Het lied 'Hij heeft gewonnen, de Zilvervloot'!

Het lied 'Hij heeft gewonnen, de Zilvervloot'! In het begin van de twintigste eeuw verschenen allerlei liedbundels, met liederen voor school, vereniging en gezin. Eén van de liederen in de populaire liedbundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ was ‘De Zilvervloot’. Een echt overwinningslied, dat voetbalteams (en andere sportteams) nu nog regelmatig horen als er wedstrijden gewonnen worden.

Schrijversduo

De geschiedenis van het lied heeft veel schrijversduo’s gekend. In een goede combi vullen tekstschrijver en componist elkaar aan. Het resultaat is dan meer dan de som der delen. Dat geldt ook zeker voor de combinatie Jan Pieter Heije en Johannes Viotta, in de eerste helft van de negentiende eeuw. Beide waren zij arts, beide ook actief in de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Zij vonden dat er weinig geschikt materiaal was voor het muziekonderwijs. Zij schreven samen liederen zoals:
  • Twee voerlui (Het Karretje op de zandweg reed)
  • Zie de maan schijnt door de bomen
  • Ferme jongens, stoere knapen
  • De Zilvervloot

Die heeft gewonnen...

Het lied De Zilvervloot is erg bekend geworden. Het vertelt het nogal geromantiseerde verhaal hoe Piet Hein een vloot Spaanse schepen overvallen en buitgemaakt had, vol van nationale elementen. Schepen, die vol geladen met zilvererts vanuit Amerika naar Europa voeren. De rijke buit maakte het de Nederlanden mogelijk om de oorlog tegen Spanje in het tweede deel van de Tachtigjarige Oorlog te financieren. Een overwinning, die tot de verbeelding sprak.

Voetbal

Ook tegenwoordig wordt er tot de verbeelding sprekende strijd geleverd. Dan hebben we het vooral over voetbal. Spreekkoren op de tribunes heffen luidkeels liederen aan om hun club naar de overwinning te zingen, of te vieren dat de overwinning aanstaande is. Eén van die liederen is steevast De Zilvervloot. Waarbij overigens vooral de laatste regel wordt gebruikt, met een ietwat aangepaste tekst. Men beperkt zich veelal tot: ‘Hij heeft gewonnen, de zilvervloot’ en dat dan verschillende keren achter elkaar. In de originele tekst staat daar ‘Die heeft gewonnen, de zilvervloot’, waarbij die op Piet Hein slaat.

Tekst van De Zilvervloot

De complete tekst van het lied De Zilvervloot zie je hieronder staan. De afbeeldingen laten pagina’s zien uit de 1925-editie van Kun je nog zingen, zing dan mee. Op deze pagina’s staat het notenbeeld van het lied.

De ZilvervlootDe Zilvervloot
Heb je van de Zilveren vloot wel gehoord
De Zilveren vloot van Spanje
Die had er veel Spaansche matten aan boord
En appeltjes van Oranje
Piet Hein, Piet Hein,
Piet Hein, zijn naam is klein
Zijn daden bennen groot,
Zijn daden bennen groot
Die heeft gewonnen de Zilveren Vloot
Die heeft gewonnen, gewonnen, de Zilvervloot

Zei toen niet Piet Hein met een aalwaerig woord:
“Wel jongetjes van Oranje,
Kom klim ‘r eis aan dit en dat Spaansche boord
En rol me de matten van Spanje”
Piet Hein, Piet Hein,
Piet Hein, zijn naam is klein
Zijn daden bennen groot,
Zijn daden bennen groot
Die heeft gewonnen de Zilveren Vloot
Die heeft gewonnen, gewonnen, de Zilvervloot

De ZIlvervlootDe ZIlvervloot
Klommen niet de jongens als katten in ’t want
En vochten ze niet als leeuwen?
Ze maakten de Spanjers duchtig te schand,
Tot in Spanje klonk hun schreeuwen
Piet Hein, Piet Hein,
Piet Hein, zijn naam is klein
Zijn daden bennen groot,
Zijn daden bennen groot
Die heeft gewonnen de Zilveren Vloot
Die heeft gewonnen, gewonnen, de Zilvervloot

Kwam er nu nog eenmaal zoo’n Zilveren vloot
Zeg zou jelui nog zoo kloppen
Of zoudt g’u veilig en wel buiten schoot
Maar stil in je hangmat stoppen
Wel Neêrlands bloed, dat bloed heeft nog wel moed
Al bennen we niet groot
Al bennen we niet groot
We zouên winnen de Zilveren vloot
Wij zouên willen, nòg winnen, de Zilvervloot
© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hopsa, heisasa, ’t is in de maand van meiHopsa, heisasa, ’t is in de maand van meiIn de bekende liedbundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ zijn heel wat verschillende liederen opgenomen. Zo kun je hee…
Zing! Een populaire en handzame liedbundelZing! Een populaire en handzame liedbundelHet succes van zangbundels als ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ maakte in de twintigste eeuw wel duidelijk, dat er een…
Oud-Hollandse liederen: Een lied van NederlandOud-Hollandse liederen: Een lied van NederlandIn de liedbundels, die vanaf het begin van twintigste eeuw het licht zagen, waren thema’s als godsdienst, de seizoenen,…
De liedbundel: Kun je nog zingen, zing dan meeDe liedbundel: Kun je nog zingen, zing dan meeDe eerste uitgave van liedbundel ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ verscheen in 1906. Deze liederenbundel voorzag in de…

Een draaiersjongen: in een blauw geruite kielEen draaiersjongen: in een blauw geruite kielVeel Oud-Hollandse liederen handelen over het roemruchte verleden van Nederland. Ze bezingen de helden, die een belangri…
Een karretje op de zandweg reedEen karretje op de zandweg reedIn het begin van de twintigste eeuw verschenen diverse liederen in liedbundels, zodat ze gebruikt konden worden op schoo…
Bronnen en referenties
  • Kun je nog zingen, zing dan mee (uitgave 1925)
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 31-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.