De Maharishi aan het kruis genageld als ‘Sexy Sadie’

De Maharishi aan het kruis genageld als ‘Sexy Sadie’ De meditatievakantie die de Beatles in 1968 bij de Maharishi Mahesh Yogi doorbrachten, eindigde op een valse noot toen ze erachter kwamen dat de goeroe wel heel veel belangstelling betoonde voor zijn vrouwelijke volgelingen. ‘Sexy Sadie’ was een afrekening met hun voormalige leermeester.

Rishikesh

In de tweede helft van de jaren zestig, tijdens de geruchtmakende hippieperiode, waren de Indiase meditatietechnieken bijzonder populair. De Beatles gaven daarvoor de aanzet met hun verblijf in Rishikesh in februari 1968. Ringo Starr verliet met zijn vrouw het domein na tien dagen, Paul McCartney na zowat een maand en John Lennon en George Harrison hielden het zes weken vol. Hun vertrek had te maken met een zogenaamd financieel dispuut -de goerie zou van de Beatles financieel hebben willen profiteren- en vooral vanwege het feit dat de Maharishi zijn vrouwelijke leerlingen zou lastig gevallen hebben, wat tegen zijn eigen regels was.

Alexis Mardas

Bron van deze aantijgingen was een Griekse medewerker van de Beatles, Alexis Mardas, die als uitvinder in dienst was genomen. Hij werd ‘Magic Alex’ genoemd omdat hij revolutionaire uitvindingen deed en met een patent hierop hoopten de Beatles heel snel rijk te worden. Uitvindingen die hij gedaan had maar die nooit gerealiseerd werden waren bijvoorbeeld:
  • elektrische verf die zou schijnen en op een auto gemonteerd deze van kleur zou kunnen doen veranderen;
  • een telefoon die waar je je ook in de kamer bevond je stemvolume constant kon houden;
  • behangpapier dat als luidspreker dienst kon doen;
  • een gitaar op zonne-energie;
  • een zwevend huis balancerend op een onzichtbare straal boven de grond.

Ontmaskerd

Toen ze ontdekten dat hun Griekse uitvinder in Griekenland hersteller van televisies was geweest en slechts over een beperkte technische kennis beschikte en van alle projecten er geen enkele werd geconcretiseerd, begrepen ze dat de man niet erg betrouwbaar was. De roddel die hij had verspreid om de Maharishi te ontmaskeren als leugenaar en bedrieger, om zijn eigen positie veilig te stellen, bleek dus plotseling niet zo geloofwaardig meer. Paul McCartney zou de goeroe nog excuses aanbieden, de andere Beatles deden dat niet.

Woede-uitval

De song ‘Sexy Sadie’ werd door John geschreven uit woede en frustratie jegens de Maharishi toen ze hun bagage hadden gepakt en het domein wilden verlaten. Oorspronkelijk werd de man open en bloot aangevallen. Dat blijkt uit een nooit uitgegeven demo van John en Yoko Ono, waarop een lied te horen is waarin man en paard wel duidelijk worden vernoemd en dat ‘The Maharishi Song’ heette. De originele tekst sprak trouwens boekdelen: “Maharishi, you little twat/ Who the fuck do you think you are/ O you cunt''... Dat in deze tekst flink geknipt werd voor hij werd uitgebracht kan men zich best indenken. De Maharishi werd gewijzigd in Sexy Sadie om juridische vervolging te voorkomen en ook omdat George Harrison, die het dichtst bij de goeroe had gestaan, vond dat de man niet zo hard moest worden aangepakt.

Smokey Robinson / Bron: Dwight McCann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Smokey Robinson / Bron: Dwight McCann, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

De bijdrage van Smokey Robinson

De eerste twee zinnen van de song zijn afkomstig uit Johns favoriete hit van Smokey Robinson and The Miracles, ‘I’ve Been Good to You’. Ze luiden: “Look what you’ve done/ You made a fool out of someone”.Het was niet de eerste keer dat een Beatlesong geïnspireerd was op de tekst van een andere artiest. Denk bijvoorbeeld ook aan ‘Something’, die prachtige song van George die zijn mosterd bij James Taylor haalde.

Weetjes

  • Het akkoordenschema van de compositie steunde op het achtergrondkoortje waaraan John had deelgenomen op Pauls nummer ‘Here, There and Everywhere’ (1966).Het stuk hout waarin John de tekst van het nummer kerfde met de originele titel ‘Maharishi’ was een gegeerd object op Beatleveilingen nadat Ringo’s vrouw Maureen het van de hand deed.
  • Thom Yorke van Radiohead gaf toe dat hij de piano-intro van ‘Sexy Sadie’ voor hun eigen nummer ‘Karma Police’ had gebruikt.
  • Charles Manson vertelde op zijn proces dat Susan Atkins als roepnaam ‘Sadie’ kreeg. Hij dacht dat dit Beatlenummer een hommage aan zijn sekte was, waardoor hij Johns theorie dat hij enkel in nummers van Paul en George geheime boodschappen had ontwaard, logenstrafte.
  • Een Spaanse groep noemde zich in 1992 naar het nummer.

Andere versies

© 2013 - 2025 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Tijdens hun meditatieperiode in India in 1968 waren de Beatles bijzonder creatief. John Lennon schreef onder druk van de…
John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’Voor velen stond de muziek die de Beatles maakten aan het begin van hun carrière gelijk met ‘ketelmuziek’ of ‘barbaarse…
Maharishi Mahesh en de Transcendente MeditatieMaharishi Mahesh is niet meer. Zijn levenswerk is indrukwekkend. Hij laat een schat aan research achter op gebied van me…
Blackbird: een verdoken geëngageerde songIn de lente van 1968 trokken de Beatles naar India waar ze bij de goeroe Maharishi Mahesh Yogi verbleven. Om te ontkomen…

‘Maxwell’s Silver Hammer’ slaat drie man de kop in‘Maxwell’s Silver Hammer’ slaat drie man de kop inHet einde van de Beatles is niet vlekkeloos verlopen. Er was gebekvecht onder de vier Beatles en de spanning ten gevolge…
Johns tweede huwelijk in de pers en op singleJohns tweede huwelijk in de pers en op singleOp het ogenblik dat de Beatles op apegapen lagen en Paul McCartney in conflict lag met de andere drie groepsleden, nam J…
Bronnen en referenties
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.