Moneyball - succes in sport op basis van statistiek (film)

Moneyball - succes in sport op basis van statistiek (film) Moneyball gaat over het toepassen van statistiek in de sportwereld. De film vertelt het verhaal van de Oakland Athletics die met een zeer beperkt budget een enorm succes boeken. In navolging van deze film werd statistiek steeds meer toegepast in verschillende sporten. Het is een non-fictie verhaal. In de film speelt Brad Pitt de hoofdrol, hij speelt algemeen directeur Billy Beane. Ook Jonah Hill vervult een rol in de film, hij speelt Peter Brand, de assistent van Billy Beane.

Algemeen

De film Moneyball is gebaseerd op het waargebeurde verhaal hoe de Oakland Athletics (Oakland A's) met weinig financiële middelen toch succes wisten te boeken in een sportcompetitie die bol stond van het geld. Door een nieuwe, rigoureuze en zeer innovatieve aanpak van het scouten en aantrekken van nieuwe spelers wist het team een ongeslagen reeks van twintig wedstrijden neer te zetten in de hoogste baseballcompetitie van Amerika. Het is een verfilming van het boek "Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game".

Moneyball
Speelduur133 minuten
LandVerenigde Staten van Amerika
TaalEngels
Budget$50 miljoen
Opbrengsten$110 miljoen
Première 23 september 2011 (Verenigde Staten van Amerika)
17 november 2011 (Nederland)
7 december 2011 (België)
GenreBiografie, sport en drama

Productie
De film Moneyball is gebaseerd op het boek "Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game". Columbia Pictures kocht de rechten van het boek in 2004, een jaar nadat het boek de eerste keer werd uitgegeven. Stan Chervin schreef het eerste script voor de film, maar deze trok zich later terug uit het project. Steve Zaillian schreef vervolgens een tweede script dat zou worden geregisseerd door David Frankel. Al snel hierna werd Steve Zaillian vervangen voor Steven Soderbergh. Op 19 juni 2009 zou gestart worden met de opnames van de film, maar op het laatste zette Sony de productie stop.

Uiteindelijk werd ook Steven Soderbergh vervangen en Bennett Miller werd de nieuwe regisseur. Aaron Sorkin schreef hierop een derde script. De opnames van de film begonnen uiteindelijk in juli 2010.

Cast

ActeurPersonage
Brad PittBilly Beane
Jonah HillPeter Brand
Philip Seymour HoffmanArt Howe
Chris PrattScott Hatteberg
Casey BondChad Bradford
Stephen BishopDavid Justice
Royce ClaytonMiguel Tejada
David HutchisonJohn Mabry
Nick PorrazzoJeremy Giambi
Robin WrightSharon
Kerris DorseyCasey Beane
Ken MedlockGrady Fuson
Nick SearcyMatt Keough
Jack McGeeJohn Poloni
Brent JenningsRon Washington
Tammy BlanchardElizabeth Hatteberg
Vyto RuginisPittaro
Glenn MorshowerRon Hopkins

Verhaallijn van de film

De algemeen directeur van de Oakland Athletics is ontevreden over het verlies van zijn team tegen de New York Yankees aan het einde van het seizoen 2001 en wilt zich het volgende seizoen revancheren. Dit alles moet gebeuren met een zeer beperkt budget en het vertrek van enkele topspelers. De algemeen directeur Billy Beane (Brad Pitt) besluit om Peter Brand (Jonah Hill) aan te nemen als zijn assistent. De twee hebben elkaar leren kennen tijdens een bezoek van Beane aan de Cleveland Indians. Beane was onder de indruk van het innoverende, op statistiek gebaseerde principe dat Brand had ontwikkeld.

Binnen de Oakland A's is er veel kritiek op de nieuwe werkwijze van Billy Beane. Zowel vanuit de traditionele scouting, als van teammanager Art Howe (Philip Seymour Hoffman). Beane besluit de nieuw ingeslagen weg te volgen en contracteert de spelers die zijn assistent Brand adviseert.

In het begin van het seizoen 2002 vallen de resultaten van de A's tegen en gaat de nieuwe aanpak niet zoals verwacht. Beane probeert iedereen te overtuigen om in de nieuw ingeslagen weg te geloven. De resultaten verbeteren en uiteindelijk wordt er een recordbrekende winstreeks van 20 wedstrijden geboekt. Desondanks zorgt deze reeks er niet voor dat de Oakland A's kampioen worden dat jaar, een enorme teleurstelling voor Billy Beane.

