Penny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilm

Penny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilm Ameland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2010 opgenomen op het eiland. Het eiland beleefde veel plezier aan de film. Paarden werden filmsterren, Amelanders werden figuranten en het eiland werd het best denkbare decor voor de film. Het leukste van alles: de film is uitgebracht op dvd en de filmset met de stal is nog altijd te bezoeken. Over de paardenfilm zijn enkele leuke weetjes op te sommen.
Het Paardenmonument / Bron: Persbureau AmelandHet Paardenmonument / Bron: Persbureau Ameland

Het verhaal van Shadow op Ameland

De zwarte hengst Shadow, in de film een nakomeling van één van de dramatisch omgekomen reddingspaarden van Ameland, woont in een stal op de kampeerboerderij. Een naar ongeluk heeft Shadow onbetrouwbaar gemaakt. Kai (Levi van Kempen) heeft nu een andere grote liefde; hij is dol op kitesurfen. Lisa (Liza Sips) houdt zielsveel van paarden. Eigenlijk kan ze beter met paarden overweg dan met mensen. Als ze met haar jongere zus Tess en hun moeder (Tanja Jess) de vakantie doorbrengt op de kampeerboerderij op het eiland voelt ze zich direct aangetrokken tot Shadow. Ze weet zeker dat ze het mooie paard uiteindelijk zou kunnen temmen door hem weer vertrouwen in mensen te geven. Kai vindt het maar niets. Ze krijgen er zelfs ruzie over. Na heel veel avonturen is het uiteindelijk Shadow die ervoor zorgt dat het voor iedereen een onvergetelijke vakantie wordt.

Paardenfilm met Neapolitano XXIX

De gitzwarte hengst Neapolitano XXIX-18 vertolkt in Penny’s Shadow de rol van Shadow, het getraumatiseerde paard. Neapolitano is een zeldzame goedgekeurde zwarte Lippizanerhengst waar er maar zeven ter wereld van zijn. In augustus 2010 reist Neapolitano voor het eerst naar Ameland. Zijn eigenaresse Thamar Gotthjalpsen stelt het zwarte paard en pony Rakker voor aan burgemeester Albert de Hoop, regisseur Steven de Jong, producent Klaas de Jong, pers, hoofdrolspelers Levi van Kempen, Liza Sips, Tanja Jess en Rick Engelkes en vele Amelanders die op de voor- of achtergrond een rol in de film spelen. Op maandag 2 augustus starten de opnames. De film wordt opgenomen in augustus en september 2010. Shadow raakt wat opgewonden van alle aandacht, maar bovenal van Rakker. De kleine Shetlander is namelijk hengstig op dit moment. Maaike van Ameland is de stand-in Shadow. Voor Rakker is er ook een stand-in pony van Ameland.

Rakker / Bron: Persbureau AmelandRakker / Bron: Persbureau Ameland
Shadow  / Bron: Persbureau AmelandShadow / Bron: Persbureau Ameland
Thamar Gotthjalpsen met Shadow op het strand / Bron: Persbureau AmelandThamar Gotthjalpsen met Shadow op het strand / Bron: Persbureau Ameland

Apassionata

Het paard dat de hoofdrol spelen in de speelfilm Penny’s Shadow zijn in december 2010 te zien in ’s werelds grootste paardenshow Apassionata, in de RAI te Amsterdam. De organisatie van Apassionata was zeer onder de indruk van het getalenteerde paard en gaf Shadow een speciale gastrol. Het dier kreeg met eigenaresse en trainer Thamar Gotthjalpsen een geheel eigen nummer in de show.
Shetland pony Malle, die Rakker speelt, was samen met zijn maatje pony Lucky te zien zijn in het eindnummer van de show. Beide pony’s zijn net als Neapolitano afkomstig uit de Thafalonie Stables.

Thafalonie Stables

De paarden en pony’s uit de Thafalonie-stables worden opgeleid tot artiest. Ze worden getraind in hogeschooldressuur om op te treden in shows en films. Eigenaresse Thamar Gotthjalpsen doet zoveel mogelijk zelf. Behalve in de showbusiness worden Gotthjalpsens paarden en pony’s ook ingezet in de manege, de sport en de fokkerij. Thafalonie Stables werkt met paarden en pony’s van verschillende grootte en ras.

