Concert at Sea: Zeeuws festival op de Brouwersdam

Concert at Sea: Zeeuws festival op de Brouwersdam Concert at Sea is een festival dat ieder jaar aan het begin van de zomer wordt georganiseerd. Vanaf 2006 trekt het al veel bezoekers en het vindt elk jaar plaats op de Brouwersdam in Zeeland. De organisatie ligt in handen van de Zeeuwse band BLØF in samenwerking met de ondernemingsvereniging van de plaats Renesse en de gemeente Schouwen-Duivenland. Iedere editie treedt er een divers scala aan artiesten op. Voorheen traden vooral artiesten van Nederlandse bodem op, maar de afgelopen jaren betreden ook internationale artiesten het podium aan de Zeeuwse kust.

Inhoud


Geschiedenis van het festival

In 2003 gaf de succesvolle band BLØF een eenmalig gratis concert op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland. Dit concert trok maar liefst 40.000 bezoekers en men besloot over te gaan tot een vervolg. Uit de koker van BLØF ontspringt het idee van Concert at Sea. Op 8 juli 2006 werd de eerste editie van Concert at Sea, kortweg ook wel CAS genoemd, georganiseerd. De Brouwersdam in Zeeland dient al vanaf de eerste editie als locatie van het festival. Over deze dam loopt ook de rijksweg 57, de gehele dam wordt tijdens het festival echter afgesloten voor verkeer.

Het festival begon als een evenement wat één dag duurde. De edities in 2006 en 2007 begonnen beiden om 17:00 uur in de avond en deden meer denken aan een concert. Vanaf 2009 werd Concert at Sea een tweedaags festival, wat aan het begin van de vrijdagavond werd ingeluid en op zaterdagavond eindigde. Tijdens een interview in 2015 liet Norman Bonink, drummer van BLØF, weten dat de band het wel zag zitten het festival met nog een dag te verlengen. In 2018 wordt er voor het eerst een derde dag aan het festival toegevoegd, namelijk de donderdag. Ieder jaar draait het festival opnieuw om de muziek en de gemoedelijke sfeer, maar niet te vergeten de zon, zee en het strand! Concert at Sea trekt circa 40.000 bezoekers per dag. Hiermee kan het festival zich meten met andere grote festivals zoals Lowlands en Pinkpop. Ook is het evenement hiermee het grootste popfestival van Zeeland.

Artiesten

Het is een traditie dat BLØF zelf ook optreedt op het festival. Zij sluiten elk jaar het festival af op de zaterdagavond, wat al vanaf 2006 het geval is. Andere artiesten die bij de eerste editie in dat jaar optraden waren Ilse DeLange, Racoon en Novastar. In 2007 waren Trijntje Oosterhuis, De Dijk en Van Velzen aanwezig. In 2008 vond de derde editie van Concert at Sea plaats, met onder andere de Counting Crows, Krezip, The Scene en Alain Clark. Vanaf 2009 duurt het festival twee dagen en is er ruimte voor meer artiesten. Zo is Marco Borsato in dat jaar de grote artiest die wordt binnengehaald om de extra festivalavond af te sluiten. De organisatie probeert artiesten van diverse genres aan te trekken. Andere artiesten die de afgelopen jaren optraden zijn:
  • Golden Earring (2009 & 2012)
  • Anouk (2011 & 2017)
  • Kane (2010 & 2013)
  • Guus Meeuwis (2010 & 2013)
  • Caro Emerald (2010 & 2014)
  • De Dijk (2007, 2011, 2012 & 2014)

Vanaf 2013 wordt er meer aandacht besteed aan internationale artiesten om nog meer publiek aan te trekken. In 2013 trad James Morrison op en in 2014 zijn de band Bastille en de zanger Passenger van de partij.

Locatie

Zoals eerder al vermeld wordt het festival gehouden op de Brouwersdam in Zeeland. Dit is een unieke locatie. Deze dam ligt tussen de eilanden Goerree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland, in de buurt van de toeristische trekpleister Renesse. De dam beslaat een uitgestrekt gebied en is hiermee uitermate geschikt voor een festival als Concert at Sea. Over de dam loopt de Rijksweg 57, maar tijdens Concert at Sea is de gehele dam afgesloten voor verkeer en is het hele terrein beschikbaar voor het festival. Om de stroom festivalgangers richting de Brouwersdam in goede banen te leiden worden maar liefst 450 extra verkeersborden ingezet.

