Zelf een lipdub maken, echt niet zo lastig!
Of je nu een afscheidsfeest, bruiloft, vriendenweekend of introductieweek hebt, een lipdub brengt sfeer en saamhorigheid in een groep. Ook voor het vormen van klassen en andere groepen kan een lipdub erg geschikt zijn. Een lipdub is een videoclip met zang (playback) en dans die in één take wordt opgenomen. Dit lijkt behoorlijk lastig, maar is met een goede voorbereiding eigenlijk prima zelf te maken. Maar hoe pak je dat nu aan? Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs te vinden om het een heel stuk eenvoudiger te maken voor jezelf.
Wat heb je nodig?
Het is erg belangrijk om een enthousiaste groep mensen te hebben voor je lipdub. Iedereen moet zich bewust zijn van zijn aandeel in het geheel. Dat maakt een lipdub ook een ideale start of afsluiting van een groepsproces. Iedereen kan zijn eigen ideeën meebrengen in de lipdub. Een gitaarsolo, een ritje op een bureaustoel of een sportonderdeel: alles kan in een lipdub. Maak de mensen zelf verantwoordelijk voor hun onderdeel. Denk hierbij niet alleen aan bewegingen, maar ook aan kleding en attributen.
Naast alle personen die in beeld komen, heb je ook twee mensen nodig om de camera en het geluid te regelen. Degene die de camera bedient moet een goed gevoel voor timing hebben. Het is namelijk best lastig om een vaste route af te leggen in een bepaalde tijd. Iets te snel of te langzaam kan de lipdub uit balans brengen. Degene die meeloopt met het geluid moet enkele keren geoefend hebben met de filmer. De geluidsman mag namelijk niet in beeld komen en moet constant schuin achter de cameraman blijven.
Naast enthousiaste mensen kan een geschikte omgeving een lipdub maken of breken. Er moet voldoende ruimte zijn om een route af te leggen. Een schoolgebouw leent zich hier goed voor. De gangen geven een duidelijke route aan en de lokalen of andere ruimtes kunnen worden gebruikt ter afwisseling van het geheel. Door deuren gaan, trappen op en af lopen en de afwisseling tussen binnen en buiten maken een lipdub aantrekkelijker.
Daarnaast heb je natuurlijk een goede camera nodig. Deze moet gemakkelijk te dragen zijn en goed om kunnen gaan met verschillen tussen licht en donker omdat iedere ruimte een andere lichtinval heeft. Hoe professioneler de camera, hoe mooier de beeldkwaliteit. Maar wanneer je enkel voor je plezier een lipdub maakt, voldoet zelfs een ingebouwde camera op je telefoon. Bedenk je dat de kwaliteit van het filmpje achteruit gaat wanneer deze bijvoorbeeld op Youtube wordt geplaatst. Zorg dat je wat beeldscherpte 'over' hebt.
De kleding en attributen zijn onderdelen waarvoor iedere deelnemer aan de lipdub zelf kan zorgen.
De voorbereiding
Het maken van een lipdub start met de muziekkeuze en het vaststellen van een te lopen route. Kies hiervoor een opzwepend nummer met zang. Zingen en bewegen zijn belangrijke onderdelen van de lipdub. Het liedje moet voor de opname goed geoefend zijn. Gebruik hiervoor een meezingversie met de songtekst in beeld. De route moet exact in de duur van het liedje te lopen zijn. Het is belangrijk om dit vooraf goed te controleren. Laat de cameraman deze route eerst een aantal keer zonder deelnemers oefenen. Het looptempo is erg belangrijk.
Lipdub-filmpjes van anderen kunnen bijzonder inspirerend werken. Het geeft de deelnemers een goed beeld van het eindresultaat. Daarnaast zitten er veel onderdelen in die je misschien voor je eigen lipdub kunt gebruiken. Geef de deelnemers de tijd en ruimte om te overleggen over de rol die zij hebben en de attributen die zij nodig hebben.
Het is handig om een plattegrond te hebben waarop de route kan worden ingetekend. In een schema kan worden aangegeven welke personen op welke plek moeten staan. Vaak heeft een lipdub een gezamenlijk einde waarin alle deelnemers op een centraal punt zichtbaar zijn. Om dit te realiseren moet er nagedacht worden over onzichtbare looproutes zodat iedereen op tijd op de afgesproken plek kan zijn.
Voordat je de lipdub definitief gaat opnemen heb je veel tijd nodig om te oefenen. Oefen zowel met als zonder muziek. Neem enkele oefenmomenten op om te bekijken en te evalueren.
De opname
Een lipdub wordt in één take opgenomen, daar zit de moeilijkheid. Neem de tijd om meerdere opnames te kunnen maken. Zorg vooraf dat de gebruikers van het gebouw op de hoogte zijn zodat je geen ongewenste figuranten door het beeld hebt lopen. Bereid alle deelnemers vooraf goed voor op het resultaat om teleurstelling te voorkomen. Iedere take heeft zijn sterke en zwakke momenten, dus niet iedere deelnemer zal zijn beste take terug zien. Kies het filmpje dat gemiddeld gezien het beste toont.
De cameraman en geluidsman moeten tegelijk starten met opnemen en afspelen. Dit maakt de verwerking stukken makkelijker.
De verwerking
Voor de verwerking van het filmpje kun je eigenlijk ieder videoprogramma gebruiken. Windows Movie Maker is een programma dat veel wordt gebruikt bij het bewerken van filmpjes. Zet het filmpje in het programma en zet het geluid van het filmpje uit. Vervolgens plaats je het originele nummer er onder. Het kan zijn dat je even moet schuiven om beeld en geluid synchroon te krijgen. Wanneer je cameraman en geluidman goed op elkaar zijn ingespeeld gaat dit gemakkelijker. Je kunt het filmpje opleuken door er een titelblad en aftiteling aan te hangen. Het verspreiden van het filmpje gaat het gemakkelijkst via een internet, bijvoorbeeld via Youtube. Wanneer je de video hebt geüpload kun je deze via de sociale media verspreiden.