Wim Sonneveld: Het dorp (langs het tuinpad van mijn vader)

Wim Sonneveld: Het dorp (langs het tuinpad van mijn vader) De Nederlandse cabaretier Wim Sonneveld zingt ‘Het dorp’ voor het eerst in zijn theatershow in 1966. Het van oorsprong Franse chanson ‘La montagne’ is door zijn levenspartner Friso Wiegersma van een Nederlandse tekst voorzien. Het lied over de teloorgang van dorpse elementen wordt aanvankelijk gematigd positief ontvangen. Sonneveld's lijflied groeit pas na zijn overlijden uit tot een echte evergreen die in het collectieve geheugen zit.

Het dorp (langs het tuinpad van mijn vader)

Het dorp, ook wel bekend onder de titel Langs het tuinpad van mijn vader, wordt door Wim Sonneveld voor het eerst gezongen in zijn tweede onemanshow in 1966. Het lied is in dit theaterprogramma met veel cabaret en typetjes duidelijk een rustpunt. Hoewel Het dorp aanvankelijk gematigd positief wordt ontvangen en zowel in 1970 als in 1972 op single wordt uitgebracht, wordt het pas na het overlijden van Sonneveld in 1974 voor het eerst een bescheiden hit. In de decennia die volgen groeit het lied echter uit tot een ware evergreen die in het collectieve geheugen zit. Het dorp is hét lied van Wim Sonneveld.

Het dorp is een tijdloze klassieker die echter wel tijd nodig had om een klassieker te worden. Volgens Friso Wiegersma, verantwoordelijk voor de tekst, had dat mede te maken met de tijd waarin het gemaakt is. In de jaren zestig zat Nederland volop in de fase van opbouw waarin dorpen en steden werden gemoderniseerd en de teloorgang van een dorp geen onderwerp van gesprek was. Als vele jaren later het ‘gevoel voor milieu en nostalgie’ gaan ontstaan komt het lied onder de aandacht en wordt het alleen maar populairder.

Theatershows Wim Sonneveld

Wim Sonneveld (1917-1974) en Friso Wiegersma (1925-2006) leerden elkaar in 1947 kennen nadat Wiegersma meerdere keren dezelfde voorstelling op de eerste rij van Sonneveld had bezocht. In de daaropvolgende jaren ontwierp Wiegersma decors, kostuums en programmaboekjes voor de theatershows van Sonneveld. Vanaf begin jaren zestig schreef hij onder het pseudoniem Hugo Verhage ook liedteksten waarvan Het dorp uit 1966 de bekendste is geworden. Het lied komt voor in de tweede onemanshow van Sonneveld waaraan ook Ina van Faassen heeft meegewerkt. De show wordt ruim 600 keer opgevoerd. In die jaren spelen in theatershows liedjes een prominente rol en zijn het een soort van rustpunten. De onderwerpen van de liedje waren minder belangrijk.

Friso Wiegersma, schilder en tekstschrijver

Friso Wiegersma was de vierde zoon uit een geslacht van medici en kunstenaars. De bekende glazenier Pieter Wiegersma is een broer van hem. Friso is bekend geworden als kunstschilder en tekstschrijver. Als schrijver van liedteksten wordt hij naast Het dorp het meest geassocieerd met Telkens weer, het lied dat in 1975 voor het eerst wordt gezongen door Willeke Alberti. Wiegersma bezocht de Kunstnijverheidsschool in Arnhem en studeerde vervolgens kunstgeschiedenis in Amsterdam, aanvankelijk met de bedoeling kunstschilder te worden.

In 2004 ontving Wiegersma van de Stichting Buma Cultuur een Gouden Harp voor zijn bijdragen aan de Nederlandse lichte muziek, een oeuvre dat bestaat uit circa 75 liedteksten. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag werd in het voorjaar van 2006 in Amstelveen een overzichtstentoonstelling gehouden van zijn schilderwerk.

Dat lijkt me een ontzettend vervelend idee

Wiegersma heeft enige tientallen tekstuele bijdrages geleverd aan het repertoire van Sonneveld, waaronder De zomer van 1910, Lieveling, Nikkelen Nelis (‘zij kon het lonken niet laten’) en het zonder twijfel bekendste lied Het dorp. De onderwerpen voor de liedteksten bracht Wiegersma zelf aan en de meeste van zijn ideeën vielen bij Sonneveld in de smaak. Toen Sonneveld de tekst van Het dorp las zag hij dit aanvankelijk echter niet zitten. ‘Dat lijkt me een ontzettend vervelend idee’, zou volgens Wiegersma Sonneveld’s reactie zijn geweest.

Jean Ferrat - La montagne

Wiegersma bleef geloven in zijn tekst waarin het draaide om het verval van dorpse aspecten. Toen Sonneveld aan Wiegersma vroeg een vertaling te maken van het chanson La montagne van de Franse zanger Jean Ferrat verwerke hij zijn gedachten over de teloorgang van de dorpse elementen in dit lied. Ferrat had zich voor La montagne laten inspireren door het landschap rond Antraigues-sur-Volane in de Ardèche. Het lied ging over Franse bergdorpen die steeds meer door de bewoners werden verlaten. Omdat La montagne vanwege het ontbreken van bergdorpen in Nederland niet letterlijk kon worden vertaald verwerkte Wiegersma zijn ideeën over de teloorgang van dorpse elementen in zijn geboortestreek. Sonneveld ging na het lezen van de tekst meteen om en Het dorp werd één van de liedjes die hij het liefst zong.

