Zangeres Avril Lavigne: haar muziekcarrière

Zangeres Avril Lavigne: haar muziekcarrière Avril Ramona Lavigne is een Canadees-Franse zangeres, danseres, actrice en songwriter. Ze maakt vooral poprockmuziek. Avril begon al op jonge leeftijd met muziek maken en bouwde haar kelder zelfs om tot muziekstudio. In 2002 brak de zangeres op zeventienjarige leeftijd door met haar debuutalbum ‘Let Go’. Hoe was haar jeugd en hoe begon haar carrière?

Avril Lavigne haar jeugdjaren

Avril Ramona Lavigne is geboren in Canada op 27 september 1984 in de stad Belleville in de provincie Ontario. Haar vader Jean-Claude Joseph Lavigne heeft een Canadees-Franse afkomst. Haar moeder Judith-Rosanne 'Judy' Lavigne is van Duitse, Schotse en Engelse afkomst. Haar naam Avril heeft ze te danken aan het Franse woord voor de maand april, haar vader heeft deze naam gekozen omdat hij die mooi vond. Avril heeft een oudere broer genaamd Matthew en een jonger zusje genaamd Michelle. Haar ouders merkten voor het eerst dat Avril kon zingen toen ze twee jaar oud was en op weg naar huis van de kerk het lied 'Jesus Loves Me' zong. Avril woonde in Belleville tot haar vijfde, toen verhuisde ze naar Greater Napanee, een klein stadje tevens in de provincie Ontario. Op school werd ze af en toe de les uitgeschopt wegens slecht gedrag. Haar ouders moedigden het zingen van Avril aan. Ze ging countrymuziek zingen en zong in een kerkkoor. Haar vader kocht een keyboard, een drumstel en verschillende gitaren voor Avril. Ook bouwde hij de kelder om naar een muziekstudio. Avril leerde zichzelf gitaar spelen en ging op haar veertiende al naar karaokebars. Ook begon ze met het schrijven van haar eigen liedjes. Zo schreef ze een liedje over een jongen waar ze verliefd op was als tiener en noemde dit 'Can't Stop Thinking About You'.

Het begin van haar carrière

In 1999, toen Avril veertien jaar oud was, won ze een radiowedstrijd. Ze mocht voor een publiek van 20.000 mensen met Shania Twain optreden, een Canadees zangeres. Later dat jaar trad ze op in een theater waar ze gespot werd door volkszanger Stephen Medd. Hij vroeg haar een stuk te zingen in zijn nummer 'Touch The Sky' voor zijn album dat in 1999 uitkwam. In december 1999 werd ze ontdekt door haar eerste manager Cliff Fabri, tijdens een van haar optredens. Cliff Fabri verstuurde een aantal video's van Avril zingend in de kelder die ze omgebouwd had naar muziekstudio. Mark Jowett, mede-oprichter van een Canadees muziekbedrijf, kreeg de video van Avril en was onder de indruk van haar stem. Mark Jowett zorgde ervoor dat Avril samen kon werken met Peter Zizzo, een Amerikaans songwiter en muzikant. Ze schreef met hem het nummer 'Why'. De baas van platenlabel Arista Records merkte het talent van Avril op en ging naar de studio van Peter Zizzo om haar te horen zingen in november 2000. Na vijftien minuten gezongen te hebben was hij zo onder de indruk dat Avril als 16-jarige een platenlabel kreeg voor twee albums. Ze stopte met school en verhuisde naar New York City.

Doorbraak

Avril ging in New York nummers schrijven met onder andere songwriter Joshua Sarubin. Ze werkte daar een aantal maanden aan nieuwe nummers, maar deze voldeden niet aan haar wensen. Zo zouden de nummers naar eigen zeggen niet bij haar stem passen. Avril vertrok naar Los Angeles om daar nummers te schrijven met een songwritersteam genaamd 'The Matrix'. Dit beviel haar wel. Ze werkte aan haar album genaamd 'Let Go' dat ze in januari 2002 had afgerond. Ze publiceerde het in juni dat jaar, ze was toen pas zeventien. Het poprock album werd een groot succes, zo verkocht het meer dan 16 miljoen exemplaren wereldwijd. 'Let Go' werd het bestverkochte debuutalbum van 2002 en Avril werd de bestverkopende vrouwelijke zangeres van 2002. Ze gaf voor de nummers 'Complicated', 'Sk8er Boi', 'I'm With You' en 'Losing Grip' een videoclip uit. Deze vier nummers werden allen een hit in onder andere Engeland, de Verenigde Staten, Australië en Nederland.

