Julio Iglesias, grootmeester van de romantiek

Julio Iglesias, grootmeester van de romantiek Julio Iglesias is de bestverkopende latin artiest in de wereld. De Spaanse topzanger verkocht meer dan 250 miljoen albums en ontving meer dan 1500 gouden en platina platen. Zijn zwoele stem en zijn romantische teksten lokken met name vrouwen naar zijn talrijke concerten en zijn een universeel succes. Julio's carrière is des te opmerkelijker als je weet dat hij eigenlijk voetballer was die zijn loopbaan op moest geven wegens een ongeluk. Zijn zangtalent bleek een geluk bij dit ongeluk..

Hoe het allemaal begon

In Madrid werd op 23 september 1943 Julio Iglesias geboren. Zijn vader was arts en kwam uit de streek van Galicië in het noorden van Spanje. Zijn moeder kwam uit Andalusië in het zuiden. Julio zou na een jaar een broer krijgen, genaamd Carlos.
Julio studeerde rechten aan de universiteit in Madrid maar wilde het liefst profvoetballer worden. Hij was een talentvol voetballer en speelde als keeper in het jeugdelftal van Real Madrid. Toen Julio net 20 jaar was reed hij met vrienden in een auto in Madrid en kreeg een ernstig ongeluk waarbij zijn onderlichaam verlamd raakte. Dit betekende het einde van zijn voetbalcarrière. De vooruitzichten waren slecht maar zijn vader stond hem bij in het revalidatieproces en nam hem mee naar diverse stranden aan de Spaanse kust om met hem vanaf zonsopgang te gaan zwemmen in de zee.

En toen kreeg Julio een gitaar...

De verpleger die Julio verzorgde gaf hem een gitaar cadeau. Julio ging romantische gedichten schrijven met een melancholische ondertoon en diepgaande teksten over de zin van het leven. De frustratie dat hij niet meer zou kunnen voetballen speelde hem parten maar door mee te zingen met de deuntjes op de gitaar probeerde hij zijn zorgen te vergeten. Ook had hij veel steun van zijn familie. Hij leerde zelf gitaar te spelen en voorzag zijn liefdesliedjes van muziek die steeds beter werd. Na anderhalf jaar gebeurde er een ongelooflijk wonder: Julio kon weer lopen. Toen hij hersteld was ging hij verder met studeren. Hij vertrok naar Londen om zijn rechtenstudie af te maken en leerde er Engels. In zijn vrije tijd trad hij op in een nabijgelegen café en zong liedjes van Tom Jones, The Beatles en Engelbert Humperdinck. In Cambridge leerde hij Gwendolyne Bollere kennen die hem inspireerde tot het schrijven van het nummer Gwendolyne.

Het eerste contract

Julio biedt een platenmaatschappij een tekst aan voor een van de artiesten. De directeur van de maatschappij hoorde het nummer gezongen door Julio met gitaar, en stelt hem voor om het nummer zelf in te zingen. Julio zegt hem daarop dat hij geen zanger is maar uiteindelijk werd hij overgehaald om mee te doen aan het Muziekfestival in Benidorm. Het is 17 juli 1968 als hij de wedstrijd wint met zijn song "La vida sigue igual". Een contract met Columbia Records wordt getekend. In 1969 neemt hij deel aan het Internationale Festival Golden Stag in Brasov in Roemenië en tijdens dit jaar maakt hij zijn eerste tournee door Latijns-Amerika, zingt in het Festival van Vina de Mar in Chili en maakt zelfs een film getiteld La vida sigue igual.

Op 20 januari 1971 trouwt Julio in Toledo met Isabel Preysler (18 februari 1951, Manila) en gaat op huwelijksreis naar Gran Canaria. Het stel krijgt drie kinderen: Chabeli (1 augustus 1971, Estoril), verslaggeefster in Washington, Julio Jr.(25 februari 1973, Madrid), model en eveneens zanger op 2 cd's, en Enrique (8 mei 1975, Madrid), wereldberoemd zanger net als zijn vader. Maar in 1978 houdt het geluk op. Ze gaan uit elkaar en een jaar later is het paar gescheiden.

