Film: The Maze Runner

Film: The Maze Runner The Maze Runner is een science fiction actie thriller geregisseerd door Wes Ball, gebaseerd op het gelijknamige boek van James Dashner. Thomas wordt wakker in lift, zonder enige idee hebben hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich helemaal niks meer herinneren. Hij weet zelfs niet wie hij is. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend doolhof.

Algemene informatie

 • Regie: Wes Ball
 • Producent: Ellen Goldsmith-Vein, Wyck Godfrey, Marty Bowen en Lee Stollman
 • Scenario: Het boek van James Dashner. Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers en T.S. Nowlin
 • Muziek: John Peasano
 • Montage: Dan Zimmerman
 • Cinematografie: Enrique Chediak
 • Distributie: 20th Century Fox
 • Première: 11 september 2014 in Maleisië
 • Speelduur: 113 minuten
 • Taal: Engels
 • Budget: $34.000.000,-
 • Opbrengsten: $192.395.000,-

Het plot

Leeswaarschuwing: De onderstaande tekst bevat spoilers
Een 16-jarige jongen, gespeeld door Dylan O'Brien, wordt wakker in een lift met de naam The Box. Wanneer hij aankomt aan de top wordt hij opgevangen door andere jongens in een groot groen gebied omgeven door grote, grijze muren. Deze plek heet The Glade. De jongen kan zich helemaal niks meer herinneren. De leider binnen The Glade, Alby, gespeeld door Aml Ameen, vertelt hem dat dat iedereen overkomt en de jongen binnen een paar dagen zijn naam weer zal herinneren. Alby geeft hem een rondleiding door The Glade en laat hem zien hoe het is om hier te leven als een Glader, zo noemen de jongens zich hier. De jongen wordt nieuwsgierig naar de opening in de muur van The Glade, maar hij wordt door iedereen gewaarschuwd om daar niet doorheen te gaan. Het is namelijk een levensgevaarlijk doolhof waarin je makkelijk kan verdwalen. Hij ontmoet Chuck, gespeeld door Blake Cooper, en ze worden goede vrienden.

Op diezelfde dag wordt er gevierd dat er een nieuwe jongen is gearriveerd. Elke maand brengt The Box een nieuw persoon met wat voorraden naar de Glade. Tijdens dat feest legt Newt, gespeeld door Thomas Brodie-Sangster, uit dat het doolhof de enige uitweg is. De beste Gladers worden Runners, die enige mensen die zijn toegestaan om in het doolhof te gaan en deze te verkennen. Gedurende de dag gaan ze op zoek naar een uitgang, maar ze moeten weer terug zijn voor zonsondergang. Dan gaat namelijk de poort dicht. 's Nachts dwalen er Grievers rond in het doolhof en niemand heeft ooit een confrontatie met die beesten en een nacht in het doolhof overleefd. Terwijl die Grievers ronddwalen verandert het doolhof, waardoor het nog ingewikkelder wordt om een uitweg te vinden. Tijdens het feest krijgt de jongen ruzie met Gally, gespeeld door Will Poulter, waardoor hij plotseling zijn naam weer herinnerd: Thomas.

De volgende dag als Thomas in het bos op zoek gaat naar voorraden, wordt hij aangevallen door Ben, een Runner die is gestoken door een Griever. Na zo'n steek beginnen mensen gek te worden en gaan ze zich weer dingen herinneren, maar die steek is dodelijk. Ben wordt door de Gladers gedwongen om het doolhof in te gaan zodat hij daar kan sterven. Minho, gespeeld door Ki hong Lee, een Runner, en Alby doen een poging om de sporen van Ben te traceren om te kijken of hij daadwerkelijk is omgekomen. In deze poging wordt Alby gestoken en raakt hierdoor bewusteloos. De Gladers zijn ongerust, omdat Minho en Alby nog niet zijn teruggekeerd en de zonsondergang nadert. Op het laatste moment komt Minho tevoorschijn terwijl hij Alby met zich meedraagt. Maar ze redden het niet om op tijd de uitgang te bereiken. Thomas kan dit niet aanzien en betreedt net op het laatste moment voordat de poort sluit het doolhof. Ze weten het allemaal te overleven. Thomas weet zelfs een Griever te doden.

