Johnny Cash, The Man in Black

Een legendarische naam die de meeste wel kennen. De grote man in country muziek. Een artiest die vele andere artiesten heeft geholpen en vorm gegeven. Een man die hele donkere tijden heeft gekend in zijn leven. Drugs en alcohol verslaafd is geweest in grote delen van zijn leven en de man die alsnog de kracht vond om het gevecht aan te gaan met zijn verslavingen. De man die voor minderheden opkwam zoals de indiaan in Amerika. De man van June carter. Wie is deze legendarische "Man in Black"? Johnny Cash.

Johnny Cash

Algemene informatie Johnny Cash
NaamJr Cash
Geboorte Datum26 februari 1936
Geboorte PlaatsKingsland, Arkansas, United States
Datum van overlijden12 september 2003 (71 jaar)
Plaats van overlijdenNashville, Tennessee, United States
GenresCountry, rock and roll, gospel
BeroepComponist, muzikant, acteur
InstrumentenZang, gitaar
Jaren actief19542003
Heeft gespeeld inThe Tennessee Three, The Highwaymen, June Carter Cash, The Statler Brothers, The Carter Family
Websitejohnnycash.com

Leven

Jonge jaren

Op 26 februari 1932 kwam J.R. Cash ter wereld. Als zoon van een katoenboer groeide hij op met zijn zes broers en zusjes. Hij bracht zijn jonge jaren door op de katoenboerderij van zijn vader in Arkansas, Amerika. Waar hij werkend en vooral ook zingend de dag doorkwam. Hij luisterde graag radio en vond gospel erg mooi. Toen Cash nog jong was kwam zijn broer Jack om door een ongeluk met een zaag. Zijn broer heeft nog een week lang geleden en Johnny Cash heeft zich altijd schuldig gevoeld. Hij was erg gehecht aan zijn broer.

Johnny leerde gitaar spelen met hulp van zijn moeder en een jeugdvriend. Op zijn twaalfde jaar begon hij met muziek schrijven. Toen hij in 1950 voor dienstplicht het leger in ging moest hij zijn naam veranderen. Het leger accepteerde geen enkele letters als voornaam. Hij schreef zich toen in als John. r. Cash. Na training werd hij morse code operateur voor de luchtmacht. Hij was gestationeerd in Duitsland en kocht hier zijn eerste eigen gitaar. Hij was degene die als eerste hoorde over de dood van Joseph Stalin. In 1954, toen zijn dienstplicht voorbij was, ging hij terug naar Texas, Amerika.

Johnny Cash en June Carter / Bron: Joel Baldwin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Johnny Cash en June Carter / Bron: Joel Baldwin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Huwelijken en familie
Op 18 juli 1951 toen Cash een opleiding volgde voor de luchtmacht leerde hij de zeventienjarige Vivian Liberto kennen. Echter hadden ze maar drie weken samen omdat Johnny uitgezonden zou worden naar Duitsland. Wel hebben ze elkaar heel veel gesproken en gezien in deze drie weken. Toen Johnny Cash eenmaal in Duitsland was schreven ze elkaar honderden liefdes brieven. Drie jaar later trouwden ze in San Antonio. Ze kregen vier dochters. Uiteindelijk door zijn drugs- en drankprobleem, affaires en goede relatie met June Carter, scheidde Johnny cash van Vivian Liberto in 1966. In 1968, dertien jaar nadat ze elkaar hadden ontmoet, vroeg Johnny Cash, June Carter ten huwelijk tijdens een live concert in London, Ontario, Canada. Ze trouwden op 1 maart 1968. Ze kregen 1 zoon genaamd John Carter Cash. Ze leefden en werkten samen erg gelukkig tot de dood van June Carter in 2003.

Verslaving, justitie en geloof

Toen de carrière van Cash aan het eind van de vijftiger jaren van de grond kwam begon hij met het gebruiken drugs en drank. Hij gebruikte de drugs om zijn slopende toerschema vol te kunnen houden. Vaak maakte mensen geintjes over zijn nerveuze en aparte gedrag. Hiermee negeerden ze de verschijnselen van een zware drugs verslaving waar Johnny Cash mee zat. Ondanks zijn zware verslavingen bleef hij goede muziek produceren. Mede hierdoor trok niemand aan de bel.

