recensie

Franse kerstfilm: Le Père Noël van Alexandre Coffre

Franse kerstfilm: Le Père Noël van Alexandre Coffre Zin in een schattige Franse kerstfilm? Le Père Noël van Alexandre Coffre is een kerstsprookje vol humor en fantasie dat de hele familie zal kunnen bekoren. Het verhaal van het zesjarige jongetje Antoine dat zo graag met de slee van de kerstman naar de sterren zou willen gaan om er met zijn overleden papa te kunnen praten. Melig? Helemaal niet. Voorspelbaar? Misschien, maar de kleine Victor Cabal speelt zo goed en overtuigend dat je helemaal mee bent van de eerste minuut tot de laatste. Tahar Rahim is de perfecte tegenspeler: een inbreker met een peperkoeken hart.

Le Père Noel: korte inhoud

Antoine is een klein jongetje. Op kerstavond moet hij naar zijn bed, terwijl zijn mama nog verder feest met haar gasten. Vol verwachting wacht Antoine op de komst van de kerstman. Hij gaat voor het raam staan om naar buiten te kijken. Groot is zijn verbazing wanneer de kerstman plots uit de lucht valt en voor hem staat op het balkon van hun terras. De kleine Antoine is uitzinnig van vreugde. Hij wil met de kerstman mee en laat hem niet meer los. Hij gaat dus via het touw dat aan het balkon hangt naar beneden maar halverwege blijft hij hangen. De kerstman komt hem redden en brengt hem terug naar boven. Door het lawaai komt zijn mama in de kamer. Gelukkig kan de kerstman op tijd in het onderste bed van Antoine's stapelbed duiken. De kerstman beveelt hem in bed te blijven maar Antoine gaat de kerstman weer achterna, door de deur ditmaal. Langzamerhand dringt het tot Antoine door dat de man wel eens niet de kerstman zou kunnen zijn. Zijn vermoeden wordt bevestigd wanneer de kerstman hem leert inbreken en stelen. Toch kan de sympathieke kerstman-inbreker Antoine steeds weer doen geloven dat hij de kerstman is. De grootste droom van het zesjarige jongetje is om een ritje te kunnen maken in de kerstslee van de kerstman om dag te kunnen gaan zeggen tegen zijn papa in de sterren. Hij heeft er alles voor over ... of toch bijna. Zal Antoine's grootste droom in vervulling gaan?

Technische gegevens van de film

 • Titel: Le Père Noël
 • Genre: Komedie
 • Regisseur: Alexandra Coffre
 • Script: Rachel Palmieri en Fabrice Carazzo
 • Jaar: 2014
 • Land: Frankrijk
 • Taal: Frans
 • Duur: 80 minuten
 • Mars films
 • Dvd: omdat de dvd enkel in het Frans bestaat, zonder ondertiteling of dubbing, is hij niet verkrijgbaar in België of Nederland in reguliere winkels. Je moet hem dus in Frankrijk gaan kopen. Gelukkig is hij ook verkrijgbaar bij Bol.com of bij Fnac.com.

Acteurs

 • De kerstman-inbreker (Le Père Noël): Tahar Rahim
 • Antoine: Victor Cabal
 • Moeder van Antoine: Annelise Hesme
 • Marie: Amélie Glenn
 • Zwarte Piet (Père Fouettard): Michaël Abiteboul
 • Camille: Philippe Rebbot

Hoofdpersonages

Tahar Rahim

Tahar Rahim is een Fransman met Algerijnse roots. Hij werd geboren in 1981 in Belfort (Frankrijk). Hij studeerde cinema in Montpellier. In 2005 speelt hij in "Tahar l'étudiant", een documentaire gebaseerd op zijn eigen leven. In 2007 speelt hij een politieagent in de horrorfilm "A l'intérieur". Daarna gaat zijn carrière pas echt van start. Hij mag het hoofdpersonage spelen in "Un Prophète". Voor deze rol krijgt hij twee Césars, een unicum in de filmgeschiedenis van de Césars. Na hem worden de regels aangepast, zodanig dat een acteur geen twee Césars meer kan krijgen voor dezelfde film. Tahar speelt daarna mee in tal van films, naast grote namen als onder andere Antonio Banderas. In 2014 speelt Tahar Rahim mee in twee films: "Samba" en "Le Père Noël". In 2015 volgt "The Cut". Ook in 2016 en 2017 zat Tahar Rahim niet stil. Naast films speelt Tahar Rahim ook mee in theaterstukken en in televisieseries.