Gally is woedend en is bang dat de vrede tussen de Gladers en de Grievers in gevaar komt. Hij wil dat Thomas gestraft wordt voor zijn daden. Hij mocht het doolhof niet betreden als niet-Runner. Newt is echter blij met het optreden van Thomas en benoemt hem tot Runner van de Glades. Na de benoeming gaan ze op zoek naar de resten van de Griever. Thomas, Minho, Newt en nog een paar Gladers betreden het doolhof om op onderzoek te gaan. Ze vinden een soort van piepend apparaat in de Griever. De getallen op dat ding komen overeen met bepaalde sectoren van het doolhof. De Box stuurt weer iemand naar boven in de Box, maar dit kwam als een verrassing aangezien het nog geen maand is geleden sinds de laatste persoon met de Box is gekomen. Nog verrassender is het feit dat het dit keer een meisje is en ze heeft een briefje bij zich waarin staat dat zij de allerlaatste is. Haar naam is Theresa en ze draagt twee spuitjes bij zich met blauw substantie. Ze gebruiken eentje op Alby, die daardoor geneest.

Minho en Thomas gaan met elkaar op zoek naar een uitgang in het doolhof. Ze ontdekken een uitgang dankzij de werking van het piepende machineding. De terugkeer naar de Glades ging heel moeizaam. Ze waren bijna vast komen te zitten in het doolhof. Diezelfde nacht blijven de poorten van het doolhof openstaan. Hierdoor ontstaat er een gigantische stormvloed aan Grievers die de Glades aanvallen. Bij deze aanval komen Alby en vele andere Gladers om het leven. Thomas kan dit niet meer aanzien en wil weten wat er nu allemaal aan de hand is. Daarom steekt hij zichzelf met een angel van een Griever. In de openbaring doet hij de ontdekking dat hij en Theresa in de organisatie zaten die het doolhof hebben ontworpen. Alles wat er in de Glades en het doolhof gebeurt, is gewoon een grote test. Gally is hier woedend over en neemt het Thomas en Theresa kwalijk wat er met hen is gebeurd. Hij wil ze laten executeren. De Gladers weten ze echter te redden en volgen Thomas naar de uitgang van het Doolhof. Eenmaal de uitgang te hebben bereikt komen ze terecht in een laboratorium met allemaal lijken van wetenschappers. In een video-opname van een vrouw wordt uitgelegd dat de planeet vernietigd is door zonnevlammen, die gevolgd werden door een wereldwijde pandemie. De jongeren in de Glades waren een deel van experiment om te onderzoeken waarom ze resistent waren tegen de pandemie. Aan het eind van de opname pleegt ze zelfmoord. Daarna verschijnt Gally, die is gestoken en uit is op wraak op Thomas. Gally schiet op Thomas, maar Minho weet Gally te raken met een speer. Gally weet Thomas niet te raken maar wel Chuck, die aan de wond overlijdt. Hierna komen gemaskerde mannen tevoorschijn die de groep in veiligheid brengen. Door de helikoptervlucht zien ze het doolhof van boven en dat het gelegen is in een woestijn. De dode wetenschappers verschijnen bij elkaar in een kamer en zeggen dat het experiment een succes is geweest en dat ze overgaan naar fase 2.

De cast

 • Dylan O'Brien als Thomas
 • Aml Ameen als Alby
 • Thomas Brodie-Sangster als Newt
 • Ki Hong Lee als Minho
 • Will Poulter als Gally
 • Blake Cooper als Chuck
 • Kaya Scodelario als Teresa
 • Dexter Darden als Frypan
 • Chris Sheffiel als Ben
 • Jacob Latimore als Jeff
 • Alexander Flores als Winston
 • Randall C. Dunningham als Clint
 • Joe Adler als Zart
 • Patricia Clarkson als Ava Paige

Een vervolg op The Maze Runner

Fox heeft op 11 oktober 2013 gemeld dat zij de rechten heeft gekregen van het tweede boek van The Maze Runner trilogie, The Scorch Trial. Net als The Maze Runner zal dit vervolg worden geregisseerd door Wes Ball. Dit vervolg staat gepland om op 18 september 2015 te worden uitgebracht.
© 2014 - 2024 Kevin701, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
Doloris Tilburg: Rooftop bar & Meta Maze‎Doloris Tilburg: Rooftop bar & Meta Maze‎In mei 2019 opende Doloris Rooftop Bar & Meta Maze haar deuren en bracht hiermee een bijzondere attractie naar Tilburg.…
Dragonball Evolution: film uit 2009recensieDragonball Evolution: film uit 2009Op 9 april 2009 ging de film Dragonball Evolution in Nederland in première. Voor de vele fans van de franchise van Drago…

De film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsDe film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsIn februari 2015 zal hij in première gaan... de spraakmakende verfilming van 'Fifty Shades of Grey', de wereldberoemde b…
Film: The Fault in Our StarsFilm: The Fault in Our StarsThe Fault in Our Stars is een romantische komedie-drama film geregisseerd door Josh Broone, gebaseerd op het gelijknamig…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt1790864/
Kevin701 (52 artikelen)
Laatste update: 13-11-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.