Julio Iglesias in alle talen

In 1971 gaat de bal echt rollen en doet hij onder meer mee aan het Eurovisie Songfestival. In hitlijsten over de hele wereld bereikt hij de nummer 1 positie. In 1972 neemt hij een Duitstalige elpee op en in 1978 volgen de Franse en Italiaanse taal. In 1979 zingt hij ook in het Portugees en is jurylid bij de Miss Universe verkiezingen in Australië. In 1983 krijgt Julio Iglesias in Parijs de eerste en enige diamanten langspeelplaat die ooit uitgereikt is aan een zanger door het Guinness Book of Records voor de verkoop van meer platen in meer talen, die ooit door een artiest zijn opgenomen, t.w. Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans en Japans. Dit is een absoluut record. In 1984 bracht hij het bijzonder succesvolle 1100 Bel Air Place uit. In 1985 krijgt hij zijn ster op de bekende Hollywood Walk of Fame. Ook kreeg Julio Iglesias een ster in de Paseo de las Estrellas in Miami. Vanaf 1979 heeft Julio een groot deel van zijn tijd in Miami doorgebracht, waar hij in het paradijselijke Indian Creek Island woonde. Vanaf 1991 heeft hij ook een ster in Nederland.

Onderscheidingen

In december 1981 werd zijn vader, dr. Julio Iglesias Puga, gekidnapt door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Na drie spannende weken werd hij in januari 1982 gezond en wel teruggevonden in Trasmoz bij Zaragoza. Het verstoort Julio's loopbaan niet en de enorme reeks successen zet zich voort. In 1988 wint hij een Grammy Award voor de beste artiest van het jaar 1987 voor zijn cd "Un hombre solo" en Aplauso '92 maakt hem artiest van het jaar. In 1992 werd hij in Miami als 'Espanol Universal' benoemd en in Spanje wordt hij ambassadeur van Galicie. In China was hij de eerste buitenlandse artiest die de prestigieuze Golden Record Award kreeg in 1995. In 1996 ging hij muzikaal terug naar zijn roots en bracht Tango uit, een Spaanstalig album met tango nummers. In 1997 kreeg hij voor Beste Latijnse Zanger de Premio Monaco de la Musica maar zijn succesvolle zoon Enrique, eveneens zanger trad meer en meer op de voorgrond en Julio werd een klassieker.

Op 7 september 1997 wordt Julio´s vierde kind, Miguel in Miami geboren. Dit is het eerste kind van zijn relatie met Nederlands fotomodel Miranda (Miranda Rijnsburger, 5 oktober 1965, Leimuiden), die Julio in december van 1990 in Jakarta leerde kennen. Op 3 april 1999 volgde Rodrigo, op 1 mei 2001 kwam tweeling Cristina en Victoria en op 5 mei 2007 werd hij vader van Guillermo.

Bron: Eric Koch Anefo, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Eric Koch Anefo, Wikimedia Commons (CC0)

Tragiek

In september 1997 kreeg hij van de Ascap Awards de meest erkende onderscheiding van de Associatie voor de Kunst, de Pied Piper Award. Voorgangers van deze prijs waren Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en Barbra Streisand. De burgemeester van Miami riep de bijzondere dag uit tot Julio Iglesias Day. De moeder van Julio die haar tijd aan hulpbehoevenden had gegeven, overlijdt in 2002 na een langdurige ziekte. Hierna bieden Julio en zijn broer Carlos de bouw van een centrum voor hulpbehoevenden aan in eer van hun moeder. In hetzelfde jaar opent Het Centrum voor Sociale Voorzieningen genaamd Rosario de la Cueva de Iglesias. Het behoort tot de parochie Corpus Christi en biedt mensen passende hulp. In mei 2004, als Julio 60 jaar is, wordt zijn tweede broer James geboren, zoon van zijn vader Dr. Iglesias en zijn tweede vrouw. In 2005, enkele dagen na de aankondiging dat zijn vader die gynaecoloog was wederom vader zou worden overleed de man plotseling op 19 december op 90-jarige leeftijd. Het was een bijzonder vitale man die alom geliefd was. Op 26 juli 2006, op de dag dat zijn vader 91 zou zijn geworden werd in Florida, Ruth geboren, Julio's eerste zusje!!!

