Filmtips: 15 speelfilms met de zee als belangrijk thema

Filmtips: 15 speelfilms met de zee als belangrijk thema Ga je op vakantie naar een tropisch eiland of ben je op een zeilreis dan mogen speelfilms waarin de zee een belangrijke rol speelt niet ontbreken in je bagage. In alle overige gevallen zijn deze films ook aan te raden, het ruime sop spreekt altijd tot de verbeelding en als kijker wordt je even uit de dagelijkse sleur meegenomen. Daarom volgt hier een lijst met speelfilms waarin de zee een belangrijk element is. De films zijn onderling zeer verschillend, ze variëren van commerciële blockbusters tot de meer serieuze filmhuis films. Alle films zijn gerangschikt op basis van de waardering van de Internet Movie Database (IMDb).

Song of the Sea – 2014

Met de hand getekende animatiefilm waarin twee Ierse hoofdpersonages Ben en zijn zus Saoirse op avontuur gaan om feeën en andere sprookjesfiguren te redden. Saoirse kan volgens Ierse en Schotse legendes in een zeehond veranderen, en dat heeft zo zijn voordelen. Als hun moeder is verdwenen worden Ben en Saoirse naar de stad gestuurd waar hun oma woont. Maar op een gegeven moment besluiten de kinderen zelf om terug te keren naar de zee, en daar begint het mooie avontuur. De volksverhalen van de moeder van Ben worden steeds meer werkelijkheid. Film geschikt voor alle leeftijden.
IMDb: 8,1

Finding Nemo – 2003

Bron: Taken, PixabayBron: Taken, Pixabay
Zeer bekende animatiefilm geregisseerd door Andrew Stanton en Lee Unkrich. Het verhaal gaat over de clownvis Nemo die door duikers wordt meegenomen en in Sydney in een aquarium wordt gestopt. Nemo is de enige overgebleven zoon van vader Marlin. Eigenlijk is Marlin de hoofdpersonage van de film, deze wat angstige vis verzamelt alle moed om samen met een andere vis, genaamd Dory, de zoektocht in te zetten naar Nemo. Dory heeft geheugenverlies, en dat levert samen met Marlin leuke taferelen op. Finding Nemo is een zeer leuke onderwater “roadmovie”, die ook tijdens herhalingen nog steeds erg leuk blijft. Film is geschikt voor jong en oud en het hele gezin.
IMDb: 8,1

Mar Adentro (The Sea Inside) - 2004

Van de regisseur Alejandro Amenábar, die ook The Others en Agora heeft geregisseerd, komt de film Mar Adentro uit 2004. Wereldreiziger en zeiler Ramón (Javier Bardem) krijgt een fataal ongeluk tijdens het duiken tijdens een dagje naar het strand. Gevolg is dat Ramón tot aan zijn nek verlamd wordt en zijn dagen moet slijten in bed in het huis van zijn ouders vlakbij de zee. Ramón heeft maar een wens en dat is euthanasie. Het vervullen van deze wens is niet zo makkelijk. Hij wordt daarbij geholpen door twee vrouwen, advocate Julia (Belén Rueda) en Rosa (Lola Dueñas), een hardwerkende arbeidster die zo haar eigen problemen heeft. Deze film is een absolute must, al was het alleen al door de zeer goede filmmuziek in Galicische stijl, gecomponeerd door niemand minder dan Alejandro Amenábar.
IMDb: 8,0

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl - 2003

Bron: 851878, PixabayBron: 851878, Pixabay
Een film die niet mag ontbreken op deze lijst is natuurlijk Pirates of the Caribbean, geregisseerd door Gore Verbinski, en dan met name het eerste deel The Curse of the Black Pearl uit 2003. Kapitein Barbossa, voormalig stuurman van de Black Pearl, ontvoert Elisabeth Swann (Keira Knightley) om haar als bloedoffer te gebruiken en zo het leven terug te geven aan de bemanning van de Black Pearl. Deze bemanning is namelijk vervloekt (de vloek van Cortez) nadat ze een schatkist van de Azteken hebben leeggeroofd. Will Turner (Orlando Bloom) besluit om samen met Jack Sparrow (Johnny Depp), die vroeger kapitein van de Black Pearl was, Elisabeth te gaan redden. De deal is dat Elisabeth gered wordt, zo wordt de wens van Will Turner vervuld, en dat Jack Sparrow zijn schip de Black Pearl terugkrijgt. Of dit allemaal gaat lukken wordt duidelijk in deze film. Veel zwaardvechten, acrobatische toeren, veel zee en humor en natuurlijk een paar flessen whisky hebben deze piratenfilm tot een groot succes gemaakt.
IMDb: 8,0

