Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1970-1979

Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1970-1979 Nederlandse successen op muziekgebied in het buitenland zijn geen uitzondering. Als een nummer van vaderlandse bodem eenmaal succesvol is in eigen land dan bestaat er een reële kans dat het in meerdere Europese landen aanslaat. In Groot-Brittannië kost het in de jaren zeventig van de vorige eeuw meer moeite om met een Nederlands product door te breken. Toch is het tussen 1970 en 1979 veertien keer gebeurd dat Nederlandse liedjes een grote hit werden in Groot-Brittannië. De Britse hitparade staat er om bekend dat de vreemdste en meest onwaarschijnlijke liedjes tot grote hoogte kunnen komen.
In 1970 staat bijvoorbeeld het voltallige England World Cup Squad op nummer 1 met een voetballied ter gelegenheid van het wereldkampioenschap in Mexico of, een jaar later, acteur Clive Dunn (vooral bekend van 'Daar komen de schutters') met een lied over zijn grootvader. Maar ook merkwaardige Nederlandse liedjes, zoals het Smurfenlied, kunnen een onverwachte grote hit worden.

Nederlandse successen in de Britse hitparade

Hieronder een overzicht van alle veertien hits van vaderlandse bodem die in de jaren zeventig in de Britse Top 40 hebben gestaan, waaronder de eerste nummer 1.

1970

Venus - Shocking Blue

Zonder twijfel kan gezegd worden dat Venus van Shocking Blue de eerste internationale pophit van Nederlandse bodem is. Van Japan tot Australië en van Amerika tot Groot-Brittannië is het een succes, niet alleen in de originele uitvoering maar ook in latere versies.

1973

Sylvia - Focus

Jan Akkerman wordt door het Britse tijdschrift Melody Maker in 1973 uitgeroepen tot beste gitarist van de wereld. Samen met Thijs van Leer behoort hij tot de belangrijkste leden van Focus. Terwijl in Amerika Hocus pocus de grootste hit wordt kiest Groot-Brittannië vooral voor het instrumentale Sylvia. Het toeren in Groot-Brittannië resulteert in het live album At the Rainbow, opgenomen in het Rainbow Theatre in Londen.

Radar love - Golden Earring

Radar love wordt als gevolg van het bezongen thema en de groove beschouwd als hét voorbeeld van een zogeheten 'car song'. Tijdens concerten wordt de lengte van het nummer behoorlijk opgerekt door met name de drumsolo. In 1977 komt een live-uitvoering in Groot-Brittannië nog tot een 44e plaats.

1974

I see a star - Mouth & MacNeal

Op het Eurovisie Songfestival in 1974 wordt ons land vertegenwoordigt door het duo Mouth & MacNeal. De deelnemende landen hoeven na aanpassing van de festivalregels niet meer in de eigen taal te zingen. Nederland kiest voor de Engelse taal en dan heet Ik zie een ster al gauw I see a star. Voor Zweden wint Abba deze editie en Nederland wordt derde. Ondanks dat wij van Groot-Brittannië geen punten krijgen levert het in de hitlijst wel een top 10 hit op.

1975

Ding-a-dong - Teach-In

Nederland wint het Eurovisie Songfestival in 1975 en winnen betekent in die dagen een internationale hit. De Engelstalige markt ligt open als na de aanpassing van de regels in het voorgaande jaar ieder land voortaan in het Engels mag zingen. Na Zweden profiteert ook Nederland daarvan.

Paloma blanca - George Baker Selection

Het succes van Paloma blanca blijft niet lang onopgemerkt. Kort na de originele versie van George Baker Selection wordt deze compositie van Hans Bouwens al opgenomen door de vooral in Groot-Brittannië bekende zanger Jonathan King. Beide versies worden in Groot-Brittannië uitgebracht en bereiken in oktober 1975 tegelijkertijd de top 10; King wint want hij staat op nummer 5 en Bouwens moet genoegen nemen met nummer 10.
Een jaar later brengt de Britse groep The Wurzels een parodie uit met gebruikmaking van de melodie van het nummer onder de titel I am a cider drinker en komt daarmee hoger dan de voorgaande uitvoeringen, namelijk op nummer 3.