Paardenreddingboot

Voor de scène met de paardenreddingboot heeft de regisseur Steven de Jong vele figuranten nodig. Hij riep voorafgaand aan de opname de totale Amelander bevolking op om zich aan te melden. Velen reageerden. Zij werden zaterdag 28 augustus 2010 op het strand van Ameland gefilmd ten tijde van de lancering van de paardenreddingboot. In de film Penny’s Shadow spelen paarden de hoofdrol en de reddingbootpaarden zijn belangrijke vierbenige figuranten. Op het Suudwest bij Hollum stonden tientallen figuranten en de paardenreddingboot met de paarden was aanwezig. Op het duin stond een speciaal voor de film gemaakt monument van de verdronken paarden. Het paard in de hoofdrol is een nazaat van een van de verdronken paarden.

Jeugdjournaal

Figuranten op het strand / Bron: Persbureau AmelandFiguranten op het strand / Bron: Persbureau Ameland
Op 6 september 2010 komt Ameland in het Jeugdjournaal. De NOS was op het eiland om de grote paardenscène op het strand te filmen. Het commentaar van het Jeugdjournaal: “Er waren dit weekend heel veel paarden op Ameland. Op dit moment wordt daar namelijk de film Penny's Shadow opgenomen. Dit weekend kwamen tientallen kinderen met hun paarden en pony's naar het eiland om mee te spelen in de paardenfilm. Zoveel pony's en paarden liepen er nog nooit op het strand van Ameland. Bijna honderd zijn het er. Uit heel Nederland kwamen de kinderen en de dieren hier naartoe om in de film mee te spelen. Allemaal kinderen die niets liever doen dan paardrijden.”

Laatste draaidag Penny’s Film

Op 15 september 2010 is het de laatste draaidag van Penny’s Shadow. Op het strand ten zuiden van het badstrand werden de restshots geschoten van het kite-ongeluk dat hoofdrolspeler Kai (Levi van Kempen) krijgt. Ook Lisa (Liza Sips), Tess (Valerie Poss) en Shetlander Rakker en Shadow zijn op het strand. Aan de duinrand staat de Strandjutter, de overdekte wagen die normaal gebruikt wordt voor strandritten. De Strandjutter is de verwarmde oase in de zandstorm. Steven de Jong en crew en cast kregen op hun laatste draaidag stuifzand en vlagen windkracht 9 voor de kiezen. De golven zijn wild en schuim rolt over het strand. Het is maar goed dat de echte kitesurfscènes de week daarvoor al zijn opgenomen, met Amelander kitesurfer Esther Oud als stand-in.

Soundtrack van Miss Montreal

De soundtrack voor de film wordt verzorgd door Miss Montreal in duet met pianorockband Only Seven Left.
Het nummer ‘I Am Sorry’ is te horen zijn in de film. The Voice Of Holland-kandidate Anne Hoogendoorn zingt het themanummer van de op speelfilm Penny's Shadow. Het liedje heet 'Bezeten van Jou'.

Gouden Film / Bron: Persbureau AmelandGouden Film / Bron: Persbureau Ameland

Twee premières

Penny’s Shadow kende twee premières en een voorpremière. De voorpremière van de film is op 3, 4 en 5 juni, in de Hollandse Manege in Amsterdam. Vlakbij het Vondelpark vinden op die dagen de Penny Fanshowdagen plaats, een soort beurs voor kinderen die paardengek zijn en die het stripblad Penny lezen. De bezoekers van de Pennydagen mogen de film als eerste zien. Op 5 juni 2011 is de officiële première met cast en crew en genodigden. Vanaf 8 juni 2011 is de film in de bioscoop te zien en op 9 juni vindt de Amelandpremière in De Boeg op Klein Vaarwater plaats. De film draait de hele zomer op Ameland in De Boeg. Op 26 oktober 2011 verschijnt de eerste bioscoopfilm van Penny, Penny's Shadow, op dvd.