Kaartverkoop

Voor Concert at Sea zijn zowel dagkaarten als weekendkaarten beschikbaar. Je kunt een dagkaart kopen voor donderdag, vrijdag of zaterdag, maar je kunt natuurlijk ook het hele weekend genieten van de muziek. Ten tijde van CAS 2020 kostte een weekendkaart voor 3 dagen 146,45 euro en een weekendkaart voor 2 dagen 113,95 euro. Dagkaarten voor vrijdag en zaterdag kostten 58,95 euro, een dagkaart voor de donderdag kostte 48,95.

Het festival trekt bezoekers vanuit het hele land en daarom zijn er ook campingarrangementen beschikbaar, dit kost wat extra maar hiermee verzeker je jezelf wel van een slaapplek. Er zijn tevens hotel- en bungalowarrangementen beschikbaar. In totaal blijven 25.000 festivalgangers overnachten op verschillende plekken op de eilanden Schouwen-Duiveland en Goerree-Overflakkee. Dit maakt dat campings, bungalowparken en hotels in de regio overvol zitten ten tijde van CAS.

Goede doelen

De organisatie denkt ook na over het milieu. Ieder jaar wordt er gezocht naar nieuwe manieren om milieubewust om te gaan met de gevolgen die het festival met zich meebrengt. Zo kunnen lege plastic bekers verzameld worden en kun je deze vervolgens inruilen voor munten. Ook is het eten en drinken wat je op het festival kunt kopen in de regel biologisch. Daarnaast wordt alle CO2-uitstoot die het festival met zich meebrengt achteraf gecompenseerd via het eigen UMOJA fonds van BLØF, waar ook tijdens het festival regelmatig aandacht aan wordt besteed.

Concert at SEA 2015: een jubileum

In 2015 vond Concert at Sea plaats op 26 en 27 juni. Datzelfde jaar vierde het festival zijn tienjarig jubileum, met als grote klapper de Amerikaanse rocker Lenny Kravitz. Daarnaast traden ook de Counting Crows, Racoon, Dotan, Miss Montreal, Kensington en uiteraard BLØF op. Eind februari 2015 werd bekend dat het festival geheel uitverkocht was. Alle 40.000 kaarten voor zowel de vrijdag en de zaterdag zijn verkocht. Nooit eerder was Concert at Sea zo snel uitverkocht als in 2015, maar er zou blijken dat dit hierop volgende jaren geen uitzondering meer zou zijn.

Concert at Sea 2016 & 2017

Concert at Sea vond in 2016 plaats op 1 en 2 juli. De tickets voor deze editie waren in een recordtempo van twee weken uitverkocht. Als gevolg hiervan werd de verkoop van de dagkaarten vervroegd. In januari 2016 werd bekend gemaakt dat het festival volledig was uitverkocht. Er waren geen weekend- en dagkaarten meer beschikbaar. Hiermee overschreed het festival zijn record van het voorgaande jaar. De line-up van 2016 zag er als volgt uit: BLØF was als organisator uiteraard van de partij, maar ook de Britse act Faithless, de rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig, Typhoon, Douwe Bob en het bandje HAEVN gaven optredens op CAS 2016. Later werd de line-up aangevuld met The Brahms, Causes, Lucas Hamming, Guus Meeuwis, The Common Linnets, Jett Rebel, Memphis Maniacs, en Jeremy Loops. Tot slot werd de rockband Skunk Anansie nog aan de line-up toegevoegd.

In 2017 heeft Concert at Sea plaatsgevonden op 30 juni en 1 juli. Op de twaalfde editie van het festival waren onder andere BLØF, Kensington, Racoon en Broederliefde van de partij. Ook werden Anouk, Tom Odell en Teske de Schepper aan de line-up toegevoegd. Als buitenlandse acts zijn dit jaar UB40, La Pegatina en Tom Odell aangetrokken. Op 24 november gingen de eerste kaarten in de verkoop. Binnen anderhalf uur waren de 30.000 weekendkaarten uitverkocht. De 10.000 dagkaarten gingen op 2 december 2016 in de verkoop. Ook deze kaarten waren binnen een uur uitverkocht. Dit leverde wederom een nieuw record op met betrekking tot de kaartverkoop van het festival.

