training in gevechtstechnieken. De grote gevechtsscènes zijn opgenomen in Alde Feanen. Redbad op het vlot wordt op Ameland gedraaid.
Stuntvechters en kostuums
De productie reist met 45 vrachtwagens, twee opleggers, 104 crewleden, 1800 kostuums, tientallen stuntvechters en 18 vaste paarden naar de diverse locaties. Daar sluiten honderden figuranten zich bij de cast aan en komen er vele lokale paarden bij voor de massascènes. De opnamen startten op 12 september 2017 in Denemarken. De release van de film is in 2018, de première is op 28 juni.
Filmposter /
Bron: Redbad de filmProducent Klaas de Jong
Klaas de Jong is de producent van de film. Hij staat borg voor verschillende Nederlandse producties, zoals Toscaanse Bruiloft, Verliefd op Ibiza,
Penny’s Shadow, De hel van ‘63, Bennie Stout en De Scheepsjongens van Bontekoe. Als producent werkt hij achter de schermen en ontwikkelt hij een project uit van idee tot film. Ook houdt hij zich met de verkoop van het eindproduct bezig. Hij is betrokken bij het script, het vinden van de acteurs en figuranten, de financiering, budgetbewaking en marketing van de film.
Regisseur Roel Reiné
Roel Reiné is de regisseur van de rolprent. Hij verhuisde in 2005 naar Amerika, Los Angeles en werkt daar aan verschillende producties met internationaal bekende acteurs. Hij regisseerde onder meer Seal Team Eight (met Tom Sizemore), Dead in Tombstone (met Mickey Rourke), Scorpion King: Battle for Redemption (met Ron Perlman en Billy Zane) en de twee Death Race-sequels (met Sean Bean en Ving Rhames). De Nederlandse film Michiel de Ruyter is onder zijn regie tot stand gekomen.
Première Redbad
Openluchtvoorstelling
De eerste openbare voorstelling van Redbad was een openlucht voorstellingen in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De film was te zien op het Zaailand, het grote plein voor het Fries Museum.
Bioscooppremière
De bioscooppremière was op 28 juni 2018. Een maand en een paar warme zomerweken later, komt de film in de krant als 'grootste filmflop uit de Nederlandse filmgeschiedenis'. In een maand tijd had de film amper 40.000 bezoekers getrokken. De film ging in 134 zalen in première en een maand later draait nog nog maar in 43 bioscopen. De omzet aan filmkaartjes was eind juli 2018 een dikke 330.000 euro. Daar staan kosten van 8 miljoen voor het maken van de rolprent tegenover. Het is in 2018 de op een na duurste Nederlandse film. De duurste is Zwartboek, die voor 15 miljoen euro gemaakt werd.
Lees verder