In juni 1965 had hij zijn eerste aanraking met justitie. Johnny Cash had door een oververhitte wielophanging een bos brand veroorzaakt. Er was 206 ha afgebrand. Toen de rechter aan hem vroeg waarom hij het gedaan had zij hij: "I didn't do it, my truck did, and it's dead, so you can't question it." (vertaling: "Ik heb het niet gedaan, mijn wagen deed het en die is dood dus je kan hem niet ondervragen.". Uiteindelijk heeft hij een boete gekregen van $82,001.

Johnny Cash werd in 1965 weer aangehouden. Dit keer door drugs politie die dachten dat hij heroïne smokkelde. Toen ze hem controleerden had hij 688 Dexedrine en 475 Equanil pillen bij zich. Deze waren echter allemaal voorgeschreven. De rechter gaf hem voorwaardelijk omdat zijn medicijnen voorgeschreven waren door een dokter. Ook was Cash opgepakt omdat hij bloemen had geplukt in een park in Starkville. Dit gaf hem de inspiratie voor het nummer Starkville city jail. Dit gebeurde allemaal rond 1965 en zijn verslaving was toen op z,n ergst. In datzelfde jaar scheidde hij van zijn eerste vrouw Vivian Liberto.

Zijn laatste aanraking met de handhavers van de wet was in 1967. Hij had een auto ongeluk gehad en had achter in zijn auto een hele hoop medicijnen liggen. Toen de agent hem aansprak probeerde Johnny Cash de agent om te kopen. Cash werd toen meegenomen naar het bureau en na een lang gesprek met de sheriff lieten ze hem gaan met een waarschuwing. Cash keerde jaren later terug naar de plek waar hij de agent probeerde om te kopen en gaf een benefit concert. Met de opbrengst werd een plaatselijke school geholpen.

Na zijn laatste aanvaring met de politie begon hij te minderen met drugs en drank. Toch voelde hij zich zo slecht dat hij een poging tot zelfmoord deed. Hij had een overdosis genomen en was een grot ingelopen met de intentie zoals hij het zelf zei: "daar zichzelf te verliezen en dood te gaan". Hij was uiteindelijk diep in de grot bewusteloos geraakt. Volgens eigen zeggen hoorde Johnny Cash toen de stem van god wat een ommekeer in zijn leven geweest is. Hij kwam weer bij en wist op eigen kracht de grot uit te klimmen.

Na dit incident trokken June Carter, haar zusters en haar moeder bij Johnny Cash in om hem van zijn verslaving af te helpen. Dit lukte en in datzelfde jaar vroeg Johnny Cash June Carter om met hem te trouwen. Toch is Johnny Cash nooit helemaal genezen van zijn verslaving. Hij heeft nog verschillende periodes in zijn leven gehad dat hij wel drugs en drank gebruikte. Ondanks dat is hij wel altijd een man van god gebleven en is hij de laatste jaren van zijn leven helemaal schoon van drugs gebleven.

Carrière

Begin carrière

In 1954 verhuisden Johnny Cash en zijn eerste vrouw Vivian naar Memphis, Tennessee. Daar verkocht hij huishoudelijke apparaten terwijl hij studeerde om radio dj te worden. In de avond speelde hij samen met een gitarist en bassist. Zij noemden zichzelf "the Tennessee Two". Johnny Cash probeerde bij Sun Records een contract te krijgen. Ze speelden voornamelijk gospel muziek. Toen de platenbaas Johnny Cash had horen spelen zei hij dat Cash maar eens moest gaan zondigen. Met andere woorden, Johnny moest stoppen met gospel. Toen Johnny Cash terug kwam met rock'n roll waren ze geïnteresseerd bij Sun Records. Hij maakte zijn eerste opnames met de nummers "Hey Porter" en "Cry! Cry! Cry!". Deze werden goed ontvangen bij het publiek.

Zijn volgende hits waren "Folsom Prison Blues" en "I Walk the Line". Ondanks zijn grootte succes bij Sun Records voelde hij zich tekort gedaan door de Studio. Het werd nog steeds niet gewaardeerd als Johnny Cash gospel speelde en hij kreeg maar 3% van de winst terwijl dit normaal 5% was. Daarom ging Johnny Cash in 1958 weg bij Sun Records en kreeg hij een mooi aanbod van Colombia Records dat hij dan ook graag aannam.