Concert at Sea 2018

Na afloop van de editie van 2017 werd bekend gemaakt dat Concert at Sea in 2018 plaatsvindt op 29 en 30 juni. Nadere informatie over de editie van 2018 volgde later dan voorgaande jaren. Dit jaar moesten geïnteresseerden zich voor het eerst pre-registreren om toegang te krijgen tot de kaartverkoop. Deze maatregel werd getroffen om zwarthandel tegen te gaan. Begin december werd bekend gemaakt dat maar liefst twee artiesten van internationale allure het podium betreden tijdens Concert at Sea in 2018, namelijk Sting en Alanis Morissette. Later werd bekend dat Sting de Amerikaanse Shaggy meeneemt naar zijn optreden. Naast deze grote namen zorgen Miss Montreal, Ronnie Flex en uiteraard BLØF voor muziek. Ook Guus Meeuwis, DI-RECT, Broederliefde, Van Dik Hout, Jonathan Jeremiah, Jonna Fraser, Jacqueline Govaert, Wulf en HAEVN zijn aanwezig. Daarnaast is er ook plek voor namen die tot nu toe nog geen grote bekendheid hebben verworven zoals TRAUDES, Muyayo Rif, Thebluebirdsmusicnl, Michelle David & The Gospel Sessions, The Voice of Holland van 2018 Jim van der Zee en The Dirty Daddies. NPO Radio 2 zendt live uit vanaf het festival.

Voor het eerst is er dit jaar een derde dag aan het festival toegevoegd. Op donderdag 28 juni treedt het Zeeuws Orkest op met BLØF, maar ook Racoon en Danny Vera brengen nummers ten gehore. Toegang tot deze extra dag zit niet inbegrepen in het weekendticket, maar moet los aangeschaft worden. Op 21 december gingen alle kaarten in de verkoop. Evenals in 2017 waren zowel de 40.000 dag- als weekendkaarten binnen anderhalf uur uitverkocht. De organisatie moest wederom veel mensen teleurstellen, de vraag was groter dan het aanbod luidde de verklaring.

Concert at Sea 2019

Concert at Sea vindt in 2019 plaats op 27, 28 en 29 juni. Evenals bij de vorige editie is er met de donderdag een extra festivaldag bijgekomen. De kaartverkoop ging van start op 7 december 2018. Na anderhalf uur waren alle weekendkaarten en de dagkaarten voor vrijdag en zaterdag uitverkocht. Alleen voor de donderdag waren nog kaarten beschikbaar. Na een aantal weken is het festival volledig uitverkocht. Eind november werden de eerste artiesten bekend gemaakt voor CAS 2019. Op donderdag betreden Guus Meeuwis, Golden Earring en Wulf het podium. Op vrijdag kan men genieten van Niles Rodgers & Chic, de Jeugd van Tegenwoordig en de Spaanse hitsensatie Alvaro Soler. Tot slot sluiten Douwe Bob, Bizzey, Rondé en traditiegetrouw BLØF het festival af. Eind februari worden er nog meer artiesten aan de line-up toegevoegd, ook Noel Gallagher's High Flying Birds, Nielson, Ilse DeLange, Daniël Lohues, Kraantje Pappie, Jett Rebel, Jeangu Macrooy, Bazart, Davina Michelle, Novastar, The Partysquad, Kovacs, PEER en Wipneus & Pim betreden de verschillende podia.

Concert at Sea 2020 en 2021: 'Concert at Home'

Op 28 november 2019 ging de kaartverkoop voor het festival van start. Evenals voorgaande jaren waren de weekendkaarten en de tickets voor vrijdag en zaterdag binnen een paar uur uitverkocht. Concert at Sea zou plaatsvinden op 25, 26 en 27 juni 2020, maar helaas blijkt in april 2020 dat CAS voor het eerst in het bestaan van het festival volledig afgelast wordt. Door de wereldwijde uitbraak van het besmettelijke coronavirus zijn alle evenementen in Nederland tot 1 september 2020 verboden. De tickets die kopers hebben aangeschaft voor de editie van 2020 blijven volgens de organisatie geldig voor de editie van 2021.

De twee internationale acts die dit jaar werden aangetrokken zijn de bands Crowded House en The Script. Op donderdag zouden Kensington, André Hazes Jr., Miss Montreal en Van Dik Hout te zien zijn. Op vrijdag zouden naast de buitenlandse acts Di-rect, Krezip, Maan, Snelle en The Dirty Daddies het podium betreden. Op zaterdag zouden Chef'Special, Racoon, Ronnie Flex, Tabitha, Suzan & Freek, Diggy Dex en Wipneus & Pim van de partij zijn. BLØF zou het festival traditiegetrouw op de zaterdag afsluiten.