Breaking the Waves - 1996

Van de spraakmakende regisseur Lars von Trier komt de Deense film Breaking the Waves uit 1996. De film is behoorlijk aan de sombere kant, dit wordt versterkt door het troosteloze Schotse landschap nabij de kust en de ruige zee. Jonge, ietwat kinderlijke vrouw Bess (Emily Watson) trouwt met olieplatformmedewerker Jan, een huwelijk waar de streng calvinistische omgeving op tegen is. Bess heeft de gewoonte om alles met God te bespreken en alles in dienst te stellen van God. Door een ongeluk van Jan op het olieplatform, waardoor hij invalide raakt, neemt de relatie tussen Bess en Jan plotseling een slechte wending aan, Bess wordt op verzoek van Jan aangezet om de liefde te gaan bedrijven met andere mannen, en Bess begint te geloven dat ze haar man op deze wijze kan genezen van zijn invaliditeit. Ondertussen probeert ze met haarzelf in het reine te komen via de gesprekken met God, en de zwaar gelovige gemeenschap begint zich door het gedrag van Bess steeds meer van haar af te keren. Geen gezellige film voor het hele gezin, maar serieuze kost, niettemin een terecht hooggewaardeerde film.
IMDb: 7,8

Titanic - 1997

Van de regisseur James Cameron komt de film Titanic, een film die iedereen waarschijnlijk wel gezien heeft. Deze blockbuster heeft maar liefst ruim 2 miljard dollar opgebracht, won 11 oscars en staat op nummer 2 van de lijst van succesvolste films. Op nummer een staat die andere bekende film van James Cameron, Avater. In Titanic wordt flink op de sentimenten van de kijker ingespeeld. We volgen twee jonge mensen Rose en Jack (Kate Winslet en Leonardo DiCaprio), die elkaar op de Titanic tegenkomen. Hoewel Rose al op het punt staat te trouwen ontwikkelt zich een relatie tussen deze twee personen. In het begin richt de film zich vooral op de romantiek, maar na de fatale botsing van de Titanic tegen de ijsberg wordt de film een absolute meesterlijke thriller. Een film die iedere filmliefhebber gezien moet hebben.
IMDb: 7,8

Le Grand Bleu (The Big Blue) – 1988

Klassieker en uitstekende film van de Franse regisseur Luc Besson, die ook films als Léon en The Fifth Element op zijn naam heeft staan. Het verhaal gaat over een duikerswedstrijd tussen de twee diepzeeduikers Jacques en Enzo (Jean-Marc Barr en Jean Reno) die zonder zuurstofflessen zo diep mogelijk proberen te duiken, een sport die niet zonder risico’s is. Een van de duikers krijgt een relatie met verzekeringsagente Johanna (Rosanna Arquette), zij wil vooral een gezin stichten. Ondertussen neemt de druk om de wedstrijd te winnen steeds verder toe. De film bevat naast veel serieuze elementen ook genoeg humor, deze wordt uitstekend gebracht door Jean Reno. De film speelt zich af op de mooiste locaties van de Middellandse Zee, waaronder Santorini, Sicilië en de Franse Riviera. Als je van de Middellandse Zee én van dolfijnen houdt dan is deze film een absolute must. De film kan het best gekeken worden onder het genot van een bord Siciliaanse "spaghetti del mare". De schitterende soundtrack is van Eric Serra. Probeer wel de korte versie van deze film te kijken (132 minuten), de lange versie (director's cut 168 minuten) bevat net iets te veel overtollige scenes die afbreuk doen aan het verhaal.
IMDb: 7,6

The Red Turtle - 2016

Bron: Free Photos, PixabayBron: Free Photos, Pixabay
Van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is de woordloze animatiefilm The Red Turtle afkomstig. Er is maar liefst 10 jaar gewerkt aan deze film, waarbij per dag 3 seconden beeldmateriaal moest worden afgeleverd om de 80 minuten durende speelfilm te kunnen maken. Doel van de filmmaker Dudok de Wit is de kijker op melancholische wijze emotioneel betrokken te laten worden bij het verhaal, en zonder dat er ook maar een woord wordt gesproken lukt dat goed. "A touching animated ode to the cycle of life" zo wordt de film in haar eigen trailer genoemd, en wie de trailer bekijkt zal zien dat de film er veelbelovend uitziet. Het is een animatiefilm voor jong en oud, en zeker niet speciaal gericht op jonge kijkers. Het verhaal gaat over een schipbreukeling die op een tropisch eiland terechtkomt en dan moet zien te overleven. De film is begin 2017 genomineerd voor een Oscar voor beste animatiefilm, maar won die prijs op 26 februari uiteindelijk niet. De film won al wel vele andere prijzen, zoals op het filmfestival in Cannes.
IMDb: 7,5

