Een terugblik op de carrière van Acda & De Munnik

Tal van liedjes en theatersshows verder hebben Thomas Acda en Paul de Munnik op 4 maart 2014 besloten te stoppen als duo Acda & De Munnik. Met onder andere nummers als ‘Niet of nooit geweest’ en ‘Het regent zonnestralen’ scoorden zij top-noteringen in de hitlijsten. Een terugblik op hun lange en mooie carrière.

Het begin van Acda & De Munnik

Het begon allemaal in 1989 op de Amsterdamse kunstacademie waar Thomas en Paul elkaar ontmoetten en samen muziek maakten. Met één versterker, drie sinaasappelkistjes en een piano geleverd door het theater begon het duo met het maken van muziek, zo vertellen zij in het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’. Het groeide uit tot vier vrachtwagens vol met muziekonderdelen. In 1995 trad het tweetal voor het eerst op op televisie tijdens het ‘Cabaretstafette’ van de VARA met hun theatervoorstelling Zwerf en zongen ze het nummer Als het Vuur Gedoofd is. Dit was één van hun eerste nummers.

In 1997 verscheen het eerste album van Acda & De Munnik met de titel Acda en De Munnik. Het album stond vijf weken lang op plaats 1 in de hitlijsten. Een jaar later verscheen het album Naar Huis wat zes weken lang op 1 stond in de hitlijsten. In dit album stonden ook twee singles die hun doorbraak definitief maakten: Niet of Nooit Geweest en Het Regent Zonnestralen.

De Poema’s

In 1999 gaan Acda & De Munnik samen met een andere Nederlandse band, namelijk Van Dik Hout. Samen treden zij op onder de naam ‘De Poema’s’ en brengen ze de single Zij Maakt het Verschil uit. Dit nummer belandde al snel op plaats 1 in de Nederlandse hitlijsten. Ook het nummer Mijn Houten Hart was een lied dat het goed deed bij het publiek.

Acda & De Munnik stonden tot voorheen vooral bekend om hun cabaretshows aangevuld met nummers, maar in 2002 besloten zij om zich meer te concentreren op de muziek. De single Ren Lenny Ren was hun nieuwe nummer wat een top-10 notering kreeg. Uit dit nummer ontstond vervolgens de rockopera met de gelijknamige naam als de single.

Einde in zicht

Nadat het een tijdje stil was geweest rondom het duo met nieuwe nummers, brachten zij in 2007 een nieuw album uit met de titel Nachtmuziek. Daarnaast kwam ook de single Dan leef ik toch nog een keer uit. Twee jaar later kwam het album Jouw leven lang bij mij uit en in 2012 het album ’t Heerst. Deze twee albums bereikten beide de tweede plaats in de hitlijsten. Het duo had tijdens hun carrière veelal ook de beschikking over gitarist David Middelhof. Hij stond hun vaak bij met de gitaar. Daarnaast speelde Kasper van Kooten in de beginjaren mee op de drum en was Diederik van Vleuten actief als toetsenist. Later werden zij vervangen door JB Meijers en Dave van Beek.

Acda & De Munnik bleven ook theatervoorstellingen geven en bleven zo een bekende naam bij het publiek. Op 4 maart 2014 kondigde het tweetal dus aan te stoppen als duo. Ze gaan nog tot het voorjaar van 2015 door met theatervoorstellingen en zullen daarna uit elkaar gaan.

Thomas Acda

Acda is naast zanger ook acteur. Hij speelde mee in de films All Stars (1997) en All Stars: Old Stars (2011). Daarnaast was hij ook te zien in de serie van deze film en speelde hij mee in Penoza en Flikken Maastricht. In ‘De Wereld Draait Door’ gaf hij aan zeker door te gaan met het muziek maken en zich ook te gaan concentreren op het acteerwerk.

Paul de Munnik

Wat De Munnik gaat doen nadat hij duo definitief gestopt is, is niet bekend. Hij speelde voorheen ook in het theater met andere shows. Naar verluidt zou hij eerst gaan genieten van zijn rust en wellicht dat hij terug zal keren in de theaterwereld.

Enkele top-nummers

  • Niet of nooit geweest (1998)
  • Het regent zonnestralen (1998)
  • De kapiteel deel II (2000)
  • Ren Lenny Ren (2002)
  • Vandaag ben ik gaan lopen (2004)
  • Woorden van een ander (2012)
© 2014 - 2024 Arjenk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1998De film Titanic was een groot succes, net zoals de daarbij horende soundtrack van Celine Dion. En dat was niet de enige…
All Stars 2; Old StarsAll Stars 2; Old StarsNa de succesvolle film All Stars van 1997, volgden drie jaargangen van de tv-serie. Daarna bleef een vervolg vele jaren…
Filmrecensie All Stars ‘Old stars’recensieFilmrecensie All Stars ‘Old stars’En ‘Old stars’ zijn de heren nu min of meer. Jean van de Velde maakt in 2011 opnieuw een speelfilm met de jongens. Dit k…
Wie is de mol spellen 1Wie is de mol spellen 1Een wie is de mol spel met vrienden spelen is één van de leukste bezigheden die je kan doen met een groep vrienden. Je h…

Americana: Townes van ZandtDe Amerikaanse singer-songwriter Townes van Zandt (1944-1997) is bij het grote publiek tamelijk onbekend, maar wordt doo…
Zeven artiesten die je naar een andere plek doen zwevenZoek je muziek waarbij je heerlijk weg kan dromen? Dit zijn zeven voorbeelden van artiesten die dit voor elkaar kunnen k…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/3607914/2014/03/05/Acda-en-De-Munnik-gaan-stoppen-een-terugblik-in-vier-memorabele-momenten.dhtml
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Acda_en_De_Munnik
  • http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/310531
Arjenk (8 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.