InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > Acteur Ramses Shaffy

Acteur Ramses Shaffy

Ramses Shaffy is vooral bekend als Nederlandse acteur en chansonnier. Shaffy is geboren op 29 augustus 1933 te Neuilly-sur-Seine. Hij is op 1 december 2009 overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. In zijn carriere als acteur en muzikant heeft hij vele albums en singles uit gebracht. Verder was hij ook in tientallen films en documentaires te bewonderen. Meer informatie over Ramses Shaffy kunt u vinden in het onderstaande artikel.

Persoonlijke informatie

Ramses Shaffy is geboren op 29 augustus 1933 te Neuilly-sur-Seine. Shaffy is overleden op 1 december 2009 te Amsterdam. Zijn vader was Egyptisch en zijn moeder een Poolse/Russische. Vanaf zijn zesde jaar groeit hij op in een pleeggezin in Nederland. Shaffy was vooral bekend als Nederlandse acteur en chansonnier. Eind mei 2009 werd bekend dat Shaffy leed aan slokdarmkanker. Hij is hier uiteindelijk op 1 december 2009 aan overleden.

Carrière als muzikant en acteur

Ramses Shaffy maakte in eerste instantie zijn middelbare school niet af. Toch werd hij in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. In 1955 debuteerde hij bij de Nederlandse Comedie om vervolgens in 1960 met zijn partner Joop Admiraal naar Rome af te reizen in de hoop daar een baan te vinden als filmacteur. Ze hadden echter gaan succes en keerden terug naar Nederland. Onder hun reis schreven zij samen brieven aan hun goede vriendin Shireen Strooker. Deze brieven zijn later uitgegeven als het boek "Brieven uit Rome". In 1964 richtte hij een eigen theatergroep op, genaamd Shaffy Chantant. Om nummers te schrijven voor deze theatergroep ging hij samenwerken met Liesbeth List en pianist Louis van Dijk. Deze formatie heeft vele bekende nummers neergezet, een voorbeeld hiervan is het nummer Shaffy Cantate. Hieruit volgde een langdurige samenwerking tussen Liesbeth en Shaffy. In 1968 schreven zij samen het nummer Pastorale. Dit nummer zou grote bekendheid gaan werven onder het Nederlands publiek. Verder werkte hij in de jaren 60 en 70 meer aan verschillende films zoals "Een vreemde vogel" en "Liefdesbekentenissen". Zijn carrière als acteur zette hij in de jaren 80 voort, hij speelde in verschillende films en trad ook op met Toneelgroep Amsterdam. Shaffy liep vaak nog 's nachts over straat rond. Hij werd enkele keren in elkaar geslagen en belande mede hierdoor in een verpleegtehuis. Overmatig alcoholgebruik zou hier ook een oorzaak van kunnen zijn geweest. Shaffy leed ook aan het syndroom van Korsakov (Te snel zetten maken bij bijvoorbeeld een spel en vervolgens in de problemen raken). In 2005 stond hij voor het eerste in lange tijd weer op het podium. Hij bracht zijn vroegere hit Laat me nogmaals uit samen met de band Alderliefste en Liesbeth List. In 2008 trad hij op tijdens een openluchtconcert ter gelegenheid van de 11 juli-feesten. Hij zong daar Laat me samen met Alderliefste. Op 26 november 2009 trad hij voor het laatst op in de Laurenskerk te Rotterdam.

Discografie

Albums

TitelJaar
Zonder bagage1971
We leven nog1975
Dag en nacht1978
Liesbeth List & Ramses Shaffy1987
100 Mooiste liedjes van Ramses en Liesbeth2007
Laat me2009

Singles

TitelJaar
Sammy1966
Pastorale1969
In de armen van de stad1970
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder1971
Aan de andere kant van de heuvels1971
Wij zullen doorgaan1975
Laat me1978
Laat me/ Vivre2005

Filmografie

TitelJaar
Pension Hommeles1957
De zaak M.P.1960
Liefdesbekentenissen1967
De Verloedering van de Swieps1967
Een vreemde vogel1967
Amsterdam 7001975
Kind van de Zon1975
Cha-Cha1979
Willem van Oranje1984
Show van de maand1985
Op hoop van zegen1986
Nitwits1987
Dierbaar1991
De nietsnut1992
Nachtvlinder1999

Voor meer informatie

Voor meer informatie over deze fantastische acteur en muzikant, Ramses Shaffy, kunt u kijken op zijn website.
© 2009 - 2019 VMusic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ramses Shaffy, leven en carriereRamses Shaffy, leven en carriereOp 1 december 2009 overleed acteur en zanger (chansonnier) en kunstschilder Ramses Shaffy. Ramses Shaffy werd op 29 augu…
Wat is het Wernicke-Korsakoff syndroom?Wat is het Wernicke-Korsakoff syndroom?Het Wernicke-Korsakoff syndroom is een gevolg van een tekort aan thiamine (vitamine B) en kan veroorzaakt worden door ja…
Vertolkers van 'Mensch durf te leven'Vertolkers van 'Mensch durf te leven'Het lied 'Mens(ch) durf te leven!' is tijdloos gebleken. Sinds Dirk Witte het in 1917 schreef is het door verschillende…
British Museum: Beeld Ramses IIRamses II (ook wel Ramses de Grote genoemd), was een Egyptische farao. De titel van dit beeld wat hij van zichzelf liet…
Egypte, Aboe SimbelFarao Ramses II was de grootste farao die Egypte ooit heeft gekend. Hij leidde zijn land naar een ongekende economische…
Bronnen en referenties
  • http://www.shaffy.nl/ramses.fanpagina.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Ramses_Shaffy

Reageer op het artikel "Acteur Ramses Shaffy"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: VMusic
Gepubliceerd: 02-12-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!