Verdere carrière

Avril ging na haar grote succes met haar debuutalbum door met het maken van muziek. Ze gaf in november 2003 een livealbum uit, dit livealbum bevatte haar nummers van 'Let Go' die ze tijdens haar tournee live gezongen had. Ook bevatte het livealbum twee covers. In de zomer van 2003 ontmoette Avril de Canadese songwriter Chantal Kreviazuk in Toronto. Ze nodigde Avril uit nummers te schrijven. Ze schreven drie weken in Toronto nummers en daarna gingen ze samen naar Malibu in de Amerikaanse staat Californië om de nummers op te nemen in de studio die Chantal Kreviazuk in haar huis had. Nadat Avril de nummers had afgerond gaf ze haar tweede studioalbum genaamd 'Under My Skin' uit op 19 mei 2004. Op het album stond als eerste nummer 'Don't Tell Me' en 'Nobody's Home', 'My Happy Ending' en 'He Wasn't' als andere nummers waarbij ze allemaal een videoclip uitgaf. 'Don't Tell Me' werd vooral een hit in Australië en in Engeland en kwam in de top 20 van de Amerikaanse hitlijsten. 'My Happy Ending' werd een wereldwijde hit. In de Verenigde Staten was het een nummer 1-hit en het lied kwam op nummer 12 in de Nederlandse hitnotering. 'He Wasn't' werd alleen een grote hit in België evenals 'Nobody's Home' dat ook een hit in de Verenigde Staten werd.

Avril nam even een pauze van muziek maken en kwam terug op 27 februari 2007 met het lied 'Girlfriend' dat een nummer 1-hit werd in achttien landen waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk. ‘Girlfriend’ werd het meest gedownloade lied van 2007. Ze gaf in april 2007 een nieuw album uit genaamd 'The Best Damn Thing' met het nummer ‘Girlfriend’ erop en de singles ‘Hot’ en ‘When You’re Gone’ die beide een hit werden. In november 2008 begon Avril met het opnemen van haar vierde studioalbum. Ze schreef bijna twee jaar aan het album en de uitgave werd meerdere keren uitgesteld. De eerste single van haar album gaf ze uit in december 2010 genaamd ‘What The Hell’, dat een wereldwijde hit werd.

Op 2 maart 2011 gaf ze haar vierde studioalbum ‘Goodbye Lullaby’ uit. Het album bevatte meer popnummers die bijvoorbeeld over liefde gingen. De singles ‘Smile’ en ‘Wish You Were Here’ op het album deden het beide goed in de hitlijsten. Drie maanden na de uitgave van ‘Goodbye Lullaby’ begon Avril aan haar vijfde studioalbum. Voordat Avril haar vijfde album uitgaf, gaf ze eerst drie singles uit met bijbehorende videoclip. De eerste single van het album ‘Here’s To Never Growing Up’ werd een nummer-1 hit in Japan en Taiwan. De singles ‘Rock n Roll’ en ‘Let Me Go’ werden beide een kleine hit. Na haar vijfde studioalbum gaf Avril een single genaamd ‘Fly’ uit. Het nummer haalde de hitlijsten niet. In december 2016 gaf Avril aan te werken aan een nieuw album. Ze gaf in december 2017 een cover uit van het lied ‘Baby It’s Cold Outside’.
© 2018 - 2024 Quintenvanh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 00: 2002Hits jaren 00: 2002In 2002 maakten we kennis met artiesten zoals Avril Lavigne, Sophie Ellis Bextor, Shakira en Las Ketchup. Ook kwam Pink…
Anouk - Graduated Fool (recensie cd met Everything)recensieAnouk - Graduated Fool (recensie cd met Everything)Het derde studio-album van Anouk is Graduated Fool. Deze cd uit 2002 heeft in vergelijking met haar andere albums het mi…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…
Anouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)recensieAnouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)Hotel New York kwam uit in 2004 en was een groot succes. Vooral de nummers ‘Girl' (girl, girl) en 'Lost' waren een grote…

Andre Hazes: biografie (zoon van Andre Hazes SR)Andre Hazes: biografie (zoon van Andre Hazes SR)André Gerardus Hazes jr. is een Nederlandse zanger en de zoon van de in 2004 overleden zanger André Hazes sr. Hij heeft…
Popzangeres Kesha: haar leven en carrièrePopzangeres Kesha: haar leven en carrièreKesha Rose Sebert is een Amerikaanse zangeres, actrice, songwriter, rapper en danseres die vooral popmuziek maakt. Ze br…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Glenn Francis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Avril_Lavigne
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avril_Lavigne
  • https://wikikids.nl/Avril_Lavigne
Quintenvanh (8 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.