Symphonica in Rosso: Nederlands muziekevenement

Symphonica in Rosso: Nederlands muziekevenement Symphonica in Rosso is het tussen 2006 en 2017 regelmatig terugkerend Nederlands muziekevenement, altijd met een bekende (inter)nationale zanger, zangeres of groep. Marco Borsato bijt tijdens de eerste editie in 2006 het spits af en wordt in de daaropvolgende jaren gevolgd door andere Nederlandse artiesten als Paul de Leeuw, Anouk en Doe Maar, maar ook viermaal door buitenlandse acts. Tot en met oktober 2017 hebben in totaal tien edities van Symphonica in Rosso plaatsgevonden, aanvankelijk in het Gelredome in Arnhem en vanaf 2013 in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Symphonica in Rosso

Symphonica in Rosso is een creatie van Marco Borsato en een muziekevenement dat plaatsvindt met een bekende (inter)nationale zanger, zangeres of groep. Tijdens de eerste editie in 2006 treedt Marco Borsato maar liefst tien keer op in het Arnhemse GelreDome dat gevuld is met publiek dat voor de gelegenheid in het rood is gekleed. Tijdens de concerten vinden diverse gastoptredens plaats van door Borsato zelf uitgekozen collega’s. Van de concertregistratie wordt aan het eind van 2006 zowel een cd als dvd uitgebracht en later volgt nog een fotoboek.

Regelmatig terugkerend Nederlands muziekevenement

Symphonica in Rosso is een, aanvankelijk jaarlijks, terugkerend Nederlands muziekevenement in de maand oktober. Na acht jaarlijkse edities tussen 2006 en 2013 vindt het evenement niet plaats in 2014 omdat organisator Mojo Concerts er niet in slaagt dat jaar een geschikte hoofdgast te vinden. Nadat Marco Borsato in het najaar van 2015 opnieuw de 'headliner' is (met een uitloop naar het voorjaar van 2016) verzorgt de Britse band Simply Red in 2017 de tiende editie. Deze editie is anno 2020 de meest recente; of er in de komende jaren nieuwe edities komen is niet bekend.

GelreDome

De edities van Symphonica in Rosso van 2006 tot en met oktober 2013 vinden plaats in het Gelredome in Arnhem. Het stadion heeft voor concerten een podium dat, afhankelijk van de plaatsing, capaciteit heeft voor 35.000 tot 41.000 toeschouwers.

Ziggo Dome

De concertreeks vindt met de (uitgestelde) optredens van Anouk in december 2013 voor het eerst plaats in de Amsterdamse Ziggo Dome. De concerten in de daaropvolgende jaren worden allemaal eveneens gehouden in de Ziggo Dome. De concerthal in Amsterdam-Zuidoost, naast de ArenA, heeft een hal met een grootte van 90 bij 90 meter en een hoogte van 30 meter. De Ziggo Dome is geopend in juni 2012, heeft een zaalcapaciteit van 17.000 plaatsen, is voorzien van de modernste technieken en staat bekend om de goede akoestiek.

Optredens voorgaande edities

Een overzicht van de optredende artiesten tijdens de tien edities van Symphonica in Rosso:

JaarHoofdartiestGastoptredens van o.a.
2006Marco BorsatoAndrea Bocelli, Lucie Silvas, Ilse DeLange
2007Paul de LeeuwSimone Kleinsma, Cor Bakker
2008Lionel RichieTrijntje Oosterhuis, Candy Dulfer, Alain Clark
2009Diana RossAlain Clark
2010StingKyteman, Carel Kraayenhof
2011Nick & SimonAcda & De Munnik, 3JS
2012Doe MaarGers Pardoel
2013AnoukTrijntje Oosterhuis
2015Marco BorsatoZucchero
2017Simply RedKT Tunstall, Glennis Grace, Ruben Hein

Marco Borsato

Tijdens de eerste editie van Symphonica in Rosso treedt Marco Borsato maar liefst tien keer op in het Arnhemse GelreDome, goed voor zo'n 325.000 bezoekers. In maart 2015 wordt bekendgemaakt dat Borsato dat jaar wederom Symphonica in Rosso op zich gaat nemen. In tegenstelling tot de voorgaande edities vinden de shows allemaal plaats in de Ziggo Dome. De aanvankelijk twee aangekondigde concerten voor oktober 2015 zijn in een mum van tijd uitverkocht waarna het totale aantal shows uiteindelijk wordt verhoogd naar twaalf waarvan de tweede helft plaatsvindt eind februari, begin maart 2016.