Mary Bryant – 2005

Een verrassing is de zeer aangename speelfilm, c.q. miniserie van de regisseur Peter Andrikidis. Het verhaal gaat over een jonge vrouw Mary (Romola Garai) die als gevolg van een kleine diefstal als gevangene naar het verre Australië naar een Engelse kolonie gestuurd wordt. Wat volgt is een verre reis over zee naar een land waar de omstandigheden eind 18e eeuw niet bepaald makkelijk waren. Samen met haar man bedenkt ze een plan om met een gammel bootje te ontsnappen aan honger en ziektes. Mary Bryant is een lange film, maar het tempo zit er goed in, het verhaal verslapt nergens. Toch blijft het rustieke sfeertje dat miniseries over het algemeen kenmerkt, ook aanwezig. Een goede meeslepende dramafilm, zeer geschikt om in een rustig weekend of in de vakantie te gaan kijken.
IMDb: 7,4

Michiel de Ruyter - 2015

Van de regisseur Roel Reiné komt van Nederlandse bodem de film Michiel de Ruyter uit 2015. We zien Michiel de Ruyter (Frank Lammers) die als aanvoerder van de Nederlandse oorlogsvloot het op moet nemen tegen de Engelsen. Die zeeslag wordt door de Ruyter gewonnen. Gelijkertijd speelt zich in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een politieke strijd af tussen de Orangisten en de republikeinen. De Ruyter is zeer succesvol maar wordt ondertussen in de ogen van de machthebbers te populair. Om van hem af te komen wordt hij op missie gestuurd naar Agosta om een zeeslag uit te voeren tegen de Fransen, met wie “Nederland” tijdens de Hollandse Oorlog eveneens in oorlog was. De film beschrijft een roerige periode in onze vaderlandse geschiedenis. Een goede film die ook geschikt is als geschiedenisles is het resultaat.
IMDb: 7,0

Dead Calm - 1989

Een akelig spannende film, zo laat de film Dead Calm, geregiseerd door Phillip Noyce, zich het beste omschrijven. Het verhaal speelt zich af op de Great Barrier Reef bij Australië. Een gelukkig stel John Ingram en zijn jongere vrouw Rae, gespeeld door Nicole Kidman en Sam Neill, gaan zeilen, maar komen dan op het verkeerde moment op de verkeerde plek op het water een psychopaat (Billy Zane) tegen. Vervolgens nemen de ontwikkelingen een vervelende wending aan, hetgeen in schril contrast staat met de mooie zee en het zonnige weer. Tijdens deze film zit je op het puntje van je stoel, en hoewel het verhaal zich op zee afspeelt ben je als kijker niet echt veel bezig met deze mooie omgeving, daarvoor nemen de gebeurtenissen je als kijker teveel in beslag.
IMDb: 6,8

Fuocoammare, Fire at Sea – 2016

Geen speelfilm, maar een indrukwekkende documentaire dat het leven op het Italiaanse eiland Lampedusa in beeld brengt ten tijde van de nimmer ophoudende stroom aan vluchtelingen die in gammele bootjes proberen het eiland te bereiken. We zien de 12-jarige Siciliaanse Samuele, die met zijn familie op Lampedusa woont, en een dokter die zowel Samuele als de vluchtelingen helpt. We zien de onverschilligheid en het relatief makkelijke bestaan van de eilandbewoners dat in schril contrast staat met de harde levensstrijd die de vluchtelingen moeten voeren. Deze documentaire doet een beroep op ons collectief moraal zonder meteen te oordelen: wie zij wij dat dit zomaar kan gebeuren? En wat moeten we doen om te helpen? Schrijnende passages, maar ook het goede in de mens komen in deze documentaire naar boven. Dit alles met de zee als achtergrond.
IMDb: 6,7

Adrift – 2018

Adrift, van de regisseur Baltasar Kormákur, is een uitermate pakkende dramafilm maar tegelijk een inspirerende film. De schoonheid maar ook de gevaren van de zee komen in deze film naar voren. Het is met name de actrice Shailene Woodley die dit verhaal naar een hoger plan tilt. Ruim negentig minuten lang ben je als kijker aan de buis gekluisterd en zeker zeilliefhebbers zullen deze film waarderen. Het verhaal gaat over twee jonge mensen die elkaar op het eiland Tahiti treffen, de vonk slaat wederzijds over en de twee beginnen al plannen te maken om verre reizen te gaan ondernemen. Echter het besluit om van deze mooie plannen af te wijken en tegen betaling een zeilboot van een ouder echtpaar naar San Diego te brengen heeft grote gevolgen.
IMDb: 6,6

