Films maken met Windows Live Movie Maker

Films maken met Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker is een standaard programma op uw computer of laptop. Met dit programma kunt u films maken, zoals de naam Movie Maker al doet vermoeden. Als u nog nooit met dit programma heeft gewerkt, is het maken van uw eerste filmpje wellicht wat lastig. Door het lezen van dit artikel zal het maken van filmpjes met Movie Maker wat gemakkelijker voor u worden.

Windows Live Movie Maker

Zoals u net in de inleiding heeft gelezen is Windows Live Movie Maker een gratis standaard programma op uw computer of laptop. U kunt het programma vinden bij Bureau-accessoires. Dit programma is echter niet heel erg uitgebreid. U kunt een standaard filmpje maken, maar verwacht niet de kwaliteit die u op de televisie kunt zien. Filmpjes worden vaak gebruikt tijdens presentaties op school. Ook worden deze filmpjes veel gebruikt om veel foto's te bekijken middels een soort diashow.

Het maken van een film met Movie Maker

Als u het programma opstart ziet u aan de linkerkant een zwart scherm en aan de rechterkant de tekst 'Klik hier om foto's en video's toe te voegen'. Het zwarte schermpje is het scherm waar u de film die u maakt in kunt zien. Aan de rechterkant komt de zogenoemde tijdlijn in zicht wanneer u begint met het maken van de film.

Titelpagina

De meeste mensen beginnen de film met een titelpagina. Hier kunt u de naam van de film, de auteurs en de datum waarop de film gemaakt is neerzetten. Een titelpagina maakt u als volgt:
 • Klik op de tab 'Start'
 • Klik op titel
 • Voeg hier uw tekst toe
 • Verander eventueel de achtergrondkleur
 • Ga naar de tab 'Bewerken'
 • Stel in hoe lang u wilt dat de titelpagina wordt weergegeven

Invoegen van een geluidsfragment

U moet altijd zorgen dat u eerst een foto of titelpagina maakt voordat u een geluidsfragment wilt invoegen. Een geluidsfragment kan een liedje zijn, maar ook een ingesproken tekst. Een geluidsfragment toevoegen doet u als volgt:
 • Ga weer naar de tab 'Start'
 • Klik op muziek toevoegen
 • Maak een keuze welk geluidsfragment u toe wilt voegen aan uw filmpje
Het geluidsfragment stopt als de plaatjes van het filmpje op zijn, wilt u het geluidsfragment wel langer laten doorgaan dan moet u zorgen dat er meer plaatjes in de film komen, of dat de plaatjes langer worden weergegeven.

Afbeeldingen en video's invoegen

U kunt afbeeldingen en video's op twee manieren toevoegen:
 • Door in de tijdlijn te gaan staan en op uw rechtermuisknop te klikken of via de tab 'Start' en dan vervolgens afbeelding of video invoegen.
 • Bij bewerken kunt u weer bepalen hoe lang u wilt dat een afbeelding in uw film wordt weergegeven.

Animaties toevoegen

Om de film als laatste wat meer vorm te geven kunt u animaties toevoegen. Zo verandert u de overloop van plaatjes.. Dit doet u door te klikken op de tab 'Animaties'. Door op een van de animaties te gaan staan kunt u zien wat de animatie toevoegt of verandert aan uw filmpje.

Het opslaan van de film

Het opslaan van de film is heel belangrijk. Wilt u namelijk de film op een andere computer ergens anders afspelen dan moet u de film niet gewoon opslaan. U moet de film opslaan als film, deze staat enkele kopjes onder het normale opslaan. Dit opslaan duurt even maar zorgt wel dat alle plaatjes in de film blijven en de film gewoon via Windows Media Player kan afgespeeld worden. Dit kan met het gewone opslaan niet, houdt hier dus altijd erg in.
© 2012 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis een video of filmpje bewerkenGratis een video of filmpje bewerkenWanneer je zelf een filmpje hebt gemaakt, bijvoorbeeld met de videocamera, kan het leuk zijn om deze te bewerken. Je kun…
Een stop-motion film makenEen stop-motion film makenStop-motion, ook wel stop-frameanimatie genoemd, is een simpele film techniek waarmee je bijzondere filmpjes kunt maken.…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…

Zelf een lipdub maken, echt niet zo lastig!Zelf een lipdub maken, echt niet zo lastig!Of je nu een afscheidsfeest, bruiloft, vriendenweekend of introductieweek hebt, een lipdub brengt sfeer en saamhorigheid…
Muziekreclame: er klinkt muziek in de reclameMuziekreclame: er klinkt muziek in de reclameJe hoort het voorbijkomen. Het klinkt opzwepend. Het deuntje werkt aanstekelijk en voor je het weet zit je de hele dag m…
Reactie

Nina, 14-08-2012
Hallo,
Ik heb net een filmpje gemaakt met windows movie maker, maar als ik hem wil opslaan telt die gewoon door tot 100% maar als ik dan het opgeslagen filmpje wil bekijken hoor ik de muziek maar krijg ik geen beeld. Weet iemand wat ik moet doen? Alvast bedankt x Reactie infoteur, 14-08-2012
Heb je het opgeslagen als film bestand, dus niet gewoon opslaan maar er onder staat opslaan als film of film publiceren oid. Dat moet je doen ;)

Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.