Benny Andersson, de creatieve geest in ABBA
Benny Andersson, bekend van de Zweedse rockband de Hep Stars, kon in de jaren zestig nog niet vermoeden dat hij deel zou uitmaken van een van 's werelds grootste popacts, ABBA. Met zijn bijzondere gave voor het creëren van muziek en het ontwikkelen van uiterst briljante melodieën werd hij wereldberoemd, maar dit is des te opvallender als je weet dat Benny geen noot kan lezen. Dit is het verhaal over een man met een roeping.
Benny's jonge jaren
Benny Göran Bror Andersson werd geboren in Stockholm, op 16 december 1946. Zijn jeugd spendeerde hij in een buitenwijk in het westen van Stockholm, Vallingby. Toen hij zes jaar oud was, kreeg hij een accordeon en speelde samen met zijn vader en opa schlagermuziek, traditionele muziek en folk. Hij kreeg de smaak zo te pakken dat hij zijn lust om muziek te maken verder uitbreidde met het bespelen van de piano. Op vijftienjarige leeftijd ging Benny van school af en ging in clubs spelen. Daar ontmoette hij Christina Gronvall, en kreeg met haar twee kinderen, Peter in 1963 en Helena in 1965. Toen Benny achttien jaar oud was werd hij lid van de band
'Hep Stars' en werd samen met zijn mede-bandleden een superhit in Zweden met songs als 'Cadillac', 'Wedding' en 'No response'. Dat hij verloofd was en twee kinderen had verzweeg hij voor de buitenwereld, om het ruige imago van de Hep Stars niet te verbreken.
In 1969, toen Benny Bjorn al kende, verliet hij de Hep Stars na turbulente jaren bestaande uit een groot financieel verlies vanwege een aanslag wegens niet opgegeven belasting, en meningsverschillen omtrent de muziekkeuzes. Samen met Bjorn schreef hij liedjes voor andere artiesten en ook voor henzelf.
Benny in de ABBA-tijd
Benny leerde
Anni-Frid Lyngstad kennen tijdens een televisieshow en ze werden al snel een koppel en gingen samen wonen. Benny schreef samen met Bjorn en soms manager Stig Anderson de vele ABBA hits, waaronder 'So long', 'Mamma mia', 'Take a chance on me', 'Voulez-Vous' en 'One of us'. Hij werd de held op de piano en op handen gedragen door de miljoenen fans. In 1978 trouwde hij na een jarenlange verloving met Frida (Anni-Frid). Het stel kreeg eerder een aanbod uit Amerika om voor een miljoenenpubliek op televisie te trouwen maar dat hadden ze geweigerd.
Benny Andersson na ABBA
Benny ontmoette zijn huidige vrouw
Mona Nörklit in 1980 en dit werd de aanleiding van de echtscheiding van hem en Frida. Hij trouwde met Mona in 1981 en kreeg met haar een zoon, genaamd Ludwig in 1982. In 1987 kwam de eerste solo-elpee van Benny na ABBA uit, genaamd 'Klinga mina klockor'. Hij had alle muziek zelf geschreven. Op de plaat bespeelt hij de accordeon tezamen met 'Orsa Spelman-Orsa Folk Musikanten' op viool. In 1989 volgde een tweede elpee. Daarna produceerde hij platen voor andere artiesten, gevolgd door musicals die records braken, te weten Chess, Kristina från Duvemåla en kaskraker
Mamma Mia. Mamma Mia is een musical ontwikkeld rond 24 van ABBA's liedjes en geproduceerd door Bjorn. Deze musical haalde Broadway in 2001 en was ook in Nederland een groot succes. Een filmversie van Mamma Mia is in de maak en komt in 2008 uit. In 2007 werkt Benny aan de soundtrack, het heropnemen van ABBA materiaal tezamen met musici van de oude ABBA opnamesessies.
Benny Andersson voert sinds de ABBA-tijd onder andere accordeonmuziek op, samen met de Orsa Spelman fiddlers. Sinds eind jaren negentig is dat hoofdzakelijk met zijn eigen band bestaande uit zestien muzikanten, genaamd
BAO!, een afkorting van 'Benny Anderssons Orkester' met de vocalisten Helen Sjöholm (uit Kristina från Duvemåla) en Tommy Körberg (bekend van Chess), met teksten geschreven door zijn schrijfpartner en beste vriend sinds de jaren zestig, Björn Ulvaeus.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want zoon Ludwig is beroemd in eigen land met zijn band Ella Rouge, en daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn vader.
“We simply write the kind of music we enjoy most and hope that our audience will enjoy it too.” ~ Benny Andersson
Lees verder