Om Concert at Sea 2020 niet met stille trom voorbij te laten organiseert het festival 'Concert at Home'. 'Concert at Home' vindt plaats op 25, 26 en 27 juni 2020 en hiermee wordt online, op tv en via de radio aandacht besteed aan Concert at Sea. Online is gedurende het hele weekend een livestream te volgen vanuit Zeeland waarin de hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar CAS worden uitgezonden. Op NPO 3 wordt zaterdagavond 27 juni het programma 'Concert at Sea 15 jaar, de hoogtepunten' uitgezonden. Op NPO Radio 2 wordt zaterdagmiddag vanaf 16:00 een speciale editie van het programma 'Muziekcafé' live vanuit Zeeland ten gehore gebracht. Via het interactieve programma 'Concert at Home' is het festival in 2020 vanuit de huiskamer alsnog te beleven. In april 2021 wordt bekend dat het ook in 2021 nog niet veilig genoeg is om 'Concert at Sea' te kunnen organiseren. Wederom wordt 'Concert at Home', dat op de oorspronkelijke festivaldata plaats zal vinden, op poten gezet.

Weer op de Brouwersdam

In 2022 stroomt de Brouwersdam op 30 juni, 1 en 2 juli voor het eerst sinds 2019 weer vol met mensen. Artiesten die optreden zijn onder andere Ronnie Flex, Suzan & Freek, Son Mieux en The Script. Traditiegetrouw sluit BLØF het weekend zaterdagavond af. Het festival was uitverkocht. In 2023 zal het festival een week eerder plaatsvinden dan alle voorgaande edities, namelijk op 22, 23 en 24 juni. Op 1 december 2022 wordt de line-up bekend gemaakt en een week later op 8 december gaat de kaartverkoop van start. In 2023 zullen op donderdag Anouk, Goldband en Son Mieux het podium betreden. In het weekend zijn op vrijdag George Ezra, Di-rect, Danny Vera en Broederliefde van de partij en op zaterdag zijn dit Flemming, Antoon, Kris Kross Amsterdam, De Jeugd van Tegenwoordig en uiteraard BLØF.

De ticketprijzen zijn in vergelijking met voorgaande jaren flink gestegen, voor een weekendkaart voor de vrijdag en zaterdag betaalt de bezoeker in 2023 166 euro, een dagkaart kost 85 euro. Dat de prijzen zijn gestegen is te merken aan de verkoop van tickets, voor het eerst sinds de editie van 2017 is het festival niet gelijk na de start van de kaartverkoop uitverkocht. Twee weken later worden er namen aan de line-up toegevoegd, dit zijn onder andere Suzan & Freek, Rolf Sanchez en Guus Meeuwis. In tegenstelling tot andere jaren, is het festival deze keer pas na een paar maanden uitverkocht. Op 26 april 2023 maakt de organisatie bekend dat er alleen nog dagkaarten voor de donderdag beschikbaar zijn. In 2024 zal Concert at Sea plaatsvinden op 27, 28 en 29 juni.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
TicketSwap: Veilig een e-ticket kopen of verkopenTicketSwap: Veilig een e-ticket kopen of verkopenStel, een paar weken geleden heb je kaartjes weten te bemachtigen voor het concert van Justin Timberlake en je kijkt er…
De Blauwe vlag eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…
Vakantie aan het Grevelingenmeer, watersport en recreatieHet Grevelingenmeer is een groot zoutwatermeer in de provincie Zeeland. Het is een heerlijke plek om uw vakantie te houd…

Normaal: 40 jaar boerenrock uit de AchterhoekNormaal: 40 jaar boerenrock uit de AchterhoekDe popgroep Normaal kan worden gezien als de grondlegger van de boerenrock; een blues georiënteerde rockgroep die in het…
De werking en het inschakelen van een platenspelerDe werking en het inschakelen van een platenspelerStaat er bij jou of bij je (groot)ouders een oude platenspeler op de zolder stof te vangen? Wil je graag een keer met de…
Bronnen en referenties
  • Concert at SEA, http://www.concertatsea.nl/, bezocht op 2-12-2022
  • Omroep Zeeland, http://www.omroepzeeland.nl/dossier/concertatsea, bezocht op 29-02-2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Niet_Uit_Het_Raam, bezocht op 29-01-2016
  • Informatieboekje Concert at Sea 2018
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 30-06-2023
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.