Anni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBA

Anni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBA Anni-Frid Lyngstad, oftewel Frida, heeft tot op heden een onvoorstelbaar leven geleid. Dochter van een Noors meisje en een Duitse soldaat, opgegroeid als weeskind bij haar grootmoeder en verjaagd naar buurland Zweden trouwde ze met een tapijthandelaar en koos er uiteindelijk voor haar man en kinderen te verlaten en carrière te maken in de muziek. Toen Benny op haar pad kwam en ABBA het levenslicht zag, veranderde haar leven radicaal en werd ze een wereldberoemde superster.

Hoe Frida's leven begon

Anni-Frid Synni Lyngstad werd op 15 november 1945 geboren in het Noorse Ballangen, een voorstad van Narvik. Ze is de dochter van Alfred Haase die militaire dienst had in het hoge noorden, en Synni Lyngstad, een tienermeisje die verliefd was geworden op de Duitse soldaat. Maar Alfred moest terug naar Duitsland en hij wist niet dat Synni in verwachting was. Omdat hij Synni's brieven nooit beantwoordde dacht zij dat haar Alfred met zijn schip was gezonken op de terugweg naar Duitsland.
Baby Anni-Frid werd door de omgeving het moffenkind genoemd. Moeder Synni werd ziek en stierf toen Anni-Frid nog maar twee jaar oud was. De moeder van Synni nam het kind onder haar hoede en verhuisde met haar naar Zweden, waar ze een rustiger leven konden leiden omdat niemand ze daar kende. Anni-Frid groeide op in Torshalla, een stadje in de buurt van Eskilstuna. Grootmoeder ging kleding maken en verdiende zo het geld om beiden te onderhouden.

Bron: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Hoe Frida werd ontdekt

Op elfjarige leeftijd trad Frida voor het eerst op. Het was een Rode Kruis-liefdadigheidsconcert. Toen ze veertien was trad ze op in een danceband en zong sindsdien jazzy liedjes in diverse bands. In 1961 ontmoette ze Ragnar Fredriksson met wie ze trouwde en twee kinderen kreeg, Hans in 1962 en Lise-Lotte in 1967. In datzelfde jaar won ze een songfestival in Stockholm met het lied 'En ledig dag', en verscheen op de Zweedse televisie. Omdat de opvoeding van twee kinderen en een normaal gezinsleven niet meer te combineren was met haar ambitie, nam ze de moeilijke beslissing om haar gezin aan haar man over te laten en te verhuizen naar Stockholm, waar ze haar muzikale loopbaan kon vervolgen. Ze trad veelal op met Charlie Norman en deed live optredens, welke meer succes hadden dan haar singles. Niet lang daarna ging ze scheiden van Ragnar. In 1969 ontmoette ze Benny Andersson die haar bij platenmaatschappij Polar onderbracht en haar platen ging produceren.

Tussen 1972 en 1982 was ABBA Frida's hoofd-carrière. Het leek ABBA-manager Stig Anderson wel een goed idee als Frida tussendoor een Zweedstalige solo-elpee zou maken. Het album, dat in 1975 verscheen heet eenvoudigweg 'Frida Ensam', en en kwam op 1 in de hitlijst van Zweden. Het bevat covers, waaronder eentje van David Bowie. Het nummer 'Fernando' dat Benny en Bjorn samen voor Frida's album schreven, zou later door ABBA in het Engels worden opgenomen en een wereldhit worden. 'Frida Ensam' verkocht meer dan 100.000 exemplaren in Zweden.

Anni-Frid Lyngstad, in de schaduw van Agnetha?

Het ABBA-tijdperk bracht haar vader Alfred Haase terug in het leven van Lyngstad. In het Duitse popmagazine 'Bravo' stond een artikel met de gegevens van alle ABBA-leden. Dit artikel wekte nieuwsgierigheid bij Andrea Buchinger, die een oom had met de naam Alfred Haase. Toen ze hem het artikel liet lezen kon hij niet anders dan ontdekken dat hij de vader van de beroemde Frida was. Van het bestaan van een dochter in Zweden had hij nooit geweten, en hij had in Duitsland een gezin met kinderen. Er volgde een emotionele ontmoeting waarbij de twee gebruik moesten maken van gebarentaal omdat Frida geen Duits sprak en Alfred geen Zweeds en geen Engels.

