Ayten Kalan aka Joan Franka

Het hippiemeisje, Indiana Joan en nog vele andere bijnamen is de zangeres Joan Franka rijk. In dit artikel kan je meer lezen over deze jonge vrouw.

Jeugd

Joan Franka kwam op 2 april 1990 in Rotterdam als Ayten Kalan ter wereld. Ze heeft een Turkse vader en een Nederlandse moeder. Franka's vader verhuisde jaren geleden vanuit de Turkse stad Mersin naar Nederland. Hij overleed toen haar zus Neslihan en zij nog zeer jong waren.

Joan Franka zat op de Zadkine Popacademie, maar verliet de school vroegtijdig. Ze besloot al op jonge leeftijd carrière te willen maken in de muziek. Haar muzikale voorbeelden zijn o.a. John Mayer, Coldplay, Sarah Mclachan en de Turkse transseksuele zangeres Bülent Ersoy.

Carrière

Toen Franka 15 was deed ze auditie voor Idols. Daar zong ze Heaven van Do. Helaas voor Joan verliep de auditie niet zoals ze gehoopt had. Twee jaar later trad ze op bij de talentenjacht De Kunstbendemet het door haar geschreven nummer Fade Away. Na deze zangervaring begon Franka ook met gitaarspelen. In 2010 werd Joan Franka gescout om auditie te doen voor The Voice of Holland. Franka werd uitgeschakeld in de 6e liveshow. Na The Voice bracht ze twee singles uit: Foolish games en Promise me. De singles werden respectievelijk nummer 42 en nummer 46 in de Single Top 100.

Het gros van de Nederlandse bevolking leerde Joan Franka echter door haar optreden bij het Nationaal Songfestival 2012 kennen. Haar zelfgeschreven nummer You and me werd geselecteerd uit de 491 ingestuurde liedjes. Op 26 februari 2012 nam de zangeres het op tegen Raffaëla Paton, Tim Douwsma, Ivan Peroti, Pearl Jozefzoon en Kim de Boer. Dankzij de grote steun van het publiek thuis zal Franka Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2012 in Baku. You and me kwam binnen op nummer 1 in de Single Top 100 en op nummer 3 in de 3FM Mega Top 50. Het lied vertelt het verhaal van de jonge Joan en haar jeugdvriendje. Terwijl de twee vroeger samen indiaantje speelden, werd Joan verliefd op het jongetje. Om de songtekst zo duidelijk mogelijk over te nemen, hulde Joan Franka zich in een indianenpakje tijdens het Nationaal Songfestival. Vooral haar indianentooi trok veel aandacht. Van verschillende indianenverenigingen kreeg de zangeres bedreigingen. Volgens deze verenigingen beledigde Franka indianen. Naast de waarschuwingen van de indianenverenigingen kreeg Joan ook te maken met een andere shock. Er werd gezegd dat ze met haar nummer You and me plagiaat had gepleegd. Haar lied leek namelijk verdacht veel op het lied You will see van de Kroatische zanger Zoran Drazic. Dit bleek echter een grap te zijn. De zanger Zoran Drazic leek niet eens te bestaan.

Op 24 mei 2012 heeft Joan Franka Nederland vertegenwoordigd in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Franka wist de finale niet te bereiken.

Tegenwoordig houdt ze zich bezig met haar debuutalbum. Het album zal geproduceerd worden door Holger Schwedt.

Privéleven

Hoewel Joan Franka half Turks is, spreekt ze naar eigen zeggen geen Turks. Haar zus spreekt echter vloeiend Turks. Aan de Turkse televesie vertelde Joan dat ze graag Turks zou willen spreken. Tevens zou de jonge zangeres graag het graf van haar vader Ali Kalan in Turkije willen bezoeken.

Lees verder

© 2012 - 2020 Dezy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Eurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersEurovisie Songfestival 2018: overzicht alle deelnemersVan 8 t/m 12 mei 2018 strijden in totaal 43 landen in twee halve finales en een finale om de winst van het Eurovisie Son…
Afvallen met SBS6 en Dr FrankAfvallen met SBS6 en Dr FrankVeel Nederlanders leven dagelijks in strijd met hun overtollige kilo's. Het SBS 6 speelt daarop in met het programma De…
Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…

Willem Nijholt, multitalentWillem Nijholt, multitalentEen van Nederlands meest veelzijdige acteurs is wel Willem Nijholt, geboren in 1934. Willem Nijholt is succesvol actief…
Biografie: Fatma GençFatma Genç is een Nederlandse actrice van Turkse afkomst. Genç vertolkt doorgaans de rollen van allochtone vrouwen. Haar…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Ucankus.com

Reageer op het artikel "Ayten Kalan aka Joan Franka"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Vereniging Real Indian Nation, 31-12-2012 14:01 #1
Rectificatie: Joan Franka is door de vereniging Real Indian Nation nooit bedreigd, maar slechts aangesproken op haar outfit. Kritiek van div Native Americans heeft Joan Franka inmiddels wel gehad, maar zij negeerde moedwillig alle commotie. Joan Franka verspreide in de Media enorm veel leugens omtrent haar Indianentooi waardoor de vereniging Real Indian Nation onterecht negatief in de publiciteit kwam. De vereniging fungeert in eerste instantie als bron van bewustwording, om ogen te openen en informatie te verschaffen. Dat is ook wat de vereniging dan ook gedaan heeft… niet meer dan dat! De media maakte er als publiciteitsstunt een bedreiging van, maar dat is nooit aan orde geweest. Vervolgens werd de vereniging door dezelfde media monddood gemaakt. Wat betreft het onderduiken van Joan Franka volgens het NRC Handelsblad is nooit aan orde geweest, omdat Joan Franka nooit door de vereniging is bedreigd, noch door Indianen. Wat betreft dat Joan Franka in de media zei dat zij toestemming zou hebben gekregen van de Native Americans om haar Tooi te dragen, berust op een leugen, omdat Joan Franka nooit toestemming gekregen heeft, en het ook nooit zal krijgen. Ook Cher kreeg destijds geen toestemming, waarom Joan Franka dan wel? De vereniging Real Indian Nation heeft Joan Franka vele malen benaderd omtrent haar Indianentooi, maar Joan weiger tot op heden te reageren… vreemd toch?

Infoteur: Dezy
Laatste update: 05-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Special: Bekende Turkse Nederlanders
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!