Vinyl singles kopen op Marktplaats en eBay

Vinyl singles kopen op Marktplaats en eBay Verzamelaars van singles, die ouderwetse 45-toerenplaten op vinyl, kunnen bijna niet meer terecht in platenzaken en op platenbeurzen. Het aanbod daar verandert namelijk nauwelijks. Online verkoopplaatsen als Marktplaats en eBay bieden uitkomst. Als je er tenminste op de juiste manier gebruik van maakt.

Terugkeer van vinyl

Regelmatig verschijnen berichten in de media dat de elpee aan een comeback bezig is. Artiesten brengen tegenwoordig steeds vaker weer hun nieuwste album op zowel cd als elpee uit. De herwaardering geldt wat minder voor de afdeling tweedehandsplaten, maar ook hier lijkt de markt voor de betere elpee aan te trekken. Voor het kleine broertje van de elpee, de single, is gemiddeld veel minder aandacht.

Singles ondergeschoven kindje

Platenzaken die opnieuw of nog steeds vinyl aanbieden, maken ook altijd wel een hoekje vrij voor tweedehands singles. Voor de liefhebbers en verzamelaars wordt het al snel wat saai. Het aanbod verandert namelijk niet veel, vaak is het een verzameling ‘winkeldochters’ (materiaal dat al erg lang in een winkel staat, maar niet verkocht raakt). Dat is wat beter geregeld bij platenbeurzen, maar ook hier zit een grens aan de variatie. Het zijn toch telkens dezelfde handelaren die in het weekend met hetzelfde materiaal Nederland doorreizen.

Singles op Marktplaats en eBay

Verzamelaars van singles die regelmatig nieuwe exemplaren willen bemachtigen, kunnen beter op een andere manier gaan zoeken. Op het internet is het aanbod het veelvoudige van wat er in platenzkaen en op platenbeurzen te vinden is. De belangrijkste reden is natuurlijk dat de particuliere verkoop via Marktplaats en eBay nauwelijks drempels kent. En dan is verkopen – voor een prijs waarvan je weet dat het in de buurt komt van de waarde – voor veel mensen een prima optie.

Nadelen van online kopen

Het kopen van singles online bij eBay of Marktplaats heeft twee grote nadelen. Als eerste is vinyl typisch iets dat je het liefst in je handen wil hebben, alleen al om oppervlakkig te kunnen zien of de kwaliteit voldoende is. Beschrijvingen als mint, very good en good dekken niet altijd de lading. Het tweede nadeel zijn de verzendkosten. Die beginnen bij 2,50 euro voor één singletje. Dat is natuurlijk geen probleem als het om dat ene singletje gaat waar je al tien jaar naar op zoek bent. Maar dat is meestal niet het geval. En dan is een potentieel koopje al snel geen koopje meer.

Kopen op Marktplaats of eBay

Op zoek naar dat ene speciale singletje kunnen Marktplaats en eBay zeker uitkomst bieden. Het aanbod is op het eerste oog namelijk gigantisch. Toch zullen de meeste potentiële kopers erg schrikken van de gemiddelde prijzen. Die zijn namelijk bijzonder hoog. In april 2013 was slechts 10% van het Nederlandse aanbod, zo’n 2.500 singles, op eBay onder twee euro geprijsd. Opnieuw: prima voor dat ene bijzondere singletje, teveel voor een gewoon leuk 45-toerenplaatje. Dat is ook te zien: van die tweeëneenhalfduizend exemplaren wordt gemiddeld slechts op ongeveer tien (!) een bod uitgebracht (de Nu Kopen!-singles blijven ook vrijwel allemaal tot het einde van de veilingtijd online staan).

Koop van partijen singles

De oplossing om je verzameling op een leuke manier gestaag aan te kunnen vullen, is het kopen van grote(re) partijen. Die worden door Nederlanders op eBay nauwelijks aangeboden – wel door Duitsers, maar dan zijn de verzendkosten weer wat hoger – maar op Marktplaats gebeurt dat voldoende. Van een zoldervondst tot iemand die vanwege ruimtegebrek zijn verzameling wegdoet, vanaf hondervijftig of tweehonderd exemplaren wordt het interessant. Grote kans dat daar voldoende juweeltjes tussen zitten.

