Zelf een lipdub maken, echt niet zo lastig!

Zelf een lipdub maken, echt niet zo lastig! Of je nu een afscheidsfeest, bruiloft, vriendenweekend of introductieweek hebt, een lipdub brengt sfeer en saamhorigheid in een groep. Ook voor het vormen van klassen en andere groepen kan een lipdub erg geschikt zijn. Een lipdub is een videoclip met zang (playback) en dans die in één take wordt opgenomen. Dit lijkt behoorlijk lastig, maar is met een goede voorbereiding eigenlijk prima zelf te maken. Maar hoe pak je dat nu aan? Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs te vinden om het een heel stuk eenvoudiger te maken voor jezelf.

Wat heb je nodig?

Het is erg belangrijk om een enthousiaste groep mensen te hebben voor je lipdub. Iedereen moet zich bewust zijn van zijn aandeel in het geheel. Dat maakt een lipdub ook een ideale start of afsluiting van een groepsproces. Iedereen kan zijn eigen ideeën meebrengen in de lipdub. Een gitaarsolo, een ritje op een bureaustoel of een sportonderdeel: alles kan in een lipdub. Maak de mensen zelf verantwoordelijk voor hun onderdeel. Denk hierbij niet alleen aan bewegingen, maar ook aan kleding en attributen.

Naast alle personen die in beeld komen, heb je ook twee mensen nodig om de camera en het geluid te regelen. Degene die de camera bedient moet een goed gevoel voor timing hebben. Het is namelijk best lastig om een vaste route af te leggen in een bepaalde tijd. Iets te snel of te langzaam kan de lipdub uit balans brengen. Degene die meeloopt met het geluid moet enkele keren geoefend hebben met de filmer. De geluidsman mag namelijk niet in beeld komen en moet constant schuin achter de cameraman blijven.

Naast enthousiaste mensen kan een geschikte omgeving een lipdub maken of breken. Er moet voldoende ruimte zijn om een route af te leggen. Een schoolgebouw leent zich hier goed voor. De gangen geven een duidelijke route aan en de lokalen of andere ruimtes kunnen worden gebruikt ter afwisseling van het geheel. Door deuren gaan, trappen op en af lopen en de afwisseling tussen binnen en buiten maken een lipdub aantrekkelijker.

Daarnaast heb je natuurlijk een goede camera nodig. Deze moet gemakkelijk te dragen zijn en goed om kunnen gaan met verschillen tussen licht en donker omdat iedere ruimte een andere lichtinval heeft. Hoe professioneler de camera, hoe mooier de beeldkwaliteit. Maar wanneer je enkel voor je plezier een lipdub maakt, voldoet zelfs een ingebouwde camera op je telefoon. Bedenk je dat de kwaliteit van het filmpje achteruit gaat wanneer deze bijvoorbeeld op Youtube wordt geplaatst. Zorg dat je wat beeldscherpte 'over' hebt.

De kleding en attributen zijn onderdelen waarvoor iedere deelnemer aan de lipdub zelf kan zorgen.

De voorbereiding

Het maken van een lipdub start met de muziekkeuze en het vaststellen van een te lopen route. Kies hiervoor een opzwepend nummer met zang. Zingen en bewegen zijn belangrijke onderdelen van de lipdub. Het liedje moet voor de opname goed geoefend zijn. Gebruik hiervoor een meezingversie met de songtekst in beeld. De route moet exact in de duur van het liedje te lopen zijn. Het is belangrijk om dit vooraf goed te controleren. Laat de cameraman deze route eerst een aantal keer zonder deelnemers oefenen. Het looptempo is erg belangrijk.

Lipdub-filmpjes van anderen kunnen bijzonder inspirerend werken. Het geeft de deelnemers een goed beeld van het eindresultaat. Daarnaast zitten er veel onderdelen in die je misschien voor je eigen lipdub kunt gebruiken. Geef de deelnemers de tijd en ruimte om te overleggen over de rol die zij hebben en de attributen die zij nodig hebben.

