Muziekinstrumenten zelf maken: regenmaker

Muziekinstrumenten zelf maken: regenmaker Zelf maken van muziekinstrumenten, dat kan heel leuk zijn. De regenmaker is een lange buis, gevuld met klein materiaal. Als je de buis omdraait, valt dit materiaal naar de andere kant en hoor je een lang, ruisend geluid. Het lijkt wat op harde, vallende regen. Het instrument, dat leuke effecten aan bepaalde muziek geeft, kun je zelf produceren. Hoe maak je een regenmaker?

De regenmaker: geheimzinnig en mysterieus

De regenmaker brengt een geheel eigen sfeer in de muziek. Door het langgerekte ruisende geluid wordt er iets mysterieus, iets geheimzinnigs toegevoegd. Het is een verrassend effect, dat secondelang aan kan houden! Regenmakers zijn in allerlei soorten en maten te koop, maar waarom zou je er niet eentje zelf maken? Je komt met simpele middelen al een heel eind!

Koker

Je hebt allereerst een lange koker nodig, liefst van karton. Bijvoorbeeld een koker, waar posters of bouwtekeningen in verpakt of vervoerd worden. Heb je die niet, dat is het tijd voor extra knutselwerk. Als je twee chips-bussen hebt, bijvoorbeeld van Pringles, dan kun je na het chips-eten de lege bussen gebruiken. Uiteindelijk komen deze bussen met de open kanten tegen elkaar geplakt te zitten. Maar nu nog niet, eerst is een andere bewerking nodig!

Bewerking

Stel je een kartonnen buis voor, waarin je kleine steentjes of zoiets hebt gedaan. De buis is aan twee kanten afgesloten. Op het moment dat je de buis omdraait, zal alles met een klap vrijwel meteen neervallen. Helemaal geen mysterieus, langdurig ruisend geluid! Dat is zo niet de bedoeling! We zullen de val van het kleine materiaal in de buis moeten afremmen.

Spijkers!

Het bouwen van een stellage in de buis om het kleine materiaal af te remmen is nogal lastig en onhandig. We nemen onze toevlucht tot eenvoudiger materiaal: gewoon spijkers! Zorg voor een flink aantal spijkers, van ongeveer 4 centimeter lang. Deze spijkers sla je rondom voorzichtig in de kartonnen koker of in de twee pringlebussen. Voorzichtig, want de bussen of het karton kun je gemakkelijk stuk slaan. Je kunt eventueel de spijkergaatjes met een heel klein boortje voorboren. Breng de spijkers spiraalsgewijze over de hele lengte van de buis aan. Waarschijnlijk moet je meerdere rijen spijkers gebruiken. Bedenk dat de spijkers het kleine materiaal moeten vertragen, ongeacht de manier waarop de buis wordt gedraaid. Met enkele tientallen spijkers kom je er niet, er zullen er misschien honderd of nog meer nodig zijn.

Vullen

Nu de spijkers zijn aangebracht, kun je de buis gaan vullen. Gebruik hiervoor klein, hard materiaal. Dit materiaal tikt na het omdraaien van de buis op alle spijkers en uiteindelijk op de bodem. Als het materiaal te zacht of te klein is, zul je te weinig geluid en klank horen. Geschikte materialen zijn bijvoorbeeld:
  • Rijstkorrels
  • Macaroni
  • Heel kleine steentjes, meteen diameter van ongeveer 6 of 7 millimeter

De hoeveelheid moet je wat uitmikken. Teveel is niet goed, te weinig natuurlijk ook niet. Meestal is één of twee handenvol meer dan voldoende.

Dichtmaken

Het binnenwerk van de buis is nu klaar, je kunt aan het dichtmaken beginnen. Heb je twee pringlebussen gebruikt, dan plak je die met breed plakband aan elkaar. Een alternatief is een laag papier-maché aanbrengen. In dat geval: geef het voldoende tijd om goed te drogen! Heb je de kartonnen koker gebruikt, dan zitten er vaak plastic doppen bij om aan weerskanten af te sluiten. Plaats de doppen, en plak deze goed dicht. Bedenk, dat bij het omdraaien van de buis het gewicht van de inhoud steeds op de binnenkant van de doppen drukt. Het zou niet handig zijn, als tijdens een optreden de dop eraf vliegt, en de hele inhoud over de vloer stroomt…

Controle

Nu alles is dichtgeplakt, kun je, als alles voldoende gedroogd is, controleren of je regenmaker naar wens klinkt. Valt het materiaal nog te snel? Breng nog wat extra spijkers aan.

Diverse regenmakers. De rechtse twee hebben chips-bussen als basisDiverse regenmakers. De rechtse twee hebben chips-bussen als basis

De laatste stappen

Nu de regenmaker helemaal klaar is, wordt het tijd aandacht te besteden aan de buitenkant. Hier zijn alle spijkerkoppen te zien. Omdat de buis van karton is, kunnen de spijkers ook gemakkelijk los komen. Je kunt met wat lijm alle spijkers extra fixeren. Door een extra laag papier aan de buitenkant aan te brengen zorg je ervoor dat alles netjes op zijn plaats blijft. Je kunt daar eventueel nog een laag papier-maché voor gebruiken. Het oog wil ook wat, dus nu is het moment voor het aanbrengen van kleur. Hier gebruik je verf voor, bijvoorbeeld plakkaatverf of acrylverf. Met een laagje vernis kun je, als de verf droog is, de noodzakelijke bescherming aanbrengen.

En het resultaat

Je regenmaker is klaar. Het resultaat mag er zijn. Mooi om naar te kijken, leuk om te bespelen, en de toehoorder wordt getrakteerd op een mysterieuze klank! Veel plezier ermee!
© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerMuziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerWat als je op je muziekinstrument wilt meespelen met cd of mp3, maar het tempo ligt te hoog? Of als je worstelt met een…
De blokfluit als eerste muziekinstrumentDe blokfluit als eerste muziekinstrumentVraag aan een instrumentalist naar zijn eerste muziekinstrument en de kans is groot dat hij begint over de blokfluit. Wa…
Muziekinstrumenten zelf maken: maracasMuziekinstrumenten zelf maken: maracasHet is heerlijk om samen muziek te maken. Samen zingen, samen met muziekinstrumenten, of allebei. Muziekinstrumenten zij…
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…

Muziekinstrumenten zelf maken: het flessenorgelMuziekinstrumenten zelf maken: het flessenorgelMuziek maken is leuk, zeker als je de muziekinstrumenten zelf kunt maken. Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Vaak ku…
Muziekinstrumenten zelf maken: maak een triangelMuziekinstrumenten zelf maken: maak een triangelMuziek maken is leuk, maar de kosten voor instrumenten zijn vaak een probleem. Dit soort belemmeringen zijn echter niet…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 26-02-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.