JaarArtiestNummerDatum binnenkomstHoogste positie
1970 Shocking BlueVenus 17 januari 19708
1973 FocusHocus pocus 20 januari 197320
1973 FocusSylvia 27 januari 19734
1973 Golden EarringRadar love 8 december 19737
1974 Mouth & MacNealI see a star 4 mei 19748
1975 Teach-InDing-a-dong 12 april 197513
1975 George Baker SelectionPaloma blanca 6 september 197510

1976

Mississippi - Pussycat

De drie zingende Limburgse zussen Toni, Marianne en Betty Kowalczyk valt in het najaar van 1976 samen met de vier andere leden van Pussycat de eer te beurt om als eerste Nederlandse groep in de geschiedenis de eerste plaats van de Britse hitparade te bereiken. In oktober en november staat hun debuutsingle Mississippi maar liefst vier weken bovenaan de British Charts. Het succes blijft niet tot Europa beperkt want ook in bijvoorbeeld Canada en Australië komt het op nummer 1. Van het door mede-groepslid Werner Theunissen geschreven lied zijn naar schatting wereldwijd zeven miljoen exemplaren verkocht.

1977

The calendar song - Trinidad Oil Company

Omdat Dutch Rhythm Steel & Show Band wel erg Nederlands klinkt voor een steelband van Surinaamse afkomst wordt voor de buitenlandse markt gekozen voor een andere naam: Trinidad Oil Company. Tevens krijgt hun enige hit, de traditional January, February, een andere titel: The calendar song. Verschillende uitvoerenden en verschillende titels, maar het is exact hetzelfde liedje.

I remember Elvis Presley - Danny Mirror

Als Eddy Ouwens, alias Danny Mirror, kort na het overlijden van Elvis Presley een ode aan deze Amerikaanse zanger brengt neemt niet iedereen hem dat in dank af. Wat vooral opzien baart is de snelheid waarmee het nummer wordt uitgebracht. Ouwens verklaarde zeer emotioneel en oprecht te zijn geweest toen hij het lied schreef.
Voor de Britse markt wordt de nieuwslezer die aan het begin van het lied te horen is vervangen door Tony Prince, indertijd nieuwslezer bij Radio Luxemburg.

1978

The Smurfsong - Father Abraham

Als Pierre Kartner in mei 1977 wordt gevraagd een lied over de van oorsprong Belgische smurfen te schrijven worden hiervan slechts 1000 singles geperst. Van het lied heeft de platenmaatschappij in eerste instantie blijkbaar nog geen al te hoge verwachtingen. Als in de loop van dat jaar het Smurfenlied in zestien landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië en Japan in aangepaste buitenlandse versies een nummer 1 hit is geworden moet uiteindelijk zelfs Groot-Brittannië er aan geloven. In mei 1978 wordt The Smurf song van Father Abraham & The Smurfs uitgebracht. Bijna bereikt het ook daar de eerste plaats, maar het lied wordt zes weken van de toppositie afgehouden door You’re the one that I want.
Overigens heeft Jonathan King (zie hierboven) zich na Paloma blanca ook met de smurfen bezig gehouden onder de naam Father Abraphart & The Smurps.

JaarArtiestNummerDatum binnenkomstHoogste positie
1976 PussycatMississippi 28 augustus 19761
1976 PussycatSmile 25 december 197624
1977 Trinidad Oil Company ¹The calendar song 21 mei 197734
1977 Danny MirrorI remember Elvis Presley 17 september 19774
1978 Father Abraham & The SmurfsThe Smurf song 3 juni 19782
1978 Father Abraham & The SmurfsDippety day 30 september 197813
1978 Father Abraham & The SmurfsChristmas in Smurfland 2 december 197819
¹ Dutch Rhythm Steel & Show Band
© 2014 - 2025 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse successen in de Amerikaanse hitparade 1959-2020Nederlandse successen in de Amerikaanse hitparade 1959-2020Shocking Blue is in februari 1970 de eerste Nederlandse groep die op de bovenste positie van de Amerikaanse Billboard Ho…
Shocking Blue: Venus, de wereldhit van Robbie van LeeuwenShocking Blue: Venus, de wereldhit van Robbie van LeeuwenShocking Blue behaalt met ‘Venus’ in februari 1970 de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Geen enkele andere Ned…
#1 Hits van 1981Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
#1 Hits van 1982Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…

Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1980-1989Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1980-1989De Nederlandse successen op muziekgebied in het buitenland weten zich in de jaren tachtig steeds verder uit te breiden.…
Nieuwjaarsconcert 2021 Wenen van de Wiener PhilharmonikerNieuwjaarsconcert 2021 Wenen van de Wiener PhilharmonikerHet gevoel van ontspanning is voor veel mensen de belangrijkste reden om naar muziek te luisteren. Een andere reden kan…
Bronnen en referenties
  • Guinness World Records: British Hit Singles, 14th edition
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Smurfenlied
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Mississippi_(song)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.