Gouden Film en Cine Kid Award

Penny’s Shadow bereikt in juli 2011 de status van Gouden Film. Sinds de Nederlandse bioscooprelease op woensdag 8 juni hebben al meer dan 100.000 bezoekers de film gezien. De 12-jarige Aaltje Valk in de Hollandsche Manege in Amsterdam overhandigt op 11 juli de Gouden Film aan de acteurs Liza Sips, Valerie Pos en Ruben Arnhem én aan Anneke Smit van het paardenmagazine Penny.
Penny's Shadow wint in 2011 de Cine Kid Award voor beste Nederlandse Kinderfilm.

Rembrandt nominatie

Op 12 Maart 2012 worden de jaarlijkse publieksprijzen voor film, de Rembrandt Awards, uitgereikt. Penny’s Shadow is in de categorie Beste Nederlandse jeugdfilm genomineerd. Het Nederlands filmpubliek kan stemmen op de categorie Beste Nederlandse film, Beste Nederlandse acteur en Beste Nederlandse actrice. De shortlists zijn samengesteld door vakjury onder leiding van producent en initiatiefnemer van de Rembrandt Awards: René Mioch. De Beste Nederlandse jeugdfilm is een nieuwe categorie bij de Rembrandt Awards. Uiteindelijk gaat de Rembrandt Award net aan de neus van Penny’s Shadow voorbij. ‘Razend’ wint de 'Rembrandt.'

Film verkocht en vertaald

In januari 2012 maken de producenten bekend dat de Nederlandse familiefilm Penny's Shadow van regisseur Steven de Jong is verkocht aan Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland en Canada. Rusland, Engeland, Turkije, Italië, Argentinië en enkele Scandinavische landen staan in de rij om de film aan te schaffen.

Parijs

Op 5 maart 2012 gaat de familiefilm Penny’s Shadow in Parijs in première. In Frankrijk heet de film ‘Shadow et moi'. Hoofdrolspelers Liza Sips en Levy van Kempen zijn op de Champs-Élysées bij de première aanwezig en gaan met Franse paardenmeisjes op de foto. Een levensgrote foto met de Amelander vuurtoren hangt voor de bioscoop in de Franse hoofdstad.

Bezoek aan de stallen

Jaren nadat de film op het eiland werd opgenomen is nog altijd de stal waar Shadow verbleef te bezoeken. De complete filmset is afgebroken en tussen Hollum en Ballum op zorgboerderij de Lange Dunen weer opgebouwd. De set is anno 2019 regelmatig te bezoeken. Het programma is te vinden op de website van VVV Ameland.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Waddeneiland Ameland – Paarden EilandWaddeneiland Ameland – Paarden EilandOp Ameland zie je heel veel paarden. Ze worden hier en daar nog gebruikt voor het boerenwerk en de andere paarden zijn o…

De jonge jaren van de filmDe jonge jaren van de filmBegin 19e eeuw werd er een nieuwe ontdekking gedaan. De technologie maakte het mogelijk om niet alleen foto’s te maken,…
Welke muziek kies ik bij een uitvaart?Welke muziek kies ik bij een uitvaart?Op het moment dat een naaste komt te overlijden, krijg je in een sneltreinvaart te maken met van allerlei dingen die je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Penny's Shadow
  • Persbureau Ameland
  • Thafalonie Stables website
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
Reactie

Gré Stocker-Boon, 28-04-2012
Geachte mensen,

Mag ik vragen, waar en wanneer de Film "Penny Shadow" in Zwitserland draait?
Ik zou dat graag willen weten, want mijn gehele Familie woont op Ameland.
Bij voorbaat hartelijk dank voor Uw Info.

Gré Stocker-Boon Reactie infoteur, 28-04-2012
Da Gré, zal ik je een DVD opsturen? De film is beslist de moeite waard, alleen al om de beelden van Ameland. Of hij ook in Zwitserland komt?
Ik lees dat hij verkocht is aan Zwitserland, dus dat komt nog. http://muziek-en-film.infonu.nl/diversen/96735-pennys-shadow-en-leuke-weetjes.html
Ameland
Jeanet de Jong

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.