Hoogtepunt carrière

In de jaren zestig had Johnny Cash zijn hoogtepunt bereikt. Hij had de live albums van Folsom Prison en San Quentin uitgebracht en trad veel op in gevangenissen. Dit was een succes en Johnny bleef muziek uit brengen bij Colombia Records waarvan "Son Don't Take Your Guns to Town" de grootste hit werd. Bij Colombia Records kreeg hij de vrijheid om wat voor muziek dan ook te schrijven en zijn concert agenda was vele malen minder vol dan voorheen. Wat hem de tijd gaf om met zichzelf bezig te zijn. Hierdoor maakte hij ook veel meer gospel dan voorheen. Ook heeft hij in verschillende tv shows gezeten en kreeg uiteindelijk ook een eigen tv show.

In de jaren zeventig was zijn status als "The Man in Black" al vereeuwigd. Hij trad nog altijd op in zijn zwarte kleren. Dit deed hij voor de verdrukte, gevangenen, verslaafden en de armen. Voor wie hij veel sympathie had. Daarbij vond hij de kleur zwart ook erg mooi en voelde zich er comfortabel in. Zo speelde hij samen met zijn vrouw jaren en jaren lang.

In ongeveer 1975 ging het achteruit met het succes van Johnny Cash. Zijn muziek werd steeds minder populair. Hij speelde in nog een aantal andere bandjes zoals "the Highwaymen" maar hij had niet meer dezelfde populariteit als die hij genoten had in de jaren zestig. Uiteindelijk liet Colombia Records hem ook vallen en ging hij in 1987 met Mercury Records in zee. Echter was dit van korte duur en in 1991 eindigde deze samenwerking. Johnny Cash was toen alleen en geen enkele grote platenmaatschappij wou hem nog hebben. Uiteindelijk bood American Recordings hem nog een contract aan. Hij heeft een album opgenomen in zijn huiskamer en hij had opnieuw succes. Niet zo zeer in de country kringen maar meer daarbuiten. Vooral jongeren vonden zijn muziek erg mooi.

Einde carrière en leven

In 1997 werd er een hersen/zenuwziekte geconstateerd bij Johnny Cash. Door de ziekte moest Cash het rustig aan doen. Uiteindelijk leerde hij beter met zijn ziekte om gaan en bracht de albums American III: Solitary Man en American IV: The Man Comes Around uit. Dit was zijn antwoord op de ziekte waar hij aan leed. De muziek werd ook steeds melancholischer. Toen June Carter overleed in mei 2003 op 73 jarige leeftijd stopte Cash niet met muziek maken. June Carter had hem gevraagd muziek te blijven maken en dit deed hij dus ook. Hij bracht in het totaal nog 60 nummers uit waaronder de hit "Hurt". In de video clip van dat nummer is heel goed te zien dat Johnny Cash al een echte oude man is geworden die een hele hoop heeft meegemaakt. Hij lijkt bijna wel klaar te zijn voor de dood. Dit gebeurt dan ook op 12 september 2003 door complicaties van zijn diabetes. Veel mensen geloven dat zijn gezondheid achteruit ging door de dood van zijn vrouw June Carter.