Het is handig om een plattegrond te hebben waarop de route kan worden ingetekend. In een schema kan worden aangegeven welke personen op welke plek moeten staan. Vaak heeft een lipdub een gezamenlijk einde waarin alle deelnemers op een centraal punt zichtbaar zijn. Om dit te realiseren moet er nagedacht worden over onzichtbare looproutes zodat iedereen op tijd op de afgesproken plek kan zijn.

Voordat je de lipdub definitief gaat opnemen heb je veel tijd nodig om te oefenen. Oefen zowel met als zonder muziek. Neem enkele oefenmomenten op om te bekijken en te evalueren.

De opname

Een lipdub wordt in één take opgenomen, daar zit de moeilijkheid. Neem de tijd om meerdere opnames te kunnen maken. Zorg vooraf dat de gebruikers van het gebouw op de hoogte zijn zodat je geen ongewenste figuranten door het beeld hebt lopen. Bereid alle deelnemers vooraf goed voor op het resultaat om teleurstelling te voorkomen. Iedere take heeft zijn sterke en zwakke momenten, dus niet iedere deelnemer zal zijn beste take terug zien. Kies het filmpje dat gemiddeld gezien het beste toont.
De cameraman en geluidsman moeten tegelijk starten met opnemen en afspelen. Dit maakt de verwerking stukken makkelijker.

De verwerking

Voor de verwerking van het filmpje kun je eigenlijk ieder videoprogramma gebruiken. Windows Movie Maker is een programma dat veel wordt gebruikt bij het bewerken van filmpjes. Zet het filmpje in het programma en zet het geluid van het filmpje uit. Vervolgens plaats je het originele nummer er onder. Het kan zijn dat je even moet schuiven om beeld en geluid synchroon te krijgen. Wanneer je cameraman en geluidman goed op elkaar zijn ingespeeld gaat dit gemakkelijker. Je kunt het filmpje opleuken door er een titelblad en aftiteling aan te hangen. Het verspreiden van het filmpje gaat het gemakkelijkst via een internet, bijvoorbeeld via Youtube. Wanneer je de video hebt geüpload kun je deze via de sociale media verspreiden.
© 2012 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele kinderfeestjesOriginele kinderfeestjesTja, zijn ze nog wel origineel te krijgen, de kinderfeestjes? Er is al zoveel en zoveel bedacht, dat het steeds moeilijk…
Dirty Dancing - The MusicalVanaf 9 maart 2008 is in het Beatrix theater in Utrecht de musical Dirty Dancing te zien. De voorstelling is gepland om…
Filmverslag "Afblijven"Filmverslag "Afblijven"Dit is een fimverslag van de film "Afblijven", deze film is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek dat is ges…

Biografie: Zeynep SeverZeynep Sever, de Turks-Belgische schoonheid, werd Miss België in 2009. Daarnaast is zij een bekende voetbalvrouw in Turk…
Films maken met Windows Live Movie MakerFilms maken met Windows Live Movie MakerWindows Live Movie Maker is een standaard programma op uw computer of laptop. Met dit programma kunt u films maken, zoal…
Reactie

Ronald, 09-03-2013
Goedemiddag,

Bedankt voor de informatie. Een vraagje. Is het in windows movie maker ook mogelijk om in 1 video gedeeltelijk te werken met een cd en gedeeltelijk met de opgenomen geluiden? In de lipdub willen we eerst het lied laten horen en aan het eind de groep. Reactie infoteur, 10-03-2013
Dag Ronald,

Bedankt voor je reactie. Je kunt in Windows Moviemaker met verschillende geluidsfragmenten werken en ook het originele geluid onder de video (gedeeltelijk) laten horen. Het is wel even wat gepuzzel hoor.
Veel succes met jullie lipdub!

M.v.g. Shirley

Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.