Amelander première van de film Penny’s Shadow

Amelander première van de film Penny’s Shadow Penny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kempen) en zijn vader (Rick Engelkes). Op een zomerse dag komt Daphne (gespeeld door Tanja Jess) met haar dochters Lisa (Liza Sips) en Tess (Valerie Pos) naar de manege voor een vakantie, wat zorgt voor een onvergetelijke week. De film kreeg een landelijke première in Amsterdam en een eilandpremière op Ameland op 9 juni 2011.

Filmpremière op Ameland


Aftiteling van film Penny's Shadow

Geen daverend applaus, geen staande ovatie: de Amelander genodigden applaudisseren ingetogen en becommentariëren de film onderling. Na de Amelandpremière van Penny’s Shadow, in De Boeg te Buren, zit de hele zaal de complete aftiteling uit, om te zien wie er staan genoemd en om even af te kicken van de beelden die ze net hebben gezien. Vele Amelanders en Amelander bedrijven worden genoemd; figuranten en bedrijven die op een of andere manier hebben bijgedragen.

Valerie Pos deelt handtekeningen uit op Ameland / Bron: Persbureau AmelandValerie Pos deelt handtekeningen uit op Ameland / Bron: Persbureau Ameland
Commentaren
Het regent enthousiaste commentaren. De genodigden van de Amelandpremière zeggen ondermeer: “Prachtige film.” “Mooie beelden van Ameland.” “Ik moet hem nog een keer zien, want ik heb mijn kleinkind niet ontdekt en die figureerde.” “Ik zag mijn kindje op het paard op het strand draven.” “Leuk genoeg om nog een keer te gaan!”

Vergunning van de gemeente Ameland

Burgemeester Albert de Hoop vertelt voorafgaand aan de film hoe de filmmakers op dit eiland terechtkwamen. Producent Klaas de Jong vroeg op het gemeentehuis een vergunning om op het strand te mogen rijden voor één opnamedag. Voor een paardenfilm hadden ze wat strandbeelden nodig. “Waarom neem je de hele film niet op Ameland op?” zou de burgemeester toen voorgesteld hebben.

Paarden

Het was 2009 en in 2010 was dat plan uitgewerkt tot een heus project: een film die in z’n geheel op het eiland werd opgenomen. “We hebben wel enkele zorgen,” moet de burgemeester nog even kwijt. “Na deze film denkt heel Nederland dat we hier altijd met 30 paarden door natuurgebieden draven.” Zo is het natuurlijk niet. Alleen voor de opnames is hier en daar een oogje toegeknepen.

Cast en crew

De Hoop roemt de cast en crew. Ze hebben zich, met alle vrijheden die ze kregen, voorbeeldig gedragen. “Altijd welkom!” Regisseur Steven de Jong is wat blij dat hij Ameland heeft leren kennen. Keer op keer roept hij enthousiast dat hij verliefd is geworden op dit eiland. “Ameland is goed zo. Niets meer aan doen!”

Ambassadeur van de film

Amelander Theo Pijpers was de ambassadeur van de film. Tijdens de voorbereidingen en opnames zorgde hij ervoor dat er medewerking kwam van bedrijven en hij enthousiasmeerde Amelanders. Daarnaast werd hij een zogenaamde edelfigurant, een figurant die behalve fysiek aanwezig is ook nog enkele dingen mag zeggen.

Juttersfeest

Pijpers, in het dagelijks leven horecaman, was in de film voorzitter van de organisatie die het Grote Juttersfeest organiseerde. Dat feest mocht hij in de film aankondigen.

Shadow en de maan

Op de terugreis van de Amelandpremière in Buren naar Hollum staat een halve maan hoog en helder aan de hemel. In de schaduwen van de maankraters is een steigerend paard te herkennen: Penny’s Shadow.

Over de film Penny's Shadow

Lisa is zeventien jaar en is een echt paardenmeisje. Samen met haar moeder en zusje Tess gaat ze op vakantie naar Ameland en hun eigen pony Rakker gaat mee. Ze verblijven op de kampeerboerderij waar ook ruimte is voor paarden. Het wordt een echte paardenvakantie. De manege en kampeerboerderij is van de vader van Kai. Op stal staat de zwarte hengst Shadow, die enkele jaren eerder een ongeluk meemaakte waarbij de moeder van Kai omkwam. Het is een trauma voor Kai en voor het paard. Lisa bouwt een band op met het paard en gaat hem in het geheim trainen. Tussen Kai en Lisa ontstaat er iets moois.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…
recensieFilmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Waddeneilanden in films en op televisieWaddeneilanden in films en op televisieDe Waddeneilanden worden vaak gebruikt als filmlocaties voor films en tv-series. De Nederlandse en ook de Waddeneilanden…

Filmrecensie After the sunsetrecensieFilmrecensie After the sunsetDeze uit 2004 afkomstige actie comedy werd geregisseerd door Brett Ratner en heeft tal van bekende sterren in de hoofdro…
Een romantische filmavondKoppeltjes kiezen vaak voor een avondje film om een drukke dag of een belastende week af te sluiten. Het blijkt een van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Penny's Shadow
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.