Discografie albums, Johnny Cash

Johnny Cash heeft meer dan 1000 nummers geschreven. Als we de nummers gaan tellen die hij heeft geschreven maar nooit heeft uitgebracht, dan zijn het er velen malen meer. Vandaar alleen de album discografie om het overzichtelijk te houden.
 • 1957 - Johnny Cash and His Hot and Blue Guitar
 • 1958 - Johnny Cash Sings the Songs That Made Him Famous
 • 1959 - The Fabulous Johnny Cash
 • 1959 - Hymns by Johnny Cash
 • 1959 - Songs of Our Soil
 • 1959 - Greatest Johnny Cash
 • 1960 - Johnny Cash Sings Hank Williams
 • 1960 - Ride This Train
 • 1960 - Now There Was A Song
 • 1961 - Now, Here's Johnny Cash
 • 1962 - Hymns from the Heart
 • 1962 - The Sound of Johnny Cash
 • 1962 - All Aboard the Blue Train
 • 1963 - Blood, Sweat and Tears
 • 1963 - Ring of Fire
 • 1963 - The Christmas Spirit
 • 1964 - Keep on the Sunny Side
 • 1964 - I Walk the Line
 • 1964 - The Original Sun Sound of Johnny Cash
 • 1964 - Bitter Tears: Ballads of the American Indian
 • 1965 - Orange Blossom Special
 • 1965 - Ballads of the True West
 • 1965 - Mean as Hell
 • 1966 - Everybody Loves a Nut
 • 1966 - Happiness is You
 • 1967 - Johnny Cash & June Carter: Jackson
 • 1967 - Compare PricesJohnny Cash's Greatest Hits
 • 1967 - Carryin' on with Cash and Carter
 • 1968 - From Sea to Shining Sea
 • 1968 - At Folsom Prison
 • 1968 - The Holy Land
 • 1969 - At San Quentin
 • 1969 - At Madison Square Garden
 • 1969 - Johnny Cash
 • 1969 - Original Golden Hits, Volume I
 • 1969 - Original Golden Hits, Volume II
 • 1969 - Story Songs of the Trains and Rivers
 • 1969 - Got Rhythm
 • 1970 - Johnny Cash Sings Folsom Prison Blues
 • 1970 - The Blue Train
 • 1970 - Johnny Cash Sings the Greatest Hits
 • 1970 - Johnny Cash and June Carter Cash: Jackson
 • 1970 - Johnny Cash: The Legend
 • 1970 - The Walls of a Prison
 • 1970 - Sunday Down South
 • 1970 - Showtime
 • 1970 - Hello, I'm Johnny Cash
 • 1970 - The Singing Storyteller
 • 1970 - The World of Johnny Cash
 • 1970 - Johnny Cash Sings I Walk the Line
 • 1970 - The Rough Cut King of Country Music
 • 1970 - I Walk the Line - Movie Soundtrack
 • 1970 - Little Fauss and Big Halsy - Movie Soundtrack
 • 1971 - Man in Black
 • 1971 - Johnny Cash and Jerry Lee Lewis Sing Hank Williams
 • 1971 - Johnny Cash: The Man, His World, His Music
 • 1971 - The Johnny Cash Collection: Greatest Hits Volume II
 • 1971 - Understand Your Man
 • 1971 - Original Golden Hits, Volume III
 • 1972 - A Thing Called Love
 • 1972 - Give My Love to Rose
 • 1972 - America
 • 1972 - The Johnny Cash Songbook
 • 1972 - Christmas: The Johnny Cash Family
 • 1973 - The Gospel Road
 • 1973 - Any Old Wind That Blows
 • 1973 - Now, There Was a Song
 • 1973 - The Fabulous Johnny Cash
 • 1973 - Johnny Cash and His Woman
 • 1973 - Sunday Morning Coming Down
 • 1973 - Ballads of the American Indian
 • 1974 - Ragged Old Flag
 • 1974 - Five Feet High and Rising
 • 1974 - The Junkie and the Juicehead Minus Me
 • 1975 - Johnny Cash Sings Precious Memories
 • 1975 - The Children's Album
 • 1975 - John R. Cash
 • 1975 - Johnny Cash at Osteraker Prison
 • 1975 - Look at Them Beans
 • 1975 - Strawberry Cake
 • 1976 - One Piece at a Time
 • 1976 - Destination Victoria Station
 • 1977 - The Last Gunfighter Ballad
 • 1977 - The Rambler
 • 1978 - I Would Like to See You Again
 • 1978 - Greatest Hits, Volume III
 • 1978 - Gone Girl
 • 1979 - Johnny Cash - Silver
 • 1979 - A Believer Sings the Truth
 • 1980 - Rockabilly Blues
 • 1980 - Classic Christmas
 • 1981 - The Baron
 • 1981 - Encore
 • 1982 - The Survivors
 • 1982 - A Believer Sings the Truth, Volume I
 • 1982 - The Adventures of Johnny Cash
 • 1983 - Johnny Cash - Biggest Hits
 • 1983 - Johnny 99 Compare Prices
 • 1983 - Songs of Love and Life
 • 1984 - I Believe