Bron: Edna Winti, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Edna Winti, Flickr (CC BY-2.0)
ABBA bleek een ware hitmachine en hoewel Frida en Agnetha even vaak de lead hadden op de songs en ze het samen goed konden vinden, bleek de sexy Agnetha toch een voorsprong te hebben bij de vele fans. Er verschenen vele artikelen in bladen die suggereerden dat Frida hier wel erg aan zou moeten lijden, en dat ze zich niet goed kon meten aan de 'extra' kwaliteiten die Agnetha zou hebben. Het ABBA-succes werd er niet minder om, de dames bleken onvergelijkbaar.

Frida solo

Frida's huwelijk was ten einde gekomen in 1981, omdat Benny verliefd was geworden op een andere vrouw en met haar ging trouwen. Dit was een grote klap voor Frida, maar ze vond afleiding in haar solowerk, te beginnen met de elpee ' Something's going on' in 1982 en 'Shine' in 1984. De singles getrokken van deze elpees waren redelijk succesvol met ' I know there's something going on' als grootste hit. Na Shine zou Frida stoppen met Engelstalige muziek en ging zich meer toeleggen op het steunen van milieuorganisaties en projecten. In 1992 trouwde ze in Denemarken met Ruzzo Reuss von Plauen, een Duitse prins en goede vriend van het Zweedse koningspaar. Frida werd hierdoor prinses en ging met hem in Zwitserland wonen. In 1996 kwam 'Djupa Andetag' uit, een Zweedstalig album dat in Zweden een enorm succes zou worden. Door velen wordt het gezien als haar allerbeste cd.

Bron: Antjeverena, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Antjeverena, Flickr (CC BY-SA-2.0)
In de eind jaren negentig kwamen er twee dieptepunten in haar leven. In 1998 overleed haar dochter Lise-Lotte op 30-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk in de Verenigde Staten. Ze liet een man en zoontje na. In 1999 overleed Frida's man aan kanker op slechts 49-jarige leeftijd.
Er volgden jaren van stilte. Soms nam ze een duet op, of werkte ze mee aan een productie. In 2004 kwam 'The sun will shine again', een nummer dat vanwege de tekst boekdelen spreekt.

"I had a dream and it was fulfilled by meeting with Benny, Björn and Agnetha." ~ Frida Lyngstad

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ABBA-locaties Zweden: Vallentuna woonplaats Agnetha en BjörnSinds 1972 woonden in Vallentuna, een voorstad ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm Agnetha & Björn en Anni-Fr…
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
ABBA-locaties Zweden: Verum, trouwkerkje Björn en AgnethaOp 6 juli 1971 trouwden in het Zweedse plaatsje Verum, in Skåne, Agnetha Fältskog en Bjorn Ulvaeus, in aanwezigheid van…
De leden van de Zweedse popgroep ABBABijna iedereen kent de muziek van ABBA, maar lang niet iedereen kent de geschiedenis van de individuele leden van deze g…
Andrea Bocelli, prachtige tenorAndrea Bocelli, de blinde operazanger, werd pas op 35 jarige leeftijd beroemd. Hij heeft op persoonlijk verzoek van Pava…
Bronnen en referenties
Reactie

Ak, 29-10-2007
Ik mis het detail dat zij een lebensborn-kind was, tijdens het Derde Rijk. De vereniging had tot doel het geboortecijfer te verhogen teneinde een zuiver, arisch ras te scheppen Reactie infoteur, 29-12-2007
Dank voor deze toevoeging hoewel ik niet helemaal zeker weet of dit bekende gerucht klopt. Groet, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.