Sophia Loren, Italiaanse filmdiva en schoonheid

Sophia Loren, Italiaanse filmdiva en schoonheid Sophia Loren (Rome, 20 september 1934) is een Italiaanse actrice. Zij heeft veel grote rollen gespeeld, zowel in Italiaanse als in Amerikaanse films. Haar tegenspelers waren grote acteurs zoals Cary Grant, Marlon Brando en Marcello Mastroianni. Loren groeide uit tot een symbool van schoonheid en bleef dat ook op oudere leeftijd. Met Carlo Ponti kreeg zij twee zoons. Tegenwoordig woont ze in Genève in Zwitserland en bezit zij huizen in Napels en Rome.

Afkomst: Rome, Pozzuoli en Napels

Sophia Loren werd geboren in Rome onder de naam Sofia Scicolone. Haar vader Riccardo Scicolone en haar moeder Romilda Villani zijn nooit getrouwd. Sofia en haar zus Maria groeiden op bij hun moeder die, nadat zij was verlaten door Riccardo, haar intrek had genomen bij haar moeder. Zij woonden in Pozzuoli, in de buurt van Napels. Deze plaats werd in de Tweede Wereldoorlog hevig gebombardeerd. Tijdens een van deze bombardementen liep Sofia een snee in haar kin op. Dit was er de reden van dat het gezin naar familie in Napels vertrok.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog keerde het gezin terug in Pozzuoli waar de grootmoeder van Sofia een bar opende. Haar moeder probeerde aan de armoede te ontsnappen door Sophia mee te laten doen aan badpakverkiezingen. Hoewel Sophia als kind geen schoonheid was, groeide zij in haar puberteit uit tot een mooie vrouw met ronde vormen.

Schoonheid erkend

Zij won daarmee een schoonheidswedstrijd en het duurde niet lang voordat zij haar eerste filmrol kreeg. Ze speelde als figurante in Quo Vadis. Tegelijkertijd werkte ze als fotomodel. Langzaamaan veroverde Sofia die haar naam veranderd had in Sophia Loren de filmwereld.

Carlo Ponti

In 1950 ontmoetten Sophia Loren en Carlo Ponti elkaar. Ponti werkte in die tijd als jurist. Hij zorgde er tijdens een schoonheidswedstrijd, waarbij hij in de jury zat, voor dat Sophia de eerste prijs won. Ponti was 22 jaar ouder dan de toen 15-jarige Sophia. Hij was bovendien nog getrouwd met Giuliana Fiastri. Het was echter liefde op het eerste gezicht. Carlo Ponti zou een van de meest succesvolle filmproducers worden. Hij werd bekend met de film Doctor Zhivago. Hij zorgde ervoor dat de carrière van Loren in een stroomversnelling kwam. Zij nam acteerlessen en leerde de Engelse taal.

Huwelijk met Carlo Ponti

In 1957 traden Ponti en Loren in het huwelijk, een huwelijk dat maar liefst 50 jaar zou standhouden. Ponti had een zoon met zijn eerste vrouw van wie hij scheidde in Mexico. Hij werd echter beschuldigd van bigamie. De katholieke kerk in Italië erkende het huwelijk tussen Carlo Ponti en Sophia Loren daarom niet. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat zij legaal in het huwelijk konden treden. Zij lieten hun huwelijk in 1962 eerst nietig verklaren. Giuliana, de eerste vrouw van Ponti, en het stel verhuisden in 1966 naar Frankrijk en verkregen daar het staatsburgerschap. Dit maakte de echtscheiding tussen Giuliana Fiastra en Carlo Ponti mogelijk zodat hij kon hertrouwen. Op 9 april 1966 trouwden Ponti en Loren opnieuw, dit keer in Parijs. Ze bleven bij elkaar tot de dood van Ponti in 2007.

Geen andere mannen

Hoewel Sophia Loren met verschillende andere mannen in verband werd gebracht, heeft zij zelf altijd ontkend dat er iemand anders was naast haar grote liefde Carlo Ponti. Deze deed onder andere Cary Grant bij Sophia op de achtergrond raken toen hij besloot haar in Mexico te trouwen. Sophia wil ook na de dood van Ponti niet meer in het huwelijk treden, heeft zij gezegd. Het is onmogelijk om nog van iemand anders te houden.

Kinderen

Sophia Loren wilde geen bastaardkinderen. Wellicht had dat iets te maken met het feit dat zij zelf als onwettig kind opgroeide zonder vader. Pas toen zij met Ponti getrouwd was werd zij zwanger. Na twee miskramen die haar erg veel verdriet deden, heeft Loren twee zonen op de wereld gezet. In 1967 werd zoon Carlo jr. geboren. In 1973 volgde Edoardo. De laatste werd filmregisseur. In zijn eerste film 'Between Strangers' speelden onder anderen zijn moeder en Gerard Depardieu. Carlo jr. is acteur geworden. Kinderen waren voor La Loren belangrijker dan haar carrière. Toen de jongens tieners waren en veel aandacht nodig hadden, stopte zij dan ook tijdelijk met het spelen in films.