 • 1985 - Highwayman
 • 1986 - Rainbow
 • 1986 - Class of '55: Cash, Perkins, Orbison & Lewis
 • 1986 - Heroes: Johnny Cash and Waylon Jennings
 • 1986 - Believe in Him
 • 1987 - Johnny Cash: Columbia Records 1958-1986
 • 1987 - Johnny Cash is Coming to Town
 • 1988 - Classic Cash
 • 1988 - Water From the Wells of Home
 • 1990 - Johnny Cash: Patriot
 • 1990 - Boom Chicka Boom
 • 1990 - Johnny Cash: The Man in Black 1954-1958
 • 1991 - Best of Johnny Cash
 • 1991 - The Mystery of Life
 • 1991 - Johnny Cash: The Man in Black 1959-1962
 • 1991 - Come Along and Ride this Train
 • 1992 - The Essential Johnny Cash
 • 1994 - Compare PricesAmerican Recordings
 • 1995 - Highwaymen: The Road Goes on Forever
 • 1996 - Unchained
 • 1996 - Johnny Cash: The Hits
 • 1998 - VH1 Storytellers: Johnny Cash and Willie Nelson
 • 1998 - Johnny Cash at Folsom Prison and San Quentin
 • 1998 - Johnny Cash: Crazy Country
 • 1998 - Johnny Cash: Timeless Inspiration
 • 1998 - Johnny 99
 • 1998 - The Man in Black: His Greatest Hits
 • 1999 - I Walk the Line: The Very Best of Johnny Cash
 • 1999 - Johnny Cash: Super Hits
 • 1999 - Johnny Cash and Carl Perkins: I Walk the Line/Little Fauss and Big Halsy
 • 1999 - Just As I Am
 • 1999 - Rockabilly Blues
 • 1999 - Compare PricesCash on Delivery: A Tribute
 • 1999 - The Legendary Johnny Cash
 • 1999 - Compare PricesJohnny Cash and June Carter Cash: It's All in the Family
 • 1999 - Compare PricesSixteen Biggest Hits
 • 2000 - Compare PricesReturn to The Promised Land
 • 2000 - Compare PricesLove, God and Murder
 • 2000 - Compare PricesAt San Quentin
 • 2000 - Compare PricesA Living Legend
 • 2000 - Super Hits
 • 2000 - Compare PricesAmerican III: Solitary Man
 • 2001 - Compare PricesSixteen Biggest Hits: Volume II
 • 2001 - Compare PricesRoads Less Traveled
 • 2002 - Compare PricesEssential Johnny Cash
 • 2002 - Compare PricesTwentieth Century Masters - The Milennium Collection: The Best of Johnny Cash
 • 2002 - Compare PricesAmerican IV: The Man Comes Around
 • 2002 - Compare PricesKindred Spirits: Tribute to Johnny Cash
 • 2002 - Compare PricesDressed In Black: A Tribute to Johnny Cash
 • 2003 - Compare PricesUnearthed
 • 2003 - Compare PricesA Concert: Behind Prison Walls
 • 2003 - Compare PricesChristmas with Johnny Cash
 • 2003 - Compare PricesLive Recordings from the Louisiana Hayride
 • 2004 - Compare PricesMy Mother's Hymn Book
 • 2005 - Compare PricesThe Legend of Johnny Cash
 • 2005 - Compare PricesCash the Legend
 • 2006 - Compare PricesPersonal File
 • 2006 - Compare PricesJohnny Cash & June Carter Cash 16 Biggest Hits
 • 2006 - American V: A Hundred Highways
 • 2008 - Johnny Cash with his Hot and Blue Guitar
© 2014 - 2022 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Johnny Cash: 'American VI: Ain't No Grave'recensieJohnny Cash: 'American VI: Ain't No Grave'Johnny Cash: 'American VI: Ain't No Grave'. Johnny Cash's American Recordings albums zijn een monumentale prestatie, die…
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…

Jacques Brel, chansonnier en provocateurJacques Brel, chansonnier en provocateurJacques Brel (8 april 1929 9 oktober 1978) was een Belgische zanger en liedjesschrijver die gevoelige mooie liedjes co…
Michel Lotito: De man die een vliegtuig atMichel Lotito: De man die een vliegtuig atEen vliegtuig eten klinkt toch vreemd in de oren, maar het is zeker mogelijk. Zo bewees de fransman Michel Lotito, de ma…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Cash
 • http://www.johnnycash.com/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_Cash
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Cash_albums_discography
 • Boek :Cash: The Autobiography
 • Afbeelding bron 1: Joel Baldwin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.