Een band beginnen: Doelstellingen en bandleden

Een band beginnen: Doelstellingen en bandleden Het klinkt zo verleidelijk: lekker spelen in een band, backstage bier drinken, groupies om je heen, optreden op festivals, het land doorreizen en misschien zelfs een hit scoren en optreden bij De Wereld Draait Door. Zoals ook bij alle andere dromen is het advies: werk hard, niets gaat vanzelf. En zelfs dan is het nog maar afwachten of je geluk hebt. Een ding moge duidelijk zijn: het beginnen en managen van een band kent vele disciplines en (on)controleerbare factoren.

Doelstelling

Zoals met zoveel dingen, start het beginnen van een band met een doelstelling. Het gaat hierbij niet om voor de hand liggende onderwerpen zoals plezier (wel heel belangrijk!) maar om de vraag waar je heen wil met je band. Is er ambitie om een album te schrijven met eigen materiaal, wordt het een coverband die zich bijvoorbeeld richt op feesten en bruiloften, of is er weinig ambitie en wordt er vooral voor de lol muziek gemaakt? Het bedenken van een doelstelling kan even duren, en hoeft niet te worden geforceerd. Het belangrijkste is wel dat alle bandleden op eenzelfde ambitieniveau zitten met de band. Is dit niet het geval, dan kan dat leiden tot onderlinge frustraties, bijvoorbeeld als één persoon de spreekwoordelijke kar moet trekken.

Genre

Hoewel een genre meestal geen afgesproken regel is en meestal tot stand komt door samen een aantal keer te 'jammen' (improviseren), kan het wel wijs zijn om te zorgen dat de neuzen ongeveer dezelfde kant op wijzen. Dit kan natuurlijk een redelijk gekaderd of specifiek genre zijn zoals blues of stonerrock, maar kan ook een 'crossover' zijn tussen een aantal favoriete genres van de bandleden. Je zou ook met z'n allen kunnen afspreken om de band überhaupt niet te laten beperken door genregrenzen, om zo met een zo breed mogelijk palet te werken. Evenals bij het stellen van een doelstelling, is communicatie hier het sleutelwoord.

Bandleden

Op zoek gaan naar bandleden kan op verschillende manieren:

Gehele band zoeken

Je kunt een gehele band zoeken die nog op zoek is naar een muzikant. Handige platformen hiervoor zijn de Muzikantenbank en Facebookgroepen zoals Muzikanten Gezocht. Voordelen van het aansluiten bij een band is dat de kans groot is dat je in een band belandt die al een eigen sound, doelstellingen, optredens, naamsbekendheid en misschien al een album heeft. Nadelen kunnen echter zijn dat de verwachtingen van de band te hoog of te specifiek zijn, waardoor je als nieuwkomer goed je best moet doen om in het plaatje te kunnen passen. Verder heb je als nieuwkomer het nadeel dat je niet zo'n hechte vriendschap hebt met de bandleden als de huidige bandleden. Dit heeft immers tijd nodig. Tot slot is de kans groot dat je muziek gaat, of zelfs móet spelen die je niet zelf geschreven hebt.

Bandje beginnen met vrienden

Je kan een bandje beginnen met vrienden waar je al eens muziek mee hebt gemaakt. In de praktijk is te zien dat veel bekende en onbekende bands (deels) bestaan uit jeugdvrienden. Dit zorgt bijna altijd voor een goede sfeer waarin er ruimte is om fouten te maken en jezelf creatief te uiten; een ontzettend belangrijk element binnen het bandjesleven en schrijfproces. Een mogelijke valkuil kan zijn dat, omdat je in eerste instantie op vriendschappelijke basis tot elkaar bent gekomen en geen 'zakelijke' relatie wil met je vrienden, er niet snel concrete doelstellingen geformuleerd worden. De band wil dan wel veel optreden, maar zal nooit verder komen dan samen gezellig muziek maken in de huiskamer. Bovendien kan je door ambitie ook vriendschappen op het spel zetten; wat doe je bijvoorbeeld als een goede vriend bij nader inzien tóch niet zo'n goede muzikant is?