Gericht kopen of een gok wagen

Een grotere partij singles kopen kan op verschillende manieren. Hoe specifieker de partij beschreven en gefotografeerd is, hoe beter je een inschatting kunt maken welke prijs daarbij past. Bedenk wel altijd dat je niet de prijs van de individuele singletjes bij elkaar hoeft op te tellen. De verkoper wil het graag in een keer kwijt, hij weet dat dit gemak hem wat geld gaat kosten. Al met al is een euro per stuk alleen gangbaar voor de wat meer bijzondere verzamelingen zoals sixties, oude soul, punk en soms ook piratenmuziek. Vanzelfsprekend zitten er voldoende handelaren mee te bieden, maar zij zullen er altijd ook zelf weer geld aan willen verdienen. Zij hebben dus vaak een lagere maximumprijs dan de liefhebber wil betalen. Bedenk wel dat er geen garanties bestaan voor een goede deal. Soms moet je je verlies nemen, soms ben je spekkoper. Goed blijven nadenken helpt wel.

Punten om op te letten bij een partij singles

  • Wees argwanend ten opzichte van aanbiedingen zonder foto’s
  • Ga ervan uit dat de mooiste singles op de foto’s staan
  • Vraag eventueel naar meer informatie of zelfs een lijst bij de aanbieder
  • Probeer te achterhalen of de partij al ‘uitgezocht’ is – zo ja, niet kopen
  • Verzenden is niet duur, maar bij ophalen heb je direct contact met de verkoper

Na de aankoop

De aankoop van een grote hoeveelheid singles betekent aardig wat uurtjes luisterplezier. Maar misschien ook ergernis. Hoe goedkoper en groter de partij, des te vaker zit er rotzooi tussen. Of dubbelen. Let daar niet teveel op, wees vooral blij met de onverwachte topsingles die je ineens aan je verzameling kunt toevoegen. Wat je niet zelf wil, kun je natuurlijk weer op internet te koop aanbieden. Ook dit kan op een aantal manieren. Onuitgezocht moet je zelf natuurlijk ook niet op de hoofdprijs rekenen. Deel je het in genres in en verkoop je het zo, wie weet maak je nog een aardige extra deal.

Singles in de vuilniszak

Een laatste overweging betreft de doorverkoop van ‘rotzooi-singles’. Singles met krassen, hoesjes met waterschade: voor de koper is het dubbel frustrerend als hij denkt iets leuks in handen te hebben en dan ziet dat het niet draaibaar is. Ook singles in verkeerde hoesjes is zeer irritant, net als dubbele en singles waar niemand ooit van gehoord heeft. Al die singles kun je beter in een vuilniszak kieperen. Ze halen de kwaliteit van wat je aanbiedt naar beneden en je doet er niemand een plezier mee.
© 2013 - 2024 Kempes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Record Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day is al enkele jaren een vaste waarde in Nederland; op deze dag worden onafhankelijke platenzaken in het…
Online tweedehands vinylplaten kopenOnline tweedehands vinylplaten kopenVinyl is weer helemaal in! Het blijft echter redelijk duur om veel platen te kopen, daarom kiezen veel mensen om tweedeh…
Singles' Day: De dag om te vieren dat je alleenstaand bentSingles' Day: De dag om te vieren dat je alleenstaand bentWaar de datum 11 november in Nederland altijd werd gekoppeld aan de viering van Sint Maarten, heeft de datum anno 2019 e…
Kopen en verkopen van platen en singlesEr is steeds meer belangstelling voor elpee's. Oude platen kunnen nog veel geld opleveren. Er zijn verschillende aspecte…

Margaret Thatcher vereeuwigd in songtekstenMargaret Thatcher vereeuwigd in songtekstenWaarschijnlijk is geen enkel politiek figuur zo vaak in een songtekst aangehaald als Margaret Thatcher. De op 8 april 20…
Componist: Franz Joseph HaydnHaydn wordt wel beschouwd als de vader van de symfonie en het strijkkwartet. Samen met zijn piano sonates, piano trio's,…
Bronnen en referenties
  • http://www.eenvandaag.nl/binnenland/38936/de_comeback_van_de_grammofoonplaat
Kempes (64 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.