Het leven van Ali B

Het leven van Ali B Ali B begon als rapper, maar is sindsdien ook presentator, jurylid, programmamaker en zelfs cabaretier geworden. Daarnaast is hij altijd een graag geziene gast in praatprogramma’s geweest. Zijn bedrijf SPEC is bovendien verantwoordelijk voor het management van populaire artiesten als Boef, Ronnie Flex en Brace.

Jeugd van Ali B

Ali Bouali werd op 16 oktober 1981 geboren in Zaanstad. Op tweejarige leeftijd verhuist het gezin naar Amsterdam. Daar hoort hij op 11-jarige leeftijd ‘Moordenaar’ van Osdorp Posse en begint zelf met rappen. Op veertienjarige leeftijd verhuist hij samen met zijn broer en zijn moeder naar Almere, contact met zijn vader heeft hij niet meer. Ali gaat langzaamaan het verkeerde pad op: hij gaat drugs dealen, gokken en veel van zijn vrienden glijden de zware criminaliteit in. Maar als Ali 1200 gulden van zijn moeders geld vergokt, besluit hij open kaart te spelen. Zijn moeder stuurt hem naar Marokko en als hij terugkomt richt hij zich op religie en rappen.

Carrière

Ali noemt zich als rapper Ali B, naar de benaming die criminelen krijgen in de media. Hij doet vanaf 2000 regelmatig mee aan talentenwedstrijden en in 2002 ontmoet hij Breghje Kommers die twee jaar daarvoor productiebedrijf SPEC had opgericht waarmee ze optredens en evenementen opzet. Ze wordt zijn manager en de twee krijgen een relatie. Volgens vrienden is zij ervoor verantwoordelijk dat Ali zijn schulden inlost en echt wat gaan doen met zijn talenten. In 2002 is hij ook te zien in de clip van het controversiële nummer ‘Kutmarokkanen’ en staat hij in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Hoewel hij deze prijs niet wint, krijgt hij wel een platencontract. Zijn eerste twee singles ‘Waar Gaat Dit Heen’ en ‘Het Leven van de Straat’ zijn populair bij jongeren, maar het grote publiek leert hem kennen met de hit ‘Ik Ben Je Zat’ met zanger Brace. Door zijn vlotte babbel wordt hij al snel een graag geziene gast in praatprogramma’s. Zijn eerste album ‘Ali B Vertelt het Leven van de Straat’ doet het dan ook goed. Zijn sterrenstatus wordt bevestigd als hij in 2004 met Marco Borsato hun hit ‘Wat Zou Je Doen’ ten gehore brengt in De Kuip voor War Child.

Daarna gaat het hard met de carrière van Ali. In 2005 introduceert hij zijn neefje Yes-R waarmee hij samen de hit ‘Leipe Mocro Flavour’ heeft en een eigen radioprogramma krijgt op Juize FM. Ook maakt hij het programma Rap Around the World, wint twee MOBO Awards en krijgt een wassen beeld in Madame Tussaud. In 2006 wordt hij gevraagd om de Nederlandse versie van het nummer ‘Ghetto’ van rapper Akon te maken en komt zijn nieuwe album ‘Petje Af’ uit. Dit zal zijn laatste album voor de komende tien jaar zijn en hij rapt in de jaren erna alleen nog mee op nummers van andere artiesten.

Ali B als presentator, cabaretier en zakenman

Ali is ondertussen getrouwd met Breghje en partner bij SPEC. Het bedrijf neemt steeds meer artiesten onder zijn hoede: naast neefje Yes-R zitten ook rappers Darryl en Sjaak bij het label. Hij is met hen te horen op nummers als ‘Groupie Love’ en ‘Baas’. Ali lijkt zich in deze tijd wat meer op zijn familie te richten: in 2009 wordt hij vader van zoon Amin en hij wordt de zaakwaarnemer van zijn zwager voetballer Abel Tamata.

In 2011 heeft Ali groot succes met zijn tv-programma Ali B op Volle Toeren. In elke aflevering gaat Ali samen met een andere rapper of R&B zanger naar een populaire Nederlandse artiest van weleer. Beide artiesten maken vervolgens een nieuwe versie van elkaars populairste nummer. Veel van deze nieuwe versies worden goed ontvangen door het publiek, zoals Rosamunde 2011 door Yes-R en De Troubadour 2011 door Keizer. Ali wordt geprezen om het concept en het programma wordt zelfs genomineerd voor een Televisier Ring. Ali B op Volle Toeren zal vijf seizoenen lang doorgaan. Het is een goed jaar voor Ali: in 2011 wordt ook zijn tweede zoon Omar geboren.

In 2013 wordt bekend dat Ali het nieuwe jurylid zal worden in het populaire programma The Voice of Holland. Hij blijkt een populair jurylid en wordt in 2016 ook jurylid in The Voice Kids. Hij laat weten veel voldoening te halen uit het begeleiden van nieuwe artiesten en dit blijkt ook uit het feit dat zijn bedrijf SPEC steeds meer artiesten heeft zoals Keizer, Brace en Boef. Ali is ondertussen geïnspireerd geraakt door vriend Najib Amhali en staat zelf ook op de planken als cabaretier met shows als Ali B Beken(d)t en Je Suis Ali. In 2016 komt hij ook terug als rapper met zijn nieuwe cd ‘Een Beetje Geluk’. In 2018 maakt Ali een nieuwe stap in zijn carrière: hij is te zien in de film Patser. Tevens wordt in augustus van dat jaar zijn derde zoontje Nouri geboren. In 2019 presenteert hij het programma Ali's Mensentuin, waarin hij vooroordelen onderzoekt en is hij het 'slachtoffer' van The Roast of Ali B op Comedy Central.
© 2017 - 2024 Arancha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…

Biografie: YouTuber Jessie MayaWie is Jessie Maya? Jessie Maya is een Nederlandse transgender YouTuber. Ze neemt video’s op over mode, make-up en lifes…
Mariska Bauer: biografie (vrouw van Frans Bauer)Mariska van Rossenberg of beter bekend als Mariska Bauer is de vrouw van de bekende Nederlandstalige volkszanger Frans B…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Miho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ali_B
  • https://fd.nl/fd-persoonlijk/1147466/ik-ben-ali-b-ik-wil-graag-met-je-praten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/SPEC.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ali_B_op_volle_toeren
  • https://www.funx.nl/news/music/8666-ali-b-is-voetbalmakelaar-van-zijn-zwager
  • https://www.vn.nl/ali-b-fatsoensrapper-de-juiste-marokkaan-op-het-juiste-moment-op-de-juiste-plaats/
Arancha (25 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.