John Lennon zoals we hem kennen: Twist and Shout

John Lennon zoals we hem kennen: Twist and Shout In de Cavern Club in Liverpool begon het allemaal voor de Beatles. Daar werd de basis gelegd van hun fabuleuze carrière. Daar ook speelden ze vele covers, waarvan sommige op hun eerste LP’s zouden verschijnen. ‘Twist and Shout’ was er een van. John Lennon zong het nummer dat vaak als afsluiter van hun live-optredens zou dienen.

De Cavern

The Cavern Club was een jazzclub die geopend werd op 16 januari 1957. De groepen die er optraden moesten zich houden aan de oorspronkelijke bedoeling van de club: de promotie van de jazzmuziek. Wie dat niet deed riskeerde een boete.

De club werd in 1959 verkocht en veranderde van stijl. De eerste ‘Beat Night’ werd op 25 mei 1960 georganiseerd en bij de deelnemende groepen hoorde Rory Storm and the Hurricanes (met als drummer Ringo Starr!). De Beatles traden er voor het eerst op op 9 februari 1961. Ze traden toen nog onder de naam The Quarrymen op en zouden er niet minder dan 292 keer concerteren. Het was ook hier dat Brian Epstein de groep voor het eerst zag op 9 november 1961.

De Cavern stopte zijn activiteiten in mei 1973 met een optreden van het Nederlandse Focus (met Jan Akkerman en Thijs van Leer). In 1984 werd de Cavern heropgebouwd met enkele stenen van de originele club. Maar dat was ook het enige dat enigszins authentiek was, want het podium bijvoorbeeld was in de jaren zestig in stukken gehakt en de stukken waren openbaar verkocht ten voordele van Oxfam. Voor de toeristen werd er aan de ingang een Wall of Fame gemaakt met op elke steen de naam van een groep die in de orginele Cavern had opgetreden. Tevens werd er in 1997 een beeld van John Lennon geplaatst.

De originele Beatlesound

De optredens van de Beatles in de Cavern, net zoals later in Hamburg, waren luid en opwindend. Nooit klonken ze ruwer, rauwer en enthousiaster als in de Liverpoolse muziektempel. Daar waren verschillende redenen voor:

  • De Cavern was een kleine club in de kelderverdieping zodat het publiek tot vlak bij het podium stond.
  • De groep speelde op oude, versleten apparatuur waardoor het geluid vaak vervormd werd.
  • De jongens speelde niet in kostuum, zoals ze later als Beatles zouden doen, maar in leren jekkers, hadden een vetkuif en gingen er voluit voor.

De opname

Liverpool was de Engelse haven waar men in contact kwam met zeelui van over de hele wereld en zo leerden de jongeren van toen veel Amerikaanse muziek kennen. Vandaar dat de Beatles covers speelden van Amerikaanse bands. Verschillende covers, onder andere van Smokey Robinson & the Miracles, kwamen op hun eerste LP’s terecht. Van de Isley Brothers vertolkten ze ‘Twist and Shout’, een nummer waarmee ze op hun latere tournees hun concert doorgaans afsloten. Het werd op de debuut LP ‘Please, Please Me’ geplaatst.

De overlevering zegt ons dat dit album in twaalf uur opgenomen werd, geen uitzondering in de jaren zestig van vorige eeuw. Ze begonnen eraan omstreeks 10 uur ‘s morgens en planden te stoppen omstreeks 10 uur ‘s avonds, toen ze tot de constatering kwamen dat nog één nummer ontbrak, hetgeen het hoogtepunt van de LP moest worden. ‘Twist and Shout’ zou het worden en John zou het zingen. Na twaalf uur studiowerk waren de stembanden al flink op de proef gesteld. John was daarenboven zwaar verkouden. Naar verluidt dronk hij een kop warme melk en trok zijn bovenkleren uit vooraleer hij alle remmen losgooide, waardoor hij zijn stem enkele dagen kwijt was.

Covers

Van ‘Twist and Shout’ bestaan ontelbare versies. Frappant is wel dat Brian Poole & the Tremeloes vier maanden later een eigen versie van het nummer opnamen. De groep die van Decca de voorkeur had gekregen op de Beatles voor een plaatopname, had er niet veel van gebakken en probeerde het dan maar op die manier. Zo slaagden ze erin om op de vierde plaats op de Engelse hitparade te komen.

Andere populaire versies kwamen onder andere van The Searchers, Johnny Rivers, the Mama's and the Papa's, Chuck Berry, Electric Light Orchestra, Bruce Springsteen en Bon Jovi.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers DoDe eerste officiële Beatlesong: Like Dreamers DoJohn Lennon en Paul McCartney zullen bij het schrijven van ‘Like Dreamers Do’ nooit gedacht hebben dat ze na deze eerste…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - Beatles for saleHet vierde album van de band in uitgebracht op 4 december 1964. Het is geproduceerd door George Martin onder het label P…

De Beatles en de belastingenDe Beatles en de belastingenDe Beatles waren met zijn vieren, maar John Lennon en Paul McCartney waren de dominante songwriters. George Harrison kre…
Maat, ritme en tempoMaat, ritme en tempoMaat, ritme en tempo zijn drie belangrijke muzikale begrippen, die een grote samenhang hebben. Veel mensen gebruiken dez…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 10-05-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.