Wereldtournees en promoties

Julio's ontzagwekkende carrière is nog lang niet tot een einde gekomen. Hij heeft vele wereldtournees achter de rug en elke halve minuut wordt er een nummer van hem op een radiozender gespeeld. Tussen de vele concerten en promoties door leeft hij tussen zijn huizen in Punta Cana (Dominicaanse Republiek), Miami (U.S.A.) en Marbella (Spanje) samen met Miranda en hun kinderen. In de Dominicaanse Republiek is hij de bezitter van een paar hotelcomplexen. De luchthaven Punta Cana bezit hij eveneens, samen met modekoning Oscar de la Renta.

Je hoeft geen Spaans te kennen om de kwaliteit van Julio's warme en fluwelen stem te waarderen, en om te genieten van de romantische orkestrale achtergrond. Julio Iglesias is de all time meester van de romantische ballade. Er zijn maar weinig vocalisten die de intensiteit van liefde, vreugde, melancholie en lijden kunnen overbrengen zoals Julio doet. Sommige mannen houden niet van de zoete nummers van Julio maar vrouwen, wereldwijd, houden van Iglesias en zijn repertoire. Zou het kunnen dat Julio de sleutel tot het hart van de vrouw heeft gevonden?

… It's the last time
And I can't believe it's true
If I had a chance with anyone
I swear my chance was you …


(Fragment uit: The last time)
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Julio Iglesias: zijn vader, zijn vrouwen en negen kinderenJulio Iglesias: zijn vader, zijn vrouwen en negen kinderenDat de familie Iglesias het begrip ‘generatie’ niet zo nauw neemt blijkt wel als de vader van zanger Julio Iglesias op 8…
Diana Ross solocarriere als soulzangeresDiana Ross, beroemd geworden bij de legendarische amerikaanse meidengroep The Supremes en vervolgde haar indrukwekkende…
Hits jaren 80: 1984In 1984 kwamen we artiesten tegen in de hitlijsten zoals Stevie Wonder, Duran Duran en Tina Turner. 1984 was tevens het…
Relatie: zijn Nederlanders nog romantisch?Relatie: zijn Nederlanders nog romantisch?Wat is romantisch tijdens een relatie? Is het kopen van lingerie voor de vrouw door de man een romantisch gebaar? Wat is…

Barry White, sultan van zwoele soulBarry White, sultan van zwoele soulMet zijn fluwelen stem en geniale soul-arrangementen werd Barry White een beroemd muzikaal maestro in de zeventiger jare…
Bronnen en referenties
Reacties

Selma, 22-05-2008
De beste zanger ooit is hij gewoon, Julio is gewoon topper en behoeft geen uitleg :-) Reactie infoteur, 01-07-2008
Dat klopt. Het mooist is ook dat hij werkelijk zingt, in tegenstelling tot andere zangers die moeten schreeuwen om hun gebrek aan zangkunst te verbloemen. Groetjes! A.

Lavana Drouven, 27-12-2007
Net als jij Stephaan ben ook ik al jarenlang een fan van Julio. Ik kan wel zeggen vanaf het eerste moment dat hij bekend werd. Zijn stem heeft iets dat de snaren van het hart raken en mij doen wegdromen naar iets dat lijkt op verloren romantiek. Ik vind het artikel heel goed en ben heel blij dat je deze achtergrondinfo met iedereen wil delen die daarvoor is geïnteresseerd. Bedankt en groetjes van Lavana. Reactie infoteur, 28-12-2007
Heel aardige reactie! Dank ook voor je waardering. Groetjes terug, A.

Stephaan Vande Putte, 25-10-2007
Als hele grote fan van julio al van men zes jaar nu dertig, vindt ik een heel mooie site met veel informatie.
Groetjes stephaan Reactie infoteur, 21-12-2007
Dank je! A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.