Films

Sophia Loren is de belichaming van de mysterieuze schone in de filmwereld. Zij is geraffineerd, sensueel en exotisch. Zij is een klassieke filmdiva met een groot aantal topfilms op haar naam. Een van die films is 'The fall of the Roman Empire' (1964). Het is een van de duurste films uit zijn tijd. Alle gebouwen werden driedimensionaal nagebouwd. Het thema van de film is de ondergang van Rome. Sophia speelt Lucilla, de dochter van de laatste grote Romeinse keizer, Marcus Aurelius.

Una Giornata Particolare

Een andere beroemde film waarin Loren speelde is 'Una Giornata Particolare', een Italiaanse speelfilm uit 1977. Regisseur van de film was Ettore Scola. De film werd geproduceerd door Carlo Ponti. De tegenspeler van Sophia Loren was Marcello Mastroianni die voor zijn hoofdrol werd genomineerd voor de Academy Award voor beste acteur. De film zelf kreeg een nominatie voor beste niet-Engels gesproken film. Sophia kreeg een prijs voor beste actrice.

La Mia Casa E Piena di Spechhi

In La Mia Casa È Piena di Specchi (2010) speelde ze de rol van haar eigen moeder. De film is gebaseerd op de memoires van haar zuster Maria. In totaal schreef Sophia Loren maar liefst 101 films op haar naam.

Trivia

 • Sophia Loren woont tegenwoordig in Genève. Ook in Rome en Napels bezit zij huizen.
 • Zij verschijnt nog regelmatig bij evenementen om die op te luisteren met haar aanwezigheid. Zij was een van de acht vrouwen die in 2006 bij de Olympische Winterspelen in Turijn de vlag van Italië het stadion mocht binnendragen.
 • Naar eigen zeggen maakt Sophia elke dag een ochtendwandeling van een uur.
 • In 1982 werd de actrice veroordeeld tot een maand gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Ze zat er 17 dagen van uit en werd later onschuldig verklaard.
 • De Oscar die ze won voor 'Two Women' werd uit haar villa gestolen. Zij stuurde de organisatie van de Oscars 60 dollar voor een vervangend exemplaar.
 • Haar zus Anna Maria Mussolini was getrouwd met de zoon van Benito Mussolini: Romano Mussolini.
© 2015 - 2023 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonheidstips voor anti-verouderingSchoonheidstips voor anti-verouderingActrice Sophia Loren is een bekende schoonheid voor vele mensen. Zij heeft in het verleden haar geheimen wel eens prijs…
Sophia Loren - één van de mooiste vrouwen ter wereldSophia Loren - één van de mooiste vrouwen ter wereldSophia Loren was een mager en ziekelijk kind. Als puber was ze te dik, haar neus was te groot en haar mond was te breed,…
recensieRecensie film: The Longest RideThe Longest Ride, een film van de makers van Dear John en The Notebook. Met als hoofdpersonen Scott Eastwood en Britt Ro…
Filmografie van regisseur Dario ArgentoDario Argento is een Italiaanse filmregisseur, geboren in 1940. Hij heeft diverse films geregisseerd die tegenwoordig to…

The Police, voor even "De grootste band ter wereld"The Police, voor even "De grootste band ter wereld"The Police bracht slechts vijf albums uit. Toch werd de band legendarisch. Met een aanstekelijke mix van rock en reggae…
Harry Sacksioni meestergitaristEen leven zonder gitaar is ondenkbaar voor Harry Sacksioni. Op zijn elfde verjaardag krijgt hij zijn eerste gitaar. Twee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Allan warren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sophia_Loren
 • Website: http://www.barttrompstichting.nl/publicaties/publicaties_item/t/sophia_loren_blijft_volgens_de_biografie_dezelfde_maar_geeft_zich_niet_bloot
 • Website: http://nos.nl/artikel/700608-loren-80-en-vol-levenslust.html
 • Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Carlo_Ponti
 • Website: http://www.hellomagazine.com/brides/201006103680/iconic-weddings/sophia-loren/carlo-ponti/
 • Website: http://www.nieuwsblad.be/cnt/gc68snbe
 • Website: http://luna-b.hubpages.com/hub/Top-Ten-Sophia-Loren-Films
 • Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Una_giornata_particolare
 • Website: http://trivia.famousfix.com/tpx_2224/sophia-loren/trivia
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 06-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.