Jaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagers

Jaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagers Jaap Buijs werd geboren op 27 februari 1946 in het dorpje Volendam en hij is zeker tot 2016 één van de grootste namen uit de Nederlandse muziekindustrie. Als manager van vele artiesten heeft hij menigeen naar de top weten te leiden. Hij was vooral de grote bron achter de zanger Jan Smit en hij was de uitvinder van de 'palingsound'. Helaas werd Jaap getroffen door maagkanker en overleed de Volendammer op 69-jarige leeftijd.

Inhoud


Privéleven

Jaap was getrouwd met Gré Veerman en samen met Gré heeft hij twee kinderen gekregen, zoon Aloys en dochter Alice. Jaap was opa van zes kleinkinderen. Zoon Aloys heeft samen met Kim drie kinderen gekregen: Jaap, Ron en Karen. Dochter Alice heeft samen met Patrick drie kinderen gekregen: Simon, Greetje en Lucy. In Volendam heeft iedereen een bijnaam en zo ook Jaap, hij had de bijnaam Cas. Hij werkte op jonge leeftijd op de visafslag in Volendam, maar nadat hij een maagbloeding kreeg op twintigjarige leeftijd, moest hij noodgedwongen stoppen omdat het werk op de visafslag te zwaar was geworden voor hem.

Artiestenbureau Volendam

Door het stoppen bij de visafslag maakte Jaap een carrièreswitch en ging hij bij zijn broer Jan Buijs (bijnaam 'Tuf') werken in Haarlem die onder andere manager was van De Cats. Niet veel later zetten ze samen een nieuwe stap en de broers gingen samen verder als Artiestenbureau Volendam. Door het grote succes meldden vele artiesten en bands zich aan, onder andere Drukwerk, Pussycat, Unit Gloria en de Dizzy Man's Band. Deze bands hadden samen in die periode meer dan honderd gouden platen behaald. Jaap en Jan waren dan ook ontzettend trots dat zij deze bands mochten begeleiden.

Palingsound

Jaap was samen met zijn broer Jan de bron achter het ontstaan van de palingsound, ook wel palingpop genoemd. De palingsound wordt gekenmerkt door de typische Volendammer muziek. Door de vele bekende artiesten uit Volendam hebben zij er een draai aan gegeven en het de palingsound genoemd. Zo weet iedereen zodra ze de naam palingsound horen dat het om muziek uit Volendam gaat.

Volendam Music BV

Het succes van Artiestenbureau Volendam was groot, maar helaas overleed Jan Buijs op 4 mei 1985 aan de gevolgen van een ernstige ziekte, waardoor Jaap alleen overbleef als vennoot. Hij maakte een doorstart en ging alleen verder onder de naam Volendam Music BV. Vele artiesten sloten zich hierbij aan, onder andere Anny Schilder, Piet Veerman, George Baker en Jan Smit (voorheen, Jantje Smit). In 1990 is Jaap zijn dochter Alice Buijs bij het bedrijf komen werken en in 1999 kwam ook zijn zoon Aloys Buijs bij het bedrijf. In 2008 hebben Alice en Aloys het bedrijf officieel overgenomen en bleef Jaap alleen nog directeur van Volendam Music BV.

Platenlabel Vosound Records

In 2012 heeft Jaap samen met Jan Smit het platenlabel Vosound Records opgestart en vele artiesten sloten zich aan bij het platenlabel. In 2016 staan Jan Smit, Monique Smit, Henk Dissel, George Baker en 2 Kleine Kleutertjes onder contract bij het label.

Ziekte

Helaas werd er in 2013 maagkanker geconstateerd bij Jaap. Vele behandelingen volgden en ook werd zijn complete maag succesvol verwijderd. Jaap dacht genezen te zijn nadat hij in april 2014 kankervrij werd verklaard, maar helaas sloeg het noodlot wederom toe en werden er begin juni 2015 uitzaaiingen gevonden in de slokdarm. Kort daarna op 28 juni 2015 is Jaap Buijs overleden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

Uitvaart

Op 3 juli 2015 was de uitvaart. Vooraf konden familie en vrienden in besloten kring afscheid nemen van Jaap in hotel Spaander waar hij lag opgebaard. Aansluitend was er een kerkelijke uitvaartdienst in de Vincentiuskerk in Volendam en daarna werd hij naar zijn laatste rustplaats gebracht. Tijdens de uitvaart was er een massale opkomst van pers en belangstellenden. Politie en beveiliging hebben deze op afstand proberen te houden om de uitvaart zo respectvol mogelijk te laten verlopen.

Ode aan Jaap

Op 25 november 2016 is er een ode uitgebracht door Jan Smit. Het nummer heet 1 minuut met jou. De videoclip met mooi videomateriaal van Jaap is live opgenomen tijdens één van Jan zijn shows in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
© 2016 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liza Smit: biografie (vrouw van Jan Smit)Liza Smit, iedereen kent haar wel als de vrouw van de zanger Jan Smit. Maar wie is Liza Smit nou precies en wat is zij n…
Volendam: een toeristisch dagje uitNiet alleen voor toeristen is Volendam een geweldig dagje uit. Er is daar van alles te doen voor zowel jong als oud. Het…
Dagje Volendam?Dagje Volendam?Varen op een traditionele botter, een bezoek aan een palingrokerij, een foto in klederdracht! Volendam heeft het allemaa…

Mieke Telkamp, waarheen leidt de wegMieke Telkamp, waarheen leidt de wegJarenlang voerde het lied ‘Waarheen, waarvoor’ met stip de lijst aan van de populairste liederen die op begrafenissen en…
Xess Xava Sneijder: biografie (zoon van Yolanthe en Wesley)Xess Xava Sneijder: biografie (zoon van Yolanthe en Wesley)Het heeft een paar jaar op zich laten wachten na het huwelijk van Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe Cabau van Kasbe…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Buijs_(muziekmanager)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Volendam_Music
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Buijs_(muziekmanager)
  • http://www.nu.nl/muziek/4077175/artiestenmanager-jaap-buijs-69-overleden
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Palingsound
  • http://www.nu.nl/achterklap/4080804/volendam-neemt-afscheid-van-jaap-buijs.html
Modelb (25 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.