‘Toen het af was, was het me allemaal veel te persoonlijk, kwam het te dichtbij, teveel Deurne. Ik heb het weggelegd, maar het liet me toch niet los. Ben weer gaan sleutelen en ineens had ik de openingszin: Thuis heb ik nog een ansichtkaart. Vanaf dat moment liep het op rolletjes.’
[Friso Wiegersma]

Deurne

Het dorp gaat over het Brabantse Deurne, het geboortedorp van Wiegersma. Het overheersende gevoel in het lied is dat vroeger alles beter was. Het dorp dat wordt bezongen heeft te maken gekregen met een niet te stoppen vooruitgang. Telkens als Wiegersma bij zijn ouders in het dorp terugkwam zag hij dat typisch dorpse elementen verdwenen waren. Een gegeven dat actueel blijft en bij veel mensen tot de verbeelding spreekt omdat nergens de tijd echt stilstaat.

Museum De Wieger

In 2008 krijgt het pad naast het ouderlijk huis in Deurne officieel de naam ‘Het tuinpad van mijn vader’. In het geboortehuis van Wiegersma aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne is het gemeentemuseum De Wieger ondergebracht. Dit museum viert in 2016 haar 40-jarig bestaan met speciale jubileumrondleidingen.

Evergreen

Het dorp is inmiddels uitgegroeid tot een ware evergreen. Vanaf de allereerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 in 1999 staat het lied genoteerd, schommelend tussen de 25ste (in 2020) en 69ste (in 2012) positie. Radio 5 stelt sinds 2008 jaarlijks een Evergreen Top 1000 samen. In de editie voor 2019 staat Het dorp voor de negende maal bovenaan die lijst. Het lied is door vele andere artiesten gezongen, waaronder Harry Slinger, Karin Bloemen, Rob de Nijs, André van Duin, Willem Nijholt en De Vliegende Panters.

Eneco

Op Tweede Kerstdag 2018 is voor het eerst op de Nederlandse televisie een reclamecampagne te zien waarin energieonderneming Eneco gebruikmaakt van Het dorp. Onder de noemer 'Heel Nederland schakelt om' is het lied te horen in combinatie met beelden uit de 21ste eeuw van de Rotterdamse skyline, segways, auto-oplaadpalen, een zonnepanelenveld, een homostel met een geadopteerd kind en windmolens.

Rien Poortvliet

Van illustrator en tekenaar Rien Poortvliet (1932-1995) verschijnt in 1987, met een knipoog naar het lied van Wim Sonneveld, een boek onder de titel ‘Langs het tuinpad van mijn vaderen’. Dit boek verbeeldt het vermoedelijke leven van zijn voorgeslacht vanaf de zeventiende eeuw, in een rustige, overzichtelijke en eenvoudige wereld. ‘Toen ik vroeger als kleine jongen bij mijn oom in Dirksland speelde dacht ik, net als Sonneveld, dat dat nooit veranderen zou’, aldus Poortvliet. Tot zijn schrik heeft hij moeten vaststellen dat er in enkele decennia veel van het schilderachtige verdwenen is.
© 2016 - 2025 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cabaretier: Wim SonneveldWim Sonneveld wordt meestal in één naam genoemd met Wim Kan en Toon Hermans: De Grote Drie van het na-oorlogse cabaret.…
Nederlandstalige liedjes, bekend onder twee titelsNederlandstalige liedjes, bekend onder twee titelsElk lied krijgt van de componist en tekstschrijver een titel. Doorgaans ligt de titel voor de hand omdat deze in het ref…
Sosoye, vallei Molignèe, een van de mooiste dorpenSosoye, vallei Molignèe, een van de mooiste dorpenSosoye is een klein gezellig dorpje dat gelegen is in de vallei van de Molignèe. Het dorp is opgenomen in de lijst van m…
Buren – Oostelijkste dorp op AmelandBuren – Oostelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…

Overleden (legendarische) popsterrenOverleden (legendarische) popsterrenPopsterren. Ze komen en ze gaan. Soms kiezen ze er zelf voor om met hun carrière te stoppen. In andere gevallen stopt hu…
Zanggroep: Il DivoIl Divo is een bekende internationale zanggroep. Uniek aan Il Divo is de popmuziek die zij zingen in operastijl. Dit doe…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_dorp_(lied)
  • http://www.eenlevenlangtheater.nl/Wim%20Sonneveld/Volgens%20anderen/423.html
  • http://www.kunstbus.nl/kunst/friso+wiegersma.html
  • http://www.jennyarean.com/index.php?option=com_content&view=article&id=58
  • https://krantenbankzeeland.nl/issue/eni/1987-03-20/edition/null/page/10?query=Groenen%20Hoed&sort=relevance
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 10-11-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.