1492: Conquest of Paradise - 1992

Bron: Pixel2013, PixabayBron: Pixel2013, Pixabay
Van de regisseur Ridley Scott komt de film 1492: Conquest of Paradise. Het behoort weliswaar niet tot het beste werk van Scott, toch mag deze film niet ontbreken op deze lijst van films met de zee als belangrijk thema. Conquest of Paradise is een prima ontspannende wegkijkfilm, die de kijker tevens iets leert over een markante periode in de Spaanse geschiedenis. We volgen de avonturen van Columbus (Gérard Depardieu) die aan de Spaanse Koningin (Sigourney Weaver) toestemming en steun vraagt om met nieuwe schepen en middelen een nieuwe handelsroute naar Azië te ontdekken. Op deze reis wordt bij toeval Amerika ontdekt, met alle vervelende gevolgen voor de oorspronkelijke bewoners, de Indianen. Deze film is niet geheel toevallig 500 jaar na de ontdekking van Amerika uitgebracht. De bekende filmmuziek is van Vangelis, deze soundtrack was in 1992 een groot succes.
IMDb: 6,5

Nim’s Island – 2008

Bron: Julius Silver, PixabayBron: Julius Silver, Pixabay
Dat niet alle films over de diepere zaken des levens hoeven te gaan bewijst de ongecompliceerde jeugdfilm Nim’s Island uit 2008. Nim’s Island, geregisseerd door Jennifer Flackett en Mark Levin, vertelt de avonturen van Nim (Abigail Breslin) die samen met haar vader (Gerard Butler) op een eiland woont. De woonplek op het eiland is het gevolg van het werk van de vader, die als bioloog op zoek is naar een speciaal soort plankton. Als er een zware storm opduikt en haar vader niet meer terugkomt na een zeiltocht op zee moet Nim op de een of andere manier hulp inroepen. Er is maar een manier, en dat is de held Alex Rover te vinden uit de jeugdboeken die Nim vaak leest. In werkelijkheid gaat achter Alex Rover een grote bangerik schuil, de schrijfster Alexandra (Jodie Foster). Na aandringen komt de schrijfster toch in actie om Nim te helpen haar vader te vinden. Een echte “feel good movie” is het resultaat, geschikt voor op een regenachtige zondagmiddag en voor het hele gezin.
IMDb: 6,0
© 2015 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2003De Oscarwinnaars 2003De Academy Awards van het jaar 2003. De beste films van dit jaar waren The lord of the rings; return of the king, Mystic…
Een draaiersjongen: in een blauw geruite kielEen draaiersjongen: in een blauw geruite kielVeel Oud-Hollandse liederen handelen over het roemruchte verleden van Nederland. Ze bezingen de helden, die een belangri…
Triviant, leuk en leerzaamTriviant Pursuit is al meer dan 20 jaar de klassieker op het gebied van vraag- en antwoord spellen. Met uitgebreide edit…
Kinderfeest  met thema "Finding Nemo"Kinderfeest met thema "Finding Nemo"Een kinderfeest met als thema Finding Nemo. Dit feest kunt u bij u thuis houden. Zo voorkomt u dat u ergens naar toe moe…

Moneyball - succes in sport op basis van statistiek (film)Moneyball - succes in sport op basis van statistiek (film)Moneyball gaat over het toepassen van statistiek in de sportwereld. De film vertelt het verhaal van de Oakland Athletics…
Relatos Salvajes: Een film doordrenkt in zwarte humorRelatos Salvajes: Een film doordrenkt in zwarte humorDeze dramatische doch komische film bestaat uit zes korte verhalen die in het kader staan van wraak, haat, toeval (of ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay (bewerkt)
  • Afbeeldingen in dit artikel dienen ter illustratie en komen niet uit de betreffende film
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Titanic_%281997%29
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pirates_of_the_Caribbean:_The_Curse_of_the_Black_Pearl
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Michiel_de_Ruyter_%28film%29
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_succesvolste_films
  • http://www.moviemeter.nl/
  • https://www.imdb.com/
  • Afbeelding bron 1: Taken, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: 851878, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Free Photos, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Pixel2013, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Julius Silver, Pixabay
Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 22-05-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.