Victor Cabal

Victor Cabal werd geboren in Frankrijk. Antoine in "Le Père Noël" is zijn eerste grote rol. Zijn ongedwongenheid en naïviteit dragen bij tot het succes van de film. Hij was eerder ook te zien in "Vivement dimanche prochain", met onder andere Michel Drucker.

Weetjes over de film

 • De film werd volledig in en rond Parijs gefilmd.
 • Voor de stunts op de daken werden stuntmannen gebruikt.

Schattig maar niet melig

Le Père Noël is een schattige familiefilm, een hedendaags sprookje. Het verhaal is een beetje onrealistisch en toch ook weer niet. Vele inbrekersbenden maken immers ook gebruik van erg jonge kinderen en laten ze halsbrekende toeren uithalen. De hoofdacteurs spelen erg goed. Hoewel Tahar Rahim het hoofdpersonage is, laat hij de kleine Victor Cabal de pannen van het dak spelen en ontfermt hij zich over hem als een grote broer. De chemie tussen beide acteurs is hartverwarmend. De kerstbeelden van Parijs en van de stad van op de daken van de hoge appartementsgebouwen zijn schitterend en doen een beetje denken aan enkele Walt Disneyfilms (Ratatouille en de Aristocats). De rit met de fiets met Antoine in het mandje vooraan doen dan weer een beetje denken aan E.T. Je verwacht dat ze elk moment gaan opstijgen en de lucht gaan invliegen. Het verhaal loopt als een trein en laat je geen minuut los. Je zit bijna constant met een glimlach op je gezicht door de fratsen en gekke bekken van Antoine en de interactie met de kerstman-inbreker. Toch word je op tijd ook eens met je voeten op de grond gezet en wordt er op gewezen dat het leven hard kan zijn, ook voor een kleine jongen van zes. Deze passages zijn dan weer ontroerend. Het open einde doet verlangen naar een nieuw verhaal van de twee hoofdpersonages. Een vervolg met een happy end misschien?
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse kerstfilms: oude klassiekers en nieuwe titelsFranse kerstfilms: oude klassiekers en nieuwe titelsAmerikaanse kerstfilms zijn er met de vleet. Franse kerstfilms daarentegen zijn dun bezaaid. Maar er zitten wel een paar…
De 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondDe 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondNet als in Nederland het verhaal van Sinterklaas aan elk kind wordt verteld, wordt in Amerika elk kind wijsgemaakt dat d…
Geschiedenis van de kerstmanDe kerstman hoort bij de kerst, maar dit is niet altijd zo geweest. Wanneer en hoe is de kerstman verbonden geraakt aan…
Fairyland Santaworld: Welkom in de wereld van de kerstmanWelkom in Fairyland Santaworld.... De wereld van de kerstman. Dit park is vooral speciaal omdat hier de kerstman woont e…

Filmrecensie: Letters to Juliet van Gary WinickrecensieFilmrecensie: Letters to Juliet van Gary WinickIn Verona is er een muur waarop mensen briefjes kunnen hangen voor Juliet. Verliefde mensen, verlaten mensen, wanhopige…
De Amerikaanse tv-serie ScrubsDe Amerikaanse tv-serie ScrubsDeze extreem succesvolle Amerikaanse sitcom wordt door vele kijkers gezien als een van de beste comedyseries ooit gemaak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
 • http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=227408.html
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Tahar_Rahim
 • http://www.allocine.fr/personne/fichepersonne-171899/biographie/
 • http://www.imdb.com/title/tt3532850/
 • http://www.imdb.com/title/tt0461732/?ref_=nm_flmg_slf_1
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.