Zelf muzikanten zoeken voor jouw project

Een andere optie is om eerst je eigen muziek te schrijven en eventueel op te nemen alvorens op zoek te gaan naar bandleden. Ook dit kunnen natuurlijk vrienden zijn, maar je kan ook wederom gebruikmaken de eerdergenoemde platformen. Deze manier biedt kansen om gericht op zoek te gaan naar muzikanten die aansluiten bij jouw karakter, doelstellingen en gewenste genre. Als de demo, single of EP die je hebt opgenomen heel goed is en online staat, kun je zelfs verwachten dat men auditie bij jou wil komen doen, waardoor jij zelf de keuze hebt uit meerdere muzikanten. Een mogelijk nadeel van deze methode zijn dat het hele proces van schrijven, opnemen en eventueel mixen een lang proces is, en daarom veel doorzettingskracht vereist. Je hebt immers dan ook niemand die je hierin steunt; je moet het zelf doen. Daarbij kan het altijd voorkomen dat je niemand kan vinden om met jou samen muziek te maken. Het kan dan liggen aan de kwaliteit van je muziek of opnames. In dat geval kan het goed zijn om eerlijke feedback hierover in te winnen bij vrienden, familie en internetfora zoals Gitaarnet.

Afspraken

Duidelijkheid en visie, plezier en muzikaliteit zijn belangrijke aspecten binnen het spelen in bands. Duidelijkheid uit zich in goede communicatie, daarom is het belangrijk om, behalve een concrete doelstelling, ook afspraken te hebben met de bandleden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de volgende zaken:
 • Hoe vaak per week repeteren?
 • Keuze van de oefenruimte
 • Op tijd komen
 • Taakverdeling (promotie, chauffeur, muziekschrijvers, boekingen, contactpersoon, etc)
 • Kosten
 • Opbrengsten
 • Hoe te communiceren in een lawaaierige oefenruimte
 • Deadlines

Kortom

Door goed na te gaan wát je wil, hóe je het wil aanpakken en wanneer je het wil, en dit glashelder te communiceren met je bandleden, heb je al een troef in handen. De volgende stappen? Muziek schrijven als band, oefenen en optredens regelen!
© 2016 - 2024 Arneve, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Band - BeginnenEen band beginnen is de droom van menig Nederlander.Vaak gaat dit fout omdat de voorbereidingen en de eerste stappen nie…
Een band beginnen? Enkele tipsBespeel jij een instrument of kan je goed zingen? Altijd al gedroomd van een eigen band? Lees dan verder voor enkele tip…
De metalband KreatorDe metalband KreatorKreator is een bekende trashmetalband uit Duitsland. Ze bestaan al sinds begin jaren 1982, maar de band had toen een and…
Pianorockband Only Seven LeftPianorockband Only Seven LeftOnly Seven Left was een pianorockband uit Hilversum. De band werd in 2005 opgericht door de broers Jochem en Hinne Winte…

Zelf muziek schrijven: Hoe begin je een nummer?Zelf muziek schrijven: Hoe begin je een nummer?Je eigen popmuziek schrijven/componeren en daarna opnemen, welke muzikant wil dat nou niet? Leuk, maar waar begin je als…
Zelf muziek schrijven: Wat je vooraf moet wetenZelf muziek schrijven: Wat je vooraf moet wetenJe eigen popmuziek schrijven/componeren en daarna opnemen, welke muzikant wil dat nou niet? Leuk, maar waar begin je als…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Shrude
 • https://www.muzikantenbank.net/
 • https://www.facebook.com/groups/258066970891968/?fref=ts
 • http://www.gitaarnet.nl/forum/forum.php?s=c727606a522e6fadbd9dab85896f700d
Arneve (7 artikelen)
Laatste update: 03-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.