De tegenstellingen van McCartney in ‘Hello Goodbye'

De tegenstellingen van McCartney in ‘Hello Goodbye' Bij de Beatles werd Paul McCartney beschouwd als de schrijver van gemakkelijk in het oor liggende melodietjes en John Lennon de man van de iets gedurfdere en intellectueel hoogstaandere nummers. Niet verwonderlijk dus dat de vlotte meezinger ‘Hello Goodbye’ door McCartney geschreven werd.

Ondermaats nummer

Nadat de Beatles al een tijdje uit elkaar waren gegaan ventileerde John Lennon in interviews al eens zijn onvrede met een aantal songs die hij in die periode geschreven had. Ook sommige nummers van zijn vroegere kompaan Paul McCartney vond hij niet te pruimen. Zo noemde hij ‘Hello Goodbye’ (1967) een drie minuten lange opsomming van ongerijmdheden en nietszeggende tegenstellingen. Deze negatieve reactie had hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat zijn eigen nummer ‘I Am the Walrus’, dat hij veel vernieuwender vond, ‘slechts’ als B-kant werd uitgebracht.

Ontstaan

Hoe het nummer tot stand kwam vernamen we via de voormalige assistent van manager Brian Epstein, Alistair Taylor, die in die periode eens bij McCartney op bezoek kwam. Hij stelde hem de vraag hoe hij er toch in slaagde om zo makkelijk allerlei popdeuntjes uit zijn mouw te schudden. Waarop Paul zich aan een orgeltje zette, een noot speelde en een woord zei, waarop hij zijn bezoeker aanmaande om de tegenstelling te roepen, waarna hij een volgende noot speelde en een ander woord zei waarop Taylor weer met het tegengestelde moest antwoorden enzoverder.

Zo kwamen onder andere black/white - yes/no - good/bad en hello/goodbye aan bod en het nummer was geboren!

Taylor verdacht McCartney er echter van dat dit doorgestoken kaart was en hij een onafgewerkte song uitprobeerde door dit stukje komedie op te voeren.

McCartney zelf zou Taylors bewering nooit bevestigen noch ontkennen, maar gaf toch toe dat hij de song bijzonder makkelijk had geschreven. Achteraf zou hij er zelfs een meer filosofische verklaring aan geven: het leven is vol tegenstellingen en het komt erop aan om steeds het positieve te benadrukken en op te zoeken. Daarop had hij de nadruk willen leggen.

Tijdgeest

Dat een wat kinderlijke tekst geen unicum was in die periode bewezen respectabele groepen als de vroege Pink Floyd en Stevie Winwoods Traffic die met respectievelijk ‘See Emily Play’ en ‘Paper Sun’ kinderrijmpjes op muziek zetten, hetgeen aangeeft dat ‘Hello Goodbye’ prima in de tijdgeest paste.

Optimisme troef

‘Hello Goodbye‘ was de eerste single van de Beatles na het overlijden van hun manager Brian Epstein. Vreemd is wel dat ze in een periode van rouw een overdreven optimistisch nummer uitbrachten of was het misschien een tegenreactie op een groot verdriet? Later zou McCartney tijdens zijn solocarrière dit principe van tegenstellingen nog een keer boven halen in zijn duet met Stevie Wonder: ‘Ebony and Ivory‘ (1982), een nummer dat de eerste plaats in de Britse en Amerikaanse hitparade haalde.

De eerste videoclips

Voor ‘Hello Goodbye’ werden drie filmpjes opgenomen. Het waren de eerste videoclips in de rockgeschiedenis. Bedoeling was om aldus voor de promotie van een plaat niet zoveel verplaatsingen meer te moeten maken, maar in de praktijk werden de clips door de BBC niet uitgezonden, omdat er een vakbondsregel gold dat groepen op televisie live moesten spelen en zeker geen playback zoals in de filmpjes.

De single werd trouwens de meest gedraaide single ooit, wat niet in het minst werd in de hand gewerkt door het op antenne komen van de nieuwe zender Radio One die een totaal nieuw concept dan de klassieke radio toepaste, waarbij bepaalde nummers meer werden gedraaid dan andere.

Aloha

‘Hello Goodbye’ was de eerste single met de zogenaamde valse stop, hetgeen de radiopresentatoren niet zo fijn vonden. De Beatles noemden het zelf de ‘Maorifinale’. Ze hadden in gedachten het Hawaïaanse ‘aloha’, maar vergisten zich van volk, want de Maori’s wonen wel degelijk in Nieuw-Zeeland.

Weetjes

‘Hello Goodbye’ komt velen zeker bekend voor als naam van een Nederlands televisieprogramma dat zich op de luchthaven afspeelt en door de Britse televisie werd overgenomen en aan de eigen markt werd aangepast. Tevens is het de naam van een in 2001 opgerichte Californische groep.

Andere versies

© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewustBrian Wilson inspireert ‘Lovely Rita’ onbewust‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ (1967) was een grensverleggende langspeelplaat waarop de Beatles met geluiden ex…
De eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers DoDe eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers DoJohn Lennon en Paul McCartney zullen bij het schrijven van ‘Like Dreamers Do’ nooit gedacht hebben dat ze na deze eerste…
Hey Jude, nog steeds een sterke songHey Jude, nog steeds een sterke songHet is alweer lang geleden dat Hey Jude van The Beatles zeven weken achtereen nummer één stond in de Nederlandse Top 40.…
Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’Een mysterieuze ontmoeting: ‘The Fool on the Hill’De eerste songs van de Beatles waren overwegend liefdesliedjes, maar naarmate de groep evolueerde werd er ook rond ander…

George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine'George Harrison onder invloed van het hindoeïsme:‘I Me Mine'Van de vier Beatles stond George Harrison als ‘de religieuze’ bekend. Toen de groep begin 1967 naar India op retraite tr…
De laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe Beatle die het langst had gehoopt dat de Beatles hun carrière niet in 1970 zouden afsluiten was Paul McCartney. Niet…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.