Muziekinstrumenten zelf maken: maak een triangel

Muziekinstrumenten zelf maken: maak een triangel Muziek maken is leuk, maar de kosten voor instrumenten zijn vaak een probleem. Dit soort belemmeringen zijn echter niet altijd nodig. Met wat geduld, aandacht en eenvoudige materialen kun je soms al een heel eind komen. De triangel is een metalen instrument in, de naam zegt het al, een driehoeksvorm. De triangel is door zijn eenvoudige vorm ook heel gemakkelijk zelf in elkaar te knutselen.

Simpel muziekinstrument

Sommige instrumenten zien er echt heel simpel uit. Als je goed naar een triangel kijkt, dan zie je een stuk dik metaaldraad, dat in een driehoeksvorm is gevouwen, waarbij bij één van de hoekjes de uiteinden van dat metaaldraad elkaar nét niet raken. Dank zij die open hoek kan het instrument aan alle kanten optimaal trillen en dus geluid voortbrengen.

Trilling is klank

Het draait in muziek allemaal om elkaar opvolgende klanken. Die klanken zijn hoorbaar voor ons, doordat via de lucht een trilling op ons oor wordt overgebracht. Die trilling wordt veroorzaakt, doordat iemand ofwel een voorwerp, ofwel een luchtkolom in trilling heeft gebracht. Bij een blaasinstrument wordt een luchtkolom in trilling gebracht, bij een viool, gitaar of piano zijn het snaren.

Triangel

Een triangel is een dik stuk metaaldraad, liefst staaldraad. Als je de triangel aanslaat, wordt het hele instrument, de hele metaaldraad, in trilling gebracht, en produceert een hoog, metalig geluid, dat vrij lang kan doorklinken. Voor het aanslaan van de triangel wordt een metalen staafje gebruikt.

Bespelen van de triangel / Bron: IMSI Master ClipsBespelen van de triangel / Bron: IMSI Master Clips

Een triangel zelf maken

Om een triangel te maken, heb je een stuk dik metaaldraad nodig. Gewoon ijzerdraad werkt niet, dat geeft bij het aantikken teveel mee, waardoor een eventuele trilling meteen wordt geabsorbeerd. Met een tang buig je het dikke metaaldraad in een driehoekvorm, waarbij de uiteinden elkaar in een hoek nét niet ontmoeten. Als je het zo doet, kun je alle zijden van de driehoek exact even lang maken. En dat is nodig, omdat elke kant van het instrument een eigen trilling kan maken. Zijn de lengtes iets verschillend, dan hoor je verschillende klanken tegelijk. Hierdoor gaat de toon ‘zweven’ en dat klinkt meestal vals, en dus niet prettig. Het staafje, waarmee je de triangel aanslaat, kun je van zo’n zelfde stukje dik metaaldraad maken. Omwikkel één kant met tape, hierdoor kun je het staafje beter vasthouden.

Absorberen

Om een mooie klank te maken, moet het instrument zoveel mogelijk vrij kunnen trillen. Als je de triangel met één hand vasthoudt, en met een stukje dik metaaldraad in de andere hand aanslaat, dan zal je hand de trilling absorberen. Het gevolg is, dat je weinig of niets van het instrument hoort, behalve een doffe, metalige tik, waarmee je de triangel hebt aangeslagen. Dat is niet goed, het instrument moet vrij kunnen trillen.

Oplossing

De oplossing is gelukkig erg eenvoudig. Je maakt aan de triangel een touwtje vast. Aan dat touwtje houd je de triangel vast en je slaat het instrument nu opnieuw aan. De klank is meteen veel luider, klankvoller, en klinkt veel langer door! Denk om het gebruikersgemak, en maak het touwtje niet al te dun. Bovendien zou een te dun draadje te gemakkelijk kunnen breken. Om het touwtje met de triangel beter te kunnen vasthouden, is het handig om een lus te maken, die je over je vingers kunt schuiven.

Samen spelen

Door de doordringende klank van de triangel, is het instrument niet geschikt om tijdens een muziekstuk de hele tijd door aangespeeld te worden. Gebruik de triangel voor de speciale effecten. Samen muziek maken op zelfgemaakte instrumenten, leuk om te doen!
© 2013 - 2025 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziekinstrumenten zelf maken: de panfluitMuziekinstrumenten zelf maken: de panfluitMet eenvoudige middelen kun je zelf je muziekinstrumenten maken. Dat is niet alleen leuk, maar het is ook leerzaam. Met…
Klankschaalmassage, wat is het en hoe werkt het?Klankschaalmassage, wat is het en hoe werkt het?Klankschaalmassage heeft zijn oorsprong in Tibet, om exact te zijn bij de monniken. Een klankschaal is in de basis een m…
Muziekinstrumenten zelf maken: het flessenorgelMuziekinstrumenten zelf maken: het flessenorgelMuziek maken is leuk, zeker als je de muziekinstrumenten zelf kunt maken. Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Vaak ku…
Muziekinstrumenten zelf maken: klankstavenMuziekinstrumenten zelf maken: klankstavenBehalve je eigen stem kun je ook instrumenten gebruiken om muziek te maken. Je kunt denken aan ritme-instrumenten, maar…

Muziekinstrumenten zelf maken: regenmakerMuziekinstrumenten zelf maken: regenmakerZelf maken van muziekinstrumenten, dat kan heel leuk zijn. De regenmaker is een lange buis, gevuld met klein materiaal.…
Als een liedje in je hoofd blijft zitten: de oorwurmAls een liedje in je hoofd blijft zitten: de oorwurmNiets is zo irritant als een liedje dat zich eindeloos blijft afspelen in je hoofd: de meeste mensen hebben daar wel een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: IMSI Master Clips
  • Afbeelding bron 1: IMSI Master Clips
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 28-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.