Tori Amos: Amerikaanse zangers op piano

Tori Amos: Amerikaanse zangers op piano De muziek van Tori Amos valt in de categorie singer songwriter. Sommigen zullen haar pianomuziek vergelijken met Kate Bush, dat is ook de enige muzikant die een beetje in de buurt komt. Haar debuut cd heet "Y Kant Tori Amos" en wordt opgevolgd door Little Earthquakes, Under the Pink, Boys for Pele, Choirgirl Hotel To Venus and Back, Strange Little Girls, Scarlet's Walk, Tales of a Librarian, The Beekeeper, A Piano Collection, American Doll Posse, Abnormally Attracted To Sin en Midwinter Graces. Tori Amos wordt geboren als Myra Ellen Amos op 22 augustus 1963. Haar vader is dominee en heeft een Ierse achtergrond. Haar moeder is half Cherokee.

Als ze drie jaar oud is, kruipt ze voor het eerst achter de piano om zelf liedjes te maken. Als ze vijf jaar oud is, gaat ze naar het conservatorium. Zes jaar later besluit ze het conservatorium te verlaten, omdat ze liever haar eigen interpretaties speelt.

Debuut cd

In 1980 wint ze een wedstrijd van de stad Baltimore en brengt haar eerste gelijknamige single in eigen beheer uit. Eind jaren tachtig verhuist ze naar Los Angeles en neemt haar eerste cd op Y Kant Tori Read. Een pop/rock cd die in niks lijkt op haar huidige repertoire en dan ook genadeloos flopt.

Little Earthquakes

Haar tweede cd, dat ze liever als haar debuut ziet, is Little Earthquakes en wordt uitgebracht in 1992. Op deze cd betovert ze met haar piano muziek, terwijl haar liedjes gaan over religie, liefde en de keer dat ze verkracht is (Me and a gun).

Under the Pink

Het album is een succes en wordt twee jaar later opgevold door Under the Pink. De liedjes op dit album hebben dezelfde thema’s, maar aangevuld met onderwerpen als masturbatie (Icicle) en geschiedenis (Yes, Anastasia). Het nummer Cornflake girl wordt haar eerste hit. Op dit album speelt ze voor het eerst met haar lievelingspiano, de Bösendorfer, waar ze voortaan op zou blijven spelen.

Boys for Pele

Van haar derde album Boys for Pele (1996) verschijnt het nummer Professional widow in een remix van Armand van Helden, dat een groot succes in Europa wordt.

Choirgirl Hotel

Voor haar vierde album Choirgirl hotel, dat verschijnt in 1998, haalt ze inspiratie uit de miskramen die ze heeft gehad. Haar vijfde album To Venus and back is een dubbel cd met een cd met nieuwe nummers en een live cd van de Plugged Tour, waarmee ze ook op Pinkpop heeft gestaan.

In 2000 bevalt Tori dan eindelijk van haar eerste kind Natashya.

Strange Little Girls

Strange Little Girls verschijnt in 2001 en is al weer haar zesde album, maar dan wel een coveralbum. Ze zingt covers van Eminem, The Beatles, Joe Jackson, Tom Waits en Neil Young. Inderdaad allemaal nummers geschreven door mannen over zaken geschreven vanuit een mannenperspectief.

Scarlet's Walk

In 2002 verschijnt het album Scarlet’s Walk, het eerste album bij platenmaatschappij Sony/Epic. Dit album heeft als thema een fictieve reis door Verenigde Staten na 11 september. Dit leidt tot nummers als I can’t see New York (over 11 september), maar ook Amber waves (over de porno-industrie) en Pancake (over godsdienstwaanzin).

In 2003 verschijnt een best of album Tales of a Librarian. In 2004 verschijnt de DVD Welcome to Sunny Florida met daarop een live concert. In 2005 verschijnt weer een studioalbum The Beekeeper met daarop het nummer Toast dat is opgedragen aan haar broer die een jaar eerder overlijdt na een auto-ongeluk.

A Piano: The Collection

In 2006 verschijnt een DVD met videoclips (Fade to Red) en een 5 cd-box met een mix van niet eerder verschenen nummers, demo’s en opnieuw gemixte nummers. (A Piano: The Collection) Zo is het nummer Walk to Dublin nooit uitgebracht, terwijl het de eerste single van het album “Boys for Pele” zou worden. Na onenigheid met de platenmaatschappij besloot Tori Amos het nummer van het album te schrappen.

American Doll Posse

April 2007 verscheen haar studioalbum American Doll Posse, waar aansluitend een Europese tour volgt.

Het meest bijzondere aan Tori Amos is misschien niet haar muziek, maar haar persoonlijkheid. Zo schuwt ze niet om gevoelige onderwerpen te behandelen. Ook zegt ze dat alle nummers die ze schrijft al ergens in het universum bestaan en dat deze tot haar komen. Voor haar laatste album heeft ze vijf alter ego’s benoemd die volgens haar allemaal verschillende persoonlijkheden van haarzelf zijn.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Victorious tv-serie: personages en castVictorious tv-serie: personages en castVictorious (ook wel geschreven als VicTORIous) is een Amerikaanse sitcom, uitgezonden door de zender Nickelodeon. Victor…
Torus palatinus: Goedaardig gezwel op gehemelte in mondTorus palatinus: Goedaardig gezwel op gehemelte in mondBij de meeste mensen is het gehemelte hol en glad, hetgeen het hele leven lang zo blijft. Soms kunnen er echter benige g…
Victoria Justice (actrice)Victoria Dawn Justice (19 februari, 1993) is een Amerikaanse actrice en zangeres. Ze is beroemd geworden door haar werk…
Bijbel: Het boek AmosBijbel: Het boek AmosAmosi is een van de zogeheten kleine profeten uit het Oude Testament. Ter gelijkertijd is het hoogstwaarschijnlijk de ee…

Remon Stotijn, The Anonymous Mis, Postman en PostmenRemon Stotijn, oftewel The Anonymous Mis, is de man achter Postman. Hij is ook de man achter de voorloper: Postmen. Hij…
Hoe Madonna begonDeze artiest is over de hele wereld wel beroemd. Zij het om haar veranderende uiterlijk of omdat ze al jaren meedraait i…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 23-05-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.