Prijzen voor Moneyball

Moneyball is voor zeer veel verschillende prijzen genomineerd geweest en heeft er ook een groot aantal gewonnen. Zowel in binnen- als buitenland is de film met groot genoegen ontvangen en beoordeeld.

Academy Awards, Verenigde Staten van Amerika (2012)

Genomineerd:
 • Beste film
 • Beste acteur in een hoofdrol (Brad Pitt)
 • Beste acteur in een bijrol (Jonah Hill)
 • Beste aangepaste scenario (Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin)
 • Beste montage (Christopher Tellefsen)
 • Beste geluid (Deb Adair, Ron Bochar, David Giammarco, Ed Novick)

Golden Globes, Verenigde Staten van Amerika (2012)

Genomineerd:
 • Beste acteur in een drama (Brad Pitt)
 • Beste acteur in een bijrol (Jonah Hill)
 • Beste film
 • Beste drama

BAFTA Awards, Groot-Brittannië (2012)

Genomineerd:
 • Beste aangepaste scenario (Steven Zaillian, Aaron Sorkin)
 • Beste acteur in een hoofdrol (Brad Pitt)
 • Beste acteur in een bijrol (Jonah Hill)

Navolging in de sportwereld

In het Amerikaanse baseball is sinds het succes van de Oakland A's statistiek in grote mate toegepast op het scout- en aankoopbeleid. Nagenoeg elk team maakt tegenwoordig gebruik van statistiek in het beoordelen van spelers.

Ook in andere sporten wordt statistiek steeds meer toegepast. Met name bij individuele sporten en teamsporten met een hoge individuele invloed zijn statistieken enorm belangrijk geworden. Bij teamsporten zijn statistieken lastiger toe te passen, omdat een speler afhankelijker is van zijn teamgenoten. Een sport waar statistiek zeer belangrijk is geworden is wielrennen. Met name op het gebied van vermogen van renners worden de uiterste grenzen opgezocht om zo een optimale prestatie te leveren.

In het voetbal wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van statistieken. Hoewel de invloed hiervan minder groot is dan in andere sporten zijn er ook clubs die er heilig geloven in het "Moneyball principe". Enkele grote clubs als Manchester City, Liverpool en Tottenham Hotspur zijn voorlopers op het toepassen van statistiek in het voetbal. In Nederland zijn er echter ook enkele clubs die statistiek steeds meer toepassen. Bij Sparta Rotterdam hebben ze geprobeerd vanuit de Jupiler League te promoveren naar de Eredivisie op basis van statistieken. Zij hebben dit ook laten vastleggen in de serie ‘SPARTA: Achter De Poorten Van Het Kasteel'. Bij AZ zijn ze nog een stap verder gegaan. Zij hebben Billy Beane, de grondlegger en inspiratie van Moneyball, binnengehaald om te adviseren bij het toepassen van statistiek en het aantrekken van nieuwe spelers.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsDe Oscars 2012 - Nominaties en WinnaarsOp 26 februari 2012 vond de 84e uitreiking van de Oscars plaats. De gastheer van die avond was Billy Crystal. Hij presen…
De Oscarwinnaars 2011De Oscarwinnaars 2011De Academy Awards van het jaar 2011. De beste films van dit jaar waren The artist, Hugo en The iron lady. De Oscars werd…
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…

Paper Towns - De filmPaper Towns - De filmPaper Towns, de verfilming van het succesvolle boek van John Green, verschijnt op 24 juli 2015 voor het eerst in de bios…
Filmtips: 15 speelfilms met de zee als belangrijk themaFilmtips: 15 speelfilms met de zee als belangrijk themaGa je op vakantie naar een tropisch eiland of ben je op een zeilreis dan mogen speelfilms waarin de zee een belangrijke…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt1210166/
 • http://www.sportgeschiedenis.nl/2013/03/17/moneyball-aan-de-maas.aspx
 • http://www.volkskrant.nl/archief/directeur-stewart-en-de-les-van-billy-beane~a3131710/
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.