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw is de eerste die het stokje van Borsato overneemt. Het is dan inmiddels de bedoeling dat het succesvolle evenement jaarlijks wordt georganiseerd met steeds een andere hoofdact, aangevuld met diverse gastoptredens. Ook van deze reeks verschijnt vervolgens een dvd.

Lionel Richie

Lionel Richie is de eerste van drie achtereenvolgende buitenlandse acts die het programma verzorgt. Het speciaal voor deze serie gecomponeerde Face in the crowd, gezongen met Trijntje Oosterhuis, wordt in ons land een grote hit.

Diana Ross

Door het faillissement van The Entertainment Group (TEG) lijken de optredens van Diana Ross in 2009 niet door te gaan. De Nederlandse productiemaatschappij TEG vraagt een maand voordat de concerten plaats moeten vinden uitstel van betaling aan hetgeen al snel resulteert in een faillissement. Om de concerten van 'Diana Rosso' toch door te kunnen laten gaan organiseert Marco Borsato met een aantal collega’s enkele benefietconcerten. Mojo Concerts, organisator van popconcerten en festivals, neemt uiteindelijk de organisatie van Symphonica in Rosso over.

Sting

De begeleiding tijdens de concertreeksen wordt doorgaans verzorgd door Guido’s Orchestra, de vaste begeleidingsgroep van Borsato. De Britse zanger Sting wordt tijdens zijn twee optredens echter begeleid door de Royal Philharmonic Orchestra, gedirigeerd door Steven Mercurio. Sting heeft een paar maanden eerder samen met dit orkest de in de studio opgenomen cd Symphonicities uitgebracht die qua sfeer overeenkomt met deze concerten.

Nick en Simon

Het duo Nick & Simon neemt de zesde editie op zich en treedt in totaal viermaal op in het GelreDome. Zoals bij alle optredende Nederlandse hoofdacts volgt later in het jaar de cd- en dvd-uitgave.

Doe Maar

In 1984 stopt de Nederlandstalige popgroep Doe Maar op het hoogtepunt van hun succes. Pas in 2000 komt het tot een aanvankelijk eenmalige reünie met een nieuwe cd en zestien optredens in Ahoy. In 2008 geeft de groep echter opnieuw twee concerten in de Rotterdamse Kuip en in enkele andere steden. In 2012 treedt de groep andermaal op, ditmaal tijdens de Symphonica-reeks. Anno 2020 treedt Doe Maar nog steeds op.

Anouk

De optredens van Anouk worden gekenmerkt door stemproblemen als gevolg van een griep. Twee van de drie concerten worden aanvankelijk geschrapt terwijl het overgebleven concert moet worden verplaatst. De twee geannuleerde concerten worden in december alsnog gegeven, maar daarvoor moet worden uitgeweken naar een andere locatie, de Amsterdamse Ziggo Dome. Het evenement komt echter niet meer terug in Arnhem.

Simply Red

De tiende editie van Symphonica in Rosso wordt verzorgd door Simply Red, de Britse band met frontman Mick Hucknall. Ook van deze concertregistratie verschijnt de bijbehorende cd en dvd korte tijd later.
© 2015 - 2023 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1994In 1994 werden er hits gescoord door Nederlandse artiesten zoals Marco Borsato, De Dijk, Paul de Leeuw en 2 Unlimited. M…
Hits jaren 00: 2008In 2008 stonden de hitlijsten vol met nieuwe artiesten, zoals bijvoorbeeld Alphabeat, Duffy, Amy MacDonald, Gabriella Ci…
Populairste uitvaartmuziekPopulairste uitvaartmuziekDe tijd dat “waarheen, waarvoor” van Mieke Telkamp de populairste uitvaartliedje was, ligt achter ons. De top tien van p…

Billboard publiceert al sinds 1940 een wekelijkse hitlijstBillboard publiceert al sinds 1940 een wekelijkse hitlijstOp 27 juli 2020 is het 80 jaar geleden dat Billboard de eerste Top 10 publiceerde die was samengesteld aan de hand van v…
Optreden voor publiek zonder plankenkoorts en podiumvreesOptreden voor publiek zonder plankenkoorts en podiumvreesWie enthousiast een instrument bespeelt wil dat ook laten horen aan anderen. Podiumangst kan dan roet in het eten gooien…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Symphonica_in_Rosso
  • http://borsato.nl/marco-nieuws/4351/persbericht-symphonica-in-rosso-met-marco-borsato.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